Amenajarea casei si electronicele (Cititorii au cuvantul)

Vine acel moment din viata ficarui om in care isi placheaza peretii cu rigips. Inainte sa ii fac albi si frumosi sunt convins ca sunt o gramada de lucruri care pot fi ascunse dupa ei.

Asadar, fara sa intram in chestii High-end sau in touch-screen-uri si holograme, ce cabluri si ce jucarii merita instalate in casa?

Am vorbit cu Bogdan Dragoi, developerul Casei Inteligente si el mi-a dat citeva puncte de inceput pentru discutia asta:

1. Automatizarea casei : iluminat, jaluzele, perdele, climatizare etc

Automatizarea…e vorba despre sistemul KNX – tragi un cablu BUS (asemeni celui LAN dar cu 4 fire) din aparat in aparat pana in panoul electric (Aparat= taster multifunctional..de unde dai comenzile — inlocuieste intrerupatoarele)

Avantaje : daca ai 5 grupe de iluminat nu ai nevoie de 5 intrerupatoare..doar de un taster cu 8 butoane…pe care mai pui si controlul climatizarii (care va fi independenta pt fiecare camera)…al jaluzleleor…audio etc.

Consumatorii (ex Bec) se conecteaza direct la tabloul electric (asemenea sistemului clasic)…la climatizare e putin diferit.

2. Multimedia: sisteme multiroom audio, sisteme video stand/alone sau multiroom, home cinema etc

Multimedia…cabluri LAN (minim CAT6) catre fiecare TV (cel putin 2..recomand 4)

Cabluri de boxe 2×2.5 de la rack catre fiecare camera (vorbim de boxe in-wall sau tavan)

Sa nu uitam de acoperirea WiFi…cabluri LAN catre AP-uri.

Control touch in-wall…daca vrei echipamente touch dedicate, trebuie tras cablu LAN in anumite pozitii unde se vrea amplasarea lor (alimentarea se face prin PoE <nu mai mult de 100m>…daca vorbim despre iPad docat in-wall atunci trebuie doar cablu de curent in zona respectiva)

3. Interfonie

Daca se vrea integrata in automatizare atunci trebuie o anume interfonie pe IP — cablu LAN din rack pana in zona unde este instalat interfonul.

4. Securitate: alarma, supraveghere video

Securitate…cablu alarma.

Daca se vrea supraveghere video integrata atunci vorim despre infrastructura LAN.

Asadar, orice idei sunt binevenite. Accept si link-uri catre produse si servicii daca sunt relevante, dar as vrea sa discutam preturi si produse concrete, nu doar concepte si idei.

Daca stii companii care instaleaza astfel de sisteme – test in case, nu ma deranjeaza sa devin cobai si sa testez produsele.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

5 Comments

 1. Daca mai ai posibilitatea sa iti aduci de dincolo vezi si http://www.smarthome.com seria X10 sau INSTEON

  Ca si tip: cauta ceva ce are interfata web si se poate controla prin internet din afara locuintei. iarna prinde bine sa dai drumul la centrala cu 30 min inainte sa ajungi acasa.

  Tine-ma si pe mine la curent daca gasesti ceva si la noi in tara!

 2. Exista foarte multe sisteme de automatizare controlabile fie din device-uri Apple, Android si nu in ultimul rand Windows fie din device-uri sa le zicem high-end dedicate.
  Diferenta va fi facuta de:
  – stabilitatea sistemului (devine un sistem “sensibil” cand vorbim despre o integrare completa : automatizare + a/v + interfonie + securitate)
  – posibilitatile de comunicare cu alte sisteme (audio/video, HVAC, DMX, interfonie..)

  @Andrei: Noua ne place o expresie: “Cablul e cablu !”…
  Acolo unde nu se mai pot trage cabluri si se doreste neaparat o solutie de automatizare – solutia radio este raspunsul. In aproape 9 ani n-am prea folosit aceasta solutie doar izolat.
  (cel mai recent exemplu – camere cu pereti din sticla – am fixat un intrerupator radio direct pe sticla)

  Automatizare : folosim cu succes tehnologia KNX, echipamente Merten (http://merten.de)

  Control integrat + interfonie : echipamente AMX (http://amx.com) –
  http://www.amx.com/newsletter/fastlane/flgov/flgov.htm

  Sisteme media : povestea e lunga si incununata de succes – avem un sistem multiroom audio/video integrat, asamblat si testat de noi, despre care pot afirma ca se compara cu cele mai exclusiviste sisteme de gen.
  Sistemul audio multiroom, pentru 6 sau 12 expandabil la 48 de zone (camere) se poate controla direct din Apple sau Android fara a fi integrat in sistemul de automatizare.

  Securitate : aici subiectul e sensibil si direct dependent de legislatia in domeniu a fiecarei tari. Noi integram aceste sisteme in controlul integrat.

  Rezultatul:

  Nu suntem atat de buni la partea de web dar incet facem progrese.
  In curand va fi disponibil si website-ul: http://www.intelligentbuildings.ro

 3. @okidoki99 : Orice sistem serios va permite controlul casei de la distanta prin telefon, tableta sau browser. Referitor la pornirea caldurii de la distanta este un lucru foarte foarte util. Daca vorbim despre casa verde, e foarte bine de luat in calcul ideea de mentinere a unei temperaturi constante pe timpul iernii si al verii. E posibil sa ai un mare consum de energie ca sa ridici temperatura casei cu 3-4 grade intr-un timp scurt.

  Alternativa la ce am spus in postul anterior, ceva ce se preteaza pentru controlul unei instalatii mai mici ar fi:
  http://aycontrol.com/ – control Apple

  Are au la baza controlul sistemului KNX.

  PS: personal nu imi plac solutiile bazate pe control din windows. Daca chiar vrei, una interesanta pe care am folosit-o e oferita de http://www.avstumpfl.com/en

 4. Salut,
  compania noastra iti poate acoperi cu succes toate cerintele pe care le-ai expus vis-a-vis de instalatii pentru casa inteligenta.
  1. Automatizare KNX (toate sistemele), avem deja experienta unor proiecte impresionante din domeniu rezidential, iar personalul nostru este certificat KNX
  2. Multi Room audio si video, chiar cu minimum de fire, in momentul de fata am instalat cu succes cateva sisteme wireless cu posibilitate de multistreaming si foarte echilibrate pret/calitate
  3. Interfonie IP, sau varianta simpla, doar camera IP care oricum are rol in sistemul de securitate se poate folosi si pe post de interfon cu POP-UP pe telefon sau tableta in momentul cand cineva suna la usa
  4. Cinema – am proiectat si instalat cateva din cele mai mari home theater-e din Bucuresti, boxe in wall, 500W subwoofer-e, sunet 3D.

  Daca esti interesat site-ul companiei este: http://www.myhometheater.ro. Nu vom testa solutiile pe tine, venim cu ele testate de acasa, dar va trebui sa trecem prin concept, design, coordonare si abia apoi implementare.

1 Trackback / Pingback

 1. Ce prize, cabluri, mufe pentru peretii dormitorului (Cititorii au cuvantul) | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*