BCR acordă un pachet de finanțare verde în valoare de 12,7 milioane de euro pentru Grupul TeraPlast pentru dezvoltarea unei unități de producție de folii biodegradabile

Sigla BCR

Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători români de materiale de construcții, a semnat un acord cu Banca Comercială Română pentru obținerea unui pachet de finanțare verde de 12,7 milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru o investiție de tip greenfield într-o capacitate de producție de folii biodegradabile.

Împrumutul va fi folosit pentru construirea și echiparea unei unități de producție pentru fabricarea ambalajelor biodegradabile, pungi și saci, în conformitate cu legea 181/2020, privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, unde sunt prevăzute criteriile de conformitate pentru deșeurile biodegradabile (90% materiale biodegradabile și certificare OK compost). Proiectul Grupului TeraPlast beneficiază de o finanțare mixtă, care include aportul acționarilor, împrumutul bancar în acord cu principiile de finanțare verde și un ajutor de stat, care acoperă 50% din costurile eligibile.

Pachetul de finanțare verde în valoare de 12,7 milioane euro va fi acordat în două tranșe: 6,9 milioane de euro cu o scadență de până la 7 ani și 5,8 milioane de euro ca finanțare punte pentru subvenția de stat care urmează să fie primită. Pentru această investiție, Grupul TeraPlast a înființat o nouă companie, TeraBio Pack SRL, iar fabrica va fi operațională din trimestrul trei al acestui an. Acestă unitate va deservi piața din România, dar și piețe din Europa.

Principalele materii prime pentru această unitate sunt acidul polilactic și amidonul de cartof, care se încadrează în categoria materiilor prime regenerabile – activitate bazată pe materii prime regenerabile, în conformitate cu taxonomia UE.

TeraPlast este liderul pieței de canalizări exterioare din PVC și al celei de granule PVC. Grupul investește în 2021 și în dublarea capacității de reciclare, pentru a deveni unul dintre primii cinci reciclatori europeni de PVC rigid. De asemenea, investițiile vor continua și în extinderea producției de energie regenerabilă, în prezent 11% din necesarul de producție fiind acoperit prin panouri fotovoltaice. Compania își propune să reducă cu 100% emisiile de gaze cu efect de seră, să crească ponderea energiei provenite din surse regenerabile cu până la 20-30% și să continue digitalizarea proceselor interne. În 2021, TeraPlast și-a luat angajamentul de guvernanță corporativă responsabilă, devenind parte din UN Global Compact, aderând la principiile în domeniul drepturilor omului, al muncii, al mediului și a luptei împotriva corupției.

„Proiectul de peste 12 milioane de euro pentru fabrica de folii biodegradabile este cea mai mare investiție de până acum a Grupului în produse sustenabile și ne bucură sprijinul oferit de BCR pentru dezvoltarea acestei fabrici. Avem interese convergente în abordarea sustenabilă a afacerilor. Întreg modelul nostru de business este definit de guvernanță responsabilă: corporativă, socială și de mediu, iar prin dezvoltarea acestei noi unități nu doar că răspundem unei nevoi, ci avem o contribuție efectivă la atingerea țintelor de înlocuire a ambalajelor din plastic cu produse biodegradabile. Noua investiție va reprezenta o nouă bază de dezvoltare durabilă a Grupului”, a declarat Ioana Birta, CFO TeraPlast.

“Suntem un susținător activ al mediului de afaceri, în special atunci când vorbim despre investiții sustenabile, unde avem un model de business bazat pe respect pentru mediu și cu responsabilitate pentru viitor. Finanțăm investițiile verzi în România, cu precădere în domeniul energiei regenerabile, iar Grupul TeraPlast este un exemplu de lider în zona de investiții verzi. Sperăm ca modelul lor să fie preluat cât mai des în mediul de business românesc. Grupul Erste este aliniat la setul de angajamente UN Global, în aspectele legate de mediu, implicare socială și guvernanță corporativă, iar prin activitățile de finanțare verde, sustenabilă, ne îndreptăm eforturile spre atenuarea impactului negativ al factorilor de risc ESG. De asemenea, ne asumăm în mod activ rolul de consilieri pentru clienții noștri, sprijinindu-i în diferite faze de analiză, structurare și implementare a obiectivelor ESG specifice”, a declarat Ioana Voinescu, Head of Construction & Transportation BCR.

Dezvoltarea acestei unități de producție pentru ambalaje biodegradabile înseamnă operațiuni responsabile și durabile, iar legea 181 din 19 august 2020, privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, care a intrat în vigoare din 20 februarie 2021, prevede ca sacii biodegradabili să fie folosiți și în gospodării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*