Barometrul SmartBill vine cu vești bune. Afacerile IMM-urilor din România au trecut pe creștere, pentru prima dată de la debutul pandemiei

Conform barometrului SmartBill, cifra de afaceri a IMM-urilor a trecut pe plus
Rezultatele integrale ale primului studiu național despre încrederea managerilor români în economie

Economia României începe să-și revină ușor, iar IMM-urile au trecut pe creștere, pentru prima dată de la debutul pandemiei, arată primul Barometru al IMM-urilor din țară, lansat de către SmartBill.

Potrivit platformei, ce monitorizează peste 20.000 de intreprinderi mici și mijlocii din toată țara, luna mai s-a încheiat cu +4,5% față de luna aprilie, marcând primele semne pozitive ale pieței.

„Economia României a primit o adevărată gură de oxigen odată cu primele relaxări din luna mai, iar asta se vede cel mai bine în statisticile Barometrului. Dacă ne gândim că, în luna aprilie, IMM-urile înregistrau o evoluție negativă de -25,7%, iar peste doar o lună am ajuns la +4.5%, putem spune ca asistăm la începutul revenirii economiei”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

Cu toate acestea, în cazul evoluției anuale (YoY), IMM-urile mai au teren de recuperat, valoarea fiind tot negativă și în luna mai, adică -14,9%.

Sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere în luna mai este cel al spectacolelor, evenimentelor culturale și recreaționale, +237% față de luna aprilie (dar totuși -85% față de luna mai 2019). Pe locul 2 în acest top se regăsesc IMM-urile ce au ca obiect de activitate sănătatea și asistența socială: +66% față de aprilie (-33% față de luna mai 2019).

„Observăm o creștere semnificativă și în domeniul imobiliar. Barometrul nostru arată că luna mai s-a încheiat cu o creștere a cifrei de afaceri de +39% pentru IMM-urile din acest sector. Mai mult, este unul dintre doar 2 sectoare cu evoluție pozitivă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut: +2% față de mai 2019. Ne așteptăm ca trendul de creștere să se accentueze în luna iunie, încă mai este foarte mult de recuperat față de acum un an”, adaugă Radu Hasan.

La nivel geografic, cele mai importante creșteri sunt înregistrate în Vest (+13% / -12% YoY), Nord-Vest (+12% / -16% YoY) și Nord-Est (+10% / -17% YoY). În Sud și Sud-Vest, procentele sunt identice în ceea ce privește creșterea lunară, +9%, dar la nivel anual Sud-Vestul are cel mai mult de recuperat, -22%. Sud-Estul a ajuns la +2%, dar păstrează, de asemenea, o evoluție negativă semnificativă față de luna mai 2019 (-21%). În ceea ce privește zona București-Ilfov, creșterea lunară este de 2%, și un raport YoY de -13%.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*