De ce doar Apple poate sa faca un tablet bun sub 500 dolari

Am vazut astazi un coleg cu o tableta care semana foarte mult cu iPad. Omul stia ca nu are iPad si era constient ca jucaria lui este ceea ce ii trebuie: avea 2 porturi USB, port Ethernet, 2 sloturi de card microSD, GPS si puteai sa atasezi tastatura si mouse. Android Pad-ul mergea cu Android 2.1 si atit, dar puteai sa-i adaugi aproape orice aplicatie din Market. Jucaria era de 2 ori mai groasa decit un iPad si facuta dintr-un plastic argintiu. Era un fel de computer care rula Andoid.

Ca orice alt user de Android informat, el stia ca tableta lui ruleaza un software Open Source si ca asta e foarte bine. L-am intrebat ce inseamna asta si am primit un raspuns de genul: “pai 60% din aplicatii sunt gratis”, dar mi-a aratat si anti-malware-ul care trebuie sa ruleze pe tableta. Problema era alta: Android Pad-ul mergea greu, aplicatiile nu prea erau facute pentru el, butoanele lasau de dorit si asa mai departe. Feeling-ul general era acela al unui computer vechi pe care pui Windows 7 – merge si iti faci treaba cu el, dar fie trebuie sa astepti, fie da erori, fie nu gasesti drivere pentru el.

Colegul meu era mandru ca poate sa faca bateria sa tina mai mult cu un simplu downclocking de procesor. Cu alte cuvinte, sacrifici performanta la un tablet care merge si asa destul de incet, ca sa te tina mai mult bateria.

In acelasi timp am dat de un articol interesant pe Cult of Mac, care explica de ce Motorola Xoom sau alte tablete nu pot fi vandute la preturi sub 500 dolari si sa concureze cu iPad-ul. Daca intr-adevar exista un “Apple Tax” cum de el nu se aplica la tablete?

There’s a lot of factors at play here, but essentially, what it all comes down to is that Apple doesn’t have to pay a cut of every iPad to nearly as many parties as Motorola, say, has to pay for the Xoom.

Apple’s A4 chip design is owned by them, so they don’t have to pay licensing fees. They sell the iPad primarily through their online store or their 300 retail locations, which means other retailers don’t take as much of a cut. They don’t have to license an operating system. Furthermore, Apple can subsidize each iPad in small part thanks to the cut they make on every sale made through iTunes, including the App Store, their music and video stores and the iBookstore.

All together, it looks like the reason competing manufacturers can’t make a tablet with the same features and price as the iPad is because it’s impossible for anyone but Apple to do so at this point. Apple’s the only device manufacturer out there in control of its own manifest destiny from hardware through software, from physical retail presence down to digital delivery. Forget the Apple Tax: the sub-$500 tablet is a product only Apple is in a position to make.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

5 Comments

  1. Mai vazusem un comentariu pe undeva in care era expusa foarte clar greseala concurentei ,ei in loc sa concureze din punct de vedere al pretului cu Apple incearca sa concureze pe planul calitatii ,ceea ce e o mega prostie tinand cont ca Android in sine este un produs ieftin ,este ca un wolksvagen…………de fapt mai pot gasi o paralela .Acuma cativa ani conducera WV a avut o idee “geniala” ,sa faca din WV ( masina poporului) un concurent pentru mercedes in timp ce audi sa cocureze BMW si asa au lansat un sedan de lux sa concureze mercedes S-class …………ce crezi ,cate au vandut ,din 2002 de cand sa lansat si pana acuma au vandut mai putine decat vinde mercedes modelul S intr-un singur an .

  2. Volkswagen (VW) a vandut foarte putine Phaeton-uri (masina in cauza) nu pt ca au esuat in plasarea lui pe piata, ci pt ca nu a fost niciodata destinat sa fie un best-seller ca S-Class-ul Mercedesului. Phaeton este nava amiral a firmei, un statement prin care expun capacitatea VW de a produce un automobil fara cusur. VW Phaeton e una din cele mai bune masini din lume, din toate punctele de vedere. A fost o fita a lui Piech, la fel ca Bugatti Veyron.
    In niciun caz nu poate fi comparat VW cu Android.

  3. Imi place zicala “Suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine”. Dar se pare ca in cazul acestor “rivali” ai Apple, doar calitatea e ieftina.

  4. a mai aparut si HTC Flyer o alta prostie de tableta defapt ar trebui la astea de dimensiunea aia sa le zica largephone sau ceva nu au invatat nimic din esecul ulterior reparat al celor de la Samsung cu Tabul de 7 inchi …ori ai telefon ori ai o tableta sa faci ceva pe un ecran cat de cat generos altfel e inutil zic io si sunt posesor de iPad si Tab dar Tabul e o “labareala” cand vine vb sas faci ceva pe ecran in comparatie cu iPad

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*