Comisia Europeană lansează o consultare publică pentru revizuirea politicii comerciale a Uniunii Europene

Revizuire majoră a politicii comerciale a Uniunii Europene
Revizuire majoră a politicii comerciale a Uniunii Europene

Comisia Europeană a lansat, ieri, 16 iunie 2020, o revizuire majoră a politicii comerciale a Uniunii Europene, inclusiv o consultare publică prin care se solicită contribuții din partea Parlamentului European, a statelor membre, a părților interesate și a societății civile. Obiectivul Comisiei Europene este de a ajunge la un consens în ceea ce privește o nouă direcție pe termen mediu pentru politica comercială a UE, care să răspundă la o varietate de noi provocări globale și să țină seama de învățămintele desprinse din criza provocată de coronavirus.

O Uniune Europeană puternică are nevoie de o politică comercială și de investiții solidă pentru a sprijini redresarea economică, pentru a crea locuri de muncă de calitate, pentru a proteja întreprinderile europene împotriva practicilor neloiale de pe piața internă și din străinătate și pentru a asigura coerența cu priorități mai ample în domeniul durabilității, al schimbărilor climatice, al economiei digitale și al securității.

„Pentru a contribui la repararea daunelor economice și sociale provocate de pandemia de COVID-19, la relansarea redresării europene și la protejarea și crearea de locuri de muncă, am propus recent un plan de redresare major pentru Europa, bazat pe valorificarea întregului potențial al bugetului UE. Uniunea Europeană este superputerea comercială a lumii. Un comerț deschis și bine reglementat va contribui în mod semnificativ la redresarea globală. Trebuie să ne asigurăm că politica comercială este în beneficiul cetățenilor și întreprinderilor noastre. Astăzi lansăm o revizuire a politicii comerciale pentru a adapta abordarea UE în ceea ce privește comerțul mondial în acest moment critic pentru economia globală.”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor.

„Actuala pandemie remodelează lumea pe care o cunoaștem, iar politica noastră comercială trebuie să se adapteze pentru a fi mai eficientă în urmărirea intereselor europene. Prin urmare, astăzi solicităm opiniile cetățenilor noștri și ale părților interesate pentru a ne ajuta să dezvoltăm o abordare specifică a politicii comerciale a UE pentru lumea de după coronavirus. Dorim ca politica noastră să continue să aducă beneficii cetățenilor și întreprinderilor noastre, să ne consolidăm ambițiile în ceea ce privește poziția de lider mondial într-o serie de domenii, adoptând, în același timp, o abordare mai fermă pentru a ne apăra de orice acțiuni ostile sau abuzive. Trebuie să menținem comerțul liber și echitabil și reglementat în mod corespunzător, atât în UE-27, cât și la nivel mondial. Prin această revizuire, vom asculta toate părțile implicate”, declară comisarul pentru comerț, Phil Hogan.

Rezultatele acestei noi consultări vor fi integrate într-o comunicare care urmează să fie publicată spre sfârșitul anului. Revizuirea finală va fi rezultatul unui proces transparent și incluziv, care va include consultarea publică online, discuțiile cu Parlamentul European și statele membre, precum și implicarea părților interesate relevante și a reprezentanților societății civile.

Consultarea acoperă toate subiectele relevante pentru politica comercială a UE, cu un accent deosebit pe următoarele aspecte:

  • Construirea unei economii a UE rezistente și sustenabile după coronavirus;
  • Reformarea Organizației Mondiale a Comerțului;
  • Crearea de oportunități comerciale globale pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii;
  • Maximizarea contribuției politicii comerciale la abordarea principalelor provocări globale, cum ar fi schimbările climatice, dezvoltarea durabilă sau tranziția digitală;
  • Consolidarea relațiilor comerciale și de investiții cu principalii parteneri comerciali;
  • Îmbunătățirea condițiilor de concurență echitabile și protejarea întreprinderilor și a cetățenilor din UE.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*