VIDEO 2019 boio.ro Awards – ediția post-coronavirus

boio.ro Awards
boio.ro Awards

Nici nu știu când au trecut primele 5 luni din anul 2020. Au trecut atât de repede încât am “uitat” să decernez boio.ro Awards pe anul trecut.

Mă gândeam să o fac în februarie – martie, dar conextul internațional legat de Coronavirus nu era cel mai fericit, așa că am amânat acest articol până spre finalul lui Mai.

Best macOS App

Notes App for Mac
Notes App for Mac

În acest an ne întoarcem la aplicațiile de bază, așa că, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai utile aplicații pe Mac este cea care stă deschisă cel mai mult. Iar dacă îți mai și oferă sincronizare cu iPhone sau iPad este cu atât mai bine.

În categoria aplicațiilor care stau deschise tot timpul pe computer intră câteva: Franz (câștigătorul Best macOS App în 2018), Mail, Reeder, Chrome, Notes și, ocazional, Byword.

În 2019 am renunțat la o combinație de aplicații pe care o folosesc de foarte mult timp pentru notițe: Simplenote pe telefon și nvALT pe Mac. De ce? Pentru că notele de tip text nu mai era mereu de ajuns, pe de o parte și pentru că Apple a făcut pași importanți cu o aplicație veche de cânt a apărut primul iPhone.

Da, câștigătorul ediției 2019 boio.ro Awards la categoria macOS Apps este Notes. Am importat în ea mai toate notele mele din nvALT și chiar am început să adaug note cu poze. Folosesc des notele cu liniuțe, numerotate și îmi place faptul că aplicația găsește rapid orice text.

Best iPhone / iOS App

Wallet App pentru iOS
Wallet App pentru iOS

La capitolul iPhone, pe telefon nu prea am instalate aplicații pe care nu le folosesc. Tot ce nu e deschis măcar o dată la 2-3 săptămâni dispare. Acesta este și motivul pentru care îmi e greu să aleg o aplicație preferată.

Este însă una care îmi ușurează munca enorm, cel puțin atunci când e vorba să plătesc cu cardul sau să prezint biletul de îmbarcare în aeroport.

“Wallet” câștigă Best iPhone App pentru că este aplicația care a devenit indispensabilă. Țin în ea toate cele 3 carduri personale și 3 de firmă și nu mai am grija cardurilor fizice. Nu e nevoie să spun că nici nu trebuie să ai cardul fizic la tine pentru a plăti cu el, ceea ce face totul mult mai ușot. Iar dacă ai un iPhone cu Face ID, plata la casa de marcat este o operațiune instant.

Best iPad App

Anul 2019 a fost unul în care iPad-ul familiei a trecut mai mult în mâna copiilor. Fata își face lecțiile online prin platforma Adservio, Zoom sau Skype și citește cărți în format digital.

Este totuși o aplicație care îmi place pe iPad și care mi se pare foarte utilă într-o lume în care streaming-ul își face loc. Iar această aplicație duce iPad-ul la funcția lui originală, aceea de blank canvas.

Best iPad App în 2019 este, pentru mine, Safari. Compatibilitatea browserului cu noua tastatură și trackpad de iPad îl face și mai util. Iar ultima versiune de Safari pentru iPad OS vine și cu o grămadă de shortcuts – ceea ce îl face mai ușor de navigat.

Safari on iPadOS
Safari on iPadOS

Best Commercial

Una dintre reclamele pe care nu o voi uita din 2019 este cea despre viețile salvate de Apple Watch. Da, știu că este oarecum similară cu cea din 2018, dar aceste povești merită spuse.

2019 “Best of ALL”

OK. Aici am o problemă. Pe de o parte, nicio aplicație nu s-a ridicat la un anumit nivel în 2019. Așa că dacă țin un standard ridicat, nu pot să aleg o aplicație anume.

Pe de altă parte, dacă dicutăm despre aplicații care ne ușurează munca în fiecare zi, atunci pe listă apar cel puțin câteva care sunt foarte bune – atât pe Mac, cât și pe iPhone. WhatsApp, Reeder, Instagram dar și aplicații românești precum Pago sau Smart Bill sunt în top-ul personal.

AirPods Pro
AirPods Pro

La capitolul “Hardware”, în ultimul an Apple a rezolvat problemele cu tastatura pentru MacBook Pro și MacBook Air. Cu alte cuvinte, avem din nou computere de la Apple pe care și eu le pot recomanda cu inima deschisă. Păcat că asta a venit după 5 ani.

Dar “2019 Best of ALL” sunt, din punctul meu de vedere, sunt AirPods / AirPods Pro. De ce spun asta? Pentru că Apple a reușit să facă dintr-un produs foarte bun – AirPods 2 (versiunea cu carcasă care se încarcă wireless), unul excelent! AirPods Pro sunt mai mici, oferă un sunet de calitate, noise cancelling.

Este genul de produs care a devenit suficient de ieftin și fiabil pentru a fi folosit pe scară largă. În plus, a reușit să aducă libertatea de care avem nevoie. Telefonul poate să fie în priză în camera cealaltă și tu te bucuri de o convorbire de calitate bună, de muzică sau orice altceva presupune audio și nu mai stai “legat”. Același lucru e valabil și dacă treci de la căști cu fir la AirPods și dacă te-ai săturat să-ți amorțească mâna cu telefonul la ureche.

Cine nu are AirPods, trebuie să le încerce. Atunci când vezi ce înseamnă libertatea fără fire nu vrei să mai dai înapoi.

Ți-a plăcut clasamentul anului 2019 și începutului de 2020 în materie de aplicații și hardware? Lasă și preferatele tale în comentarii sau pe pagina oficială de Facebook a boio.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*