Care suprataxa?

In urma cu 3-5 ani daca luai un Mac era clar: iei cele mai mici specificatii si apoi ii faci singur upgrade cu HDD, RAM si altele. Asta si pentru ca un Hard Drive luat de la Apple era de 2-3 ori mai scump.

Zilele trecute Apple a adus iMac-uri noi si un ochi ager a descoperit ca nu poti sa faci upgrade la Hard Drive pentru ca noul iMac cere HDD SATA cu un conector cu 7 pini in loc de cei 4 pini. Haterii au gasit explicatia: Apple vrea sa te supra-taxeze ca sa cumperi hard-disc-uri de la ei.

Oare este chiar asa?

Hai sa vedem cit costa un HDD pentru iMac la Apple si cit este unul pe un site care vinde astfel de jucarii. In mod normal, un HDD de 1TB costa 54 dolari, iar unul de 2TB costa 154 dolari. Apple iti cere 150 dolari in plus ca sa-ti instaleze un HDD de 2TB in locul unuia de 1TB. Platesti 50 dolari in plus. Daca ne gandim ca diferenta de 50 dolari mai intra si shipping si taxe pentru HDD-ul nou, cred ca nu ramai cu mare lucru.

Ca sa instalezi un HDD in iMac ai nevoie sa scoti sticla cu totul, sa ai surubelnite speciale pentru asta si sa te asiguri ca stii foarte bine ce faci. Nu este ca un MacBook Pro – unde desfaci 6 suruburi de pe spate si doua de la HDD.

Chiar nu merita 50 dolari ca sa nu stai sa cumperi uneltele si sa iti desfaci noul iMac pentru a avea un HDD mai mare? Crezi ca se strica si trebuie sa-l schimbi? Daca nu se schimba in 2-3 ani cit e garantia, atunci nu crapa prea curind. In ceea ce priveste capacitatea, nu cred ca daca ai un HDD Intern de 2TB o sa simti neaparat nevoia sa pui unul de 4TB peste un an.

Pe de alta parte, Apple a introdus odata cu noile iMac-uri un conector nou din alt motiv: cei 2 pini in plus de la Connectorul de HDD sunt folositi la Fan Control (viteza si momentul de activare al ventilatoarelor). Asta inseamna ca ventilatoarele de la iMac nu se invirt decit atunci cind trebuie, nu mai fac zgomot inutil si isi regleaza viteza in functie de ce are nevoie computerul tau. Detalii tehnice – aici si aici.

Ca sa recapitulam, pentru 50 dolari in plus:

– primesti un HDD care stii sigur ca merge si care e garantat doi ani.

– nu mai platesti taxe si shipping pentru HDD-ul nou si nu ramai cu un HDD intern scos din computer cu care oricum nu ai ce sa faci

– nu platesti pentru sculele necesare desfacerii iMac-ului si nu risti sa ii crapi ecranul de 27 inch atunci cind il desfaci din marginea cauciucata.

– beneficiezi de AHT (Apple Hardware Test) – o functie implementata de Apple in sistemul de operare care iti spune in orice moment daca HDD-ul si alte piese ale computerului tau merg normal sau nu.

– ai un computer ale carui ventilatoare pornesc doar cind trebuie, se invirt la viteza ceruta de HDD si apoi se opresc. In functie de mediul in care stai, poate ca ventilatoarele nu vor porni niciodata, pentru ca temperatura HDD-ului oferit de Apple le spune ca nu e nevoie.

Ce spui? Te supra-taxeaza Apple in plus pentru ca au o tehnologie noua care iti face computerul sa mearga mai bine, mai repede si mai silentios?

update: daca vrei neaparat sa schimbi HDD-ul din iMac acum exista o solutie!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Sau mai simplu…nu-ti mai lua deloc! Ca oricum in 6 luni ai pierdut 50% din valuare (devalorizare isterica specifica a elctronicelor)ia un laptop decent si gata.

1 Trackback / Pingback

  1. Performanta versus joaca de-a computerele | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*