Cum sa fii mai productiv: Prima zi (aproape) fara Facebook

Am nevoie de Facebook la munca (administrez mai multe pagini) si pentru a tine legatura cu prietenii. Asa ca nu pot sa renunt la tot ceea ce inseamna Facebook.

In ultima vreme am observat ca intram sa verific mesajele private si ma trezeam ca pierd 15-30 minute pe poze, video si postarile prietenilor. Da, e adevarat ca in acest fel facem si rost de informatii. Unele dintre aceste informatii erau apoi transformate in stiri, anchete sau reportaje foarte bune.

Problema e ca am nevoie de o solutie pentru a scapa de gaura neagra reprezentata de Facebook.

Primul pas: fara Facebook pe telefon

Dimineata, Facebook era una dintre cele 3 aplicatii pe care o verificam si pierdeam asa ceva minute. Am decis sa o sterg de pe telefon, dar am pastrat aplicatiile Pages si Messenger. Munca e munca, totusi.

E clar ca aplicatia respectiva creaza dependenta :) M-am trezit din somn si parca nu aveam ce face pe telefon. Am verificat emailurile, Twitter si stirile din Reeder. Am terminat totul mult mai repede si parca am fost mai productiv.

Fara Facebook pe computer e dificil

Am ajuns la computer si mi-am impus sa nu deschid Facebook. In ultima vreme aveam deja un tic. Stii cum, pe vremea Windows XP, dadeai click dreapta pe Desktop si apasai butonul de Refresh? Nu facea nimic, dar era un tic.

In acelasi fel am ajuns si eu sa deschit un Tab nou pe Safari si sa apas tasta F (facea auto-complete pe Facebook) si ENTER si apoi pierdeam o gramada de timp.

Pe computer nu exista Facebook Pages, asa ca atunci cand trebuia sa modific ceva pe una dintre paginile administrate sau sa verific comentariile ajungeam sa intru pe site. Incerc sa verific notificarile si daca nu e ceva important ies imediat de pe pagina.

Pentru Facebook Messenger am deja solutia. Aplicatia Messenger for Mac merge excelent si e gratis. Nu este o aplicatie oficiala, dar e open-source si isi face treaba.

O zi fara Facebook

OK, nu se poate sa renunti de tot la Facebook, dar dupa prima zi pot sa spun ca m-am simtit mai productiv. Am scris mai multe articole si pe Constanta NEWS si pe boio.ro, am reusit sa-mi mai fac si treburile personale si sa petrec timp cu fetita mea.

Dupa 6 ore de evitat Facebook aveam cateva zeci de notificari. Am citit si raspuns la comentarii, am postat si eu anumite lucruri. Ma ajuta si faptul ca eu postez mai mult de pe Twitter si statusurile sunt preluate automat de Facebook. In plus, pe Constanta NEWS pot sa postez direct din WordPress pe Facebook.

Daca nu as avea nevoie sa administrez paginile de Facebook as putea sa blochez Facebook.com pe Hosts si sa intru doar o data la cateva zile.

Am ales totusi ca seara sa petrec cel mult jumatate de ora pe Facebook, chiar daca asta poate fi timp pierdut – muzica, video, poze.

Mi-am propus sa fiu mai productiv in noul an si retelele sociale, pe cat de utile sunt, pe atat de mult timp pierzi cu ele.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*