Amazon Mac Software Store

Stirea saptamanii este un fel Mac App Store facut de Amazon. Toti au spus ca Amazon incearca sa se razbune sau sa fure din autoritatea Apple pentru ca au fost dati in judecata deoarece au folosit sintagma de “AppStore”.

Nu stiu citi au avut rabdare sa rasfoiasca App Store-ul propus de Amazon, dar eu sunt convins ca, in formula actuala, jucaria propusa de ei e sortita esecului. Mda, stiu ca Amazon nu depinde de succesul unui Mac App Store ca sa isi castige milioanele de dolari, dar totul este foarte prost conceput. Solutia Amazon este sa reconstruiasca Mac Software Store de la zero sau sa se lase de glume de genul asta.

Ce ne vinzi, Amazon?

Amazon propune spre vanzare software care nu se gaseste in Mac App Store. Si asta pentru ca sunt fie foarte proaste, fie developerii nu vor sa accepte conditiile Apple. Mac Software Store-ul lui Amazon este plin de dictionare si ghiduri de conversatie. Si nu stiu cum esti tu, dar eu nu sunt dispus sa platesc 40 dolari pe un dictionar brazilian sau polonez care are si citeva cuvinte vorbite. Descrierea produselor este atit de vaga, iar producatorul este atit de necunoscut incit nu as avea incredere sa platesc pe el.

Amazon a reusit sa convinga jucatorii mari care nu sunt tocmai prietenii Apple, precum Adobe sau Microsoft sa isi puna produsele in App Store-ul lor. Foarte frumos din partea lor. Doar ca modul la care sunt vandute produsele Microsoft sau Adobe nu este deloc tentant. Si asta se datoreaza si…

Cum vinde Amazon

Hai sa ne aducem aminte despre Mac App Store. Ce trebuie sa invete un producator de software care vrea sa-si vanda produsul:

1. Aplicatia trebuie sa arate bine

2. Aplicatia trebuie sa faca cel putin un lucru bine si apoi sa aiba si alte functii

3. Aplicatia trebuie sa fie prezentata cu Screenshot-uri reprezentative, in timp ce ruleaza.

4. Aplicatia trebuie sa aiba versiune free si platita sau sa convinga direct cu cea platita.

In schimb, pe Amazon Mac Software Store vedem cum Microsoft a trantit Office for Mac. Este doar un exemplu din cele multe si nu are treaba cu Microsoft neaparat. Sau poate ca are…

Gasesti pe Mac Software Store cel putin 3 versiuni de Office:

– Office Mac Home and Student 2011 – Family Pack (1 user/3installs)

– Office for Mac Home and Student Family Pack

– Office for Mac Home Home and Bussiness 2011 – 1 Pack

Care e diferenta dintre ele? Eu nu am reusit sa-mi dau seama decit ca primele doua nu au Outlook, ci doar Word, Powerpoint si Excel. Sa inteleg ca studentii nu au nevoie de Outlook?

Dar daca este “Student – Family Pack” de ce scrie ca este pentru un singur User? Urmeaza informatii si mai aiuristice:

“The number of computers eligible for installation will vary”. Pai nu scria acolo ca e buna pentru un user si poti sa o instalezi de 3 ori? Daca imi crapa computerul dupa ce am instalat-o de 3 ori sa inteleg ca trebuie sa dau banii din nou?

Trecem la partea de prezentare. Majoritatea aplicatiilor de pe Amazon Mac Software Store nu are niciun screenshot, ci doar o coperta ca de carte.

Exista reduceri pentru anumite produse. Acelasi Office for Mac de care vorbeam mai sus costa 115 dolari in loc de 149. Nu apare nicaieri o informatie legata de perioada promotiei, sau de unde e pretul ala de 149 dolari. Sa inteleg ca ala e pretul normal al pachetului daca il cumpar din magazin, sau ca Amazon ruleaza o promotie limitata si ca peste o saptamana pretul sare inapoi la 149.

Atunci cind Apple a scos Mac App Store l-am criticat. Nu au adus prea multe imbunatatiri, dar solutia Amazon este mult mai proasta.

Stim cu totii ca Apple nu a mai vandut iWork la gramada ci l-a impartit in Pages, Numbers si Keynote. In felul asta a avut mai mult de castigat. De ce nu pot sa cumpar numai Outlook din pachetul Office for Mac? Aplicatiile Microsoft nu depind una de alta ca sa ruleze – poti sa ai doar Outlook instalat si merge excelent. Da-mi Outlook cu 35 dolari si poate ca merita!

Cui vinde Amazon?

Ca sa devii client Amazon pentru Mac Software Store trebuie sa fii in Statele Unite si sa ai si Adresa de facturare pe Card tot in Statele Unite. Eu am, dar sa oare cardul tau de Banca Transilvania nu este la fel de bun? Nu are tot dolari pe el?

Amazon nu te lasa nici sa faci cadou un software, nici sa il descarci pe alte cai.

Asa ca ma intreb cui vinde Amazon? Cine foloseste un Office for Mac 2011 si nu il are deja de jumatate de an? Cine nu a reusit sa gaseasca deja o copie mai ieftina atunci cind au fost reduceri in magazine si mai ales, cine e dispus sa cumpere un software care cantareste aproape 1GB si nu poate fi instalat decit de 3 ori?

Si poate ca inteleg conditiile impuse de Microsoft care vrea sa aiba preturi diferite pentru piete diferite, dar un amarat de ghid de conversatie in Spaniola chiar nu va avea niciun cumparator cu atitea conditii.

Esti sigur ca vrei sa cumperi de pe Amazon?

Recunosc, sunt client Amazon si am cumparat produse de zeci de mii de dolari de la ei. Pentru mine si pentru prieteni. Dar Mac Software Store-ul lor nu imi inspira incredere. Ai citeva motive serioase mai sus.

Pe linga toate cele, ma intreb daca Amazon sta sa testeze fiecare software in parte. De unde stiu eu ca nu cumpar si instalez spyware?

Pentru urmatorii ani, ma voi limita la site-urile developerilor si la Mac App Store, iar de pe Amazon o sa-mi cumpar doar electronice.

update: Experienta post-vanzare este si mai urata. Dan Frakes de la Macworld a cumparat o aplicatie si explica procesul aici.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*