Studiu BCG: Inteligența artificială ar putea aduce progrese majore în crearea de medicamente

Consultare publică privind Strategia Farmaceutică, FOTO: EC-Audiovisual Service
Medicamente FOTO: EC-Audiovisual Service

Boston Consulting Group (BCG) a publicat recent un studiu în revista de specialitate “Drug Discovery Today”, în care afirmă că moleculele candidate pentru medicamente „descoperite sau proiectate” prin intermediul Inteligenței Artificiale (IA) sunt semnificativ mai reușite în fazele timpurii ale experimentelor decât media industriei de până acum. Cu alte cuvinte, moleculele descoperite cu ajutorul IA ar putea impulsiona producătorii de medicamente și ar putea duce la crearea mai multor medicamente de succes decât până acum.

IA ar putea dubla eficacitatea cercetării și dezvoltării farmaceutice

În ultimii cinci ani, numeroase medicamente și vaccinuri au fost descoperite cu ajutorul IA. Pentru a avea o imagine clară a succesului moleculelor descoperite datorită IA în studiile clinice, BCG a realizat un studiu unic, examinând procesele clinice a peste 100 de companii de biotehnologie bazate pe IA.

S-a constatat că moleculele descoperite cu ajutorul IA au avut un succes de 80-90% în studiile clinice de fază I, ceea ce reprezintă un procent semnificativ mai mare decât media industriei de 40-65%. Aceste molecule au avansat în studiile clinice de fază II, unde au înregistrat o rată de succes de 40%. Deși această rată corespunde mediei industriei, datorită bazei de selecție mai mari BCG susține că eficacitatea cercetării și dezvoltării farmaceutice ar putea chiar să se dubleze cu ajutorul IA, ceea ce ar însemna că mai multe molecule ar ajunge să fie medicamente de succes.

Rezultatele au demonstrat, de asemenea, că IA este excelentă pentru proiectarea sau descoperirea de molecule cu potențial farmaceutic, precum și pentru reducerea costurilor și duratei descoperirii.

IA poate reduce timpul și costurile

Descoperirea medicamentelor este în mod tradițional un proces lung și costisitor, dar și foarte incert. În ciuda celor mai noi tehnologii experimentale, descoperirea moleculelor de mici dimensiuni durează în general 4-6 ani, în timp ce în cazul vaccinurilor poate fi mai scurt, însă procesul este complex și nu lipsit de riscuri.

Tehnologiile IA sunt promițătoare deoarece ar putea revoluționa modul de descoperire a medicamentelor, efectuând numeroși pași consumatori de timp, repetitivi și costisitori prin simulare computerizată, reducând astfel costurile descoperirii. Analiza a constatat că numărul moleculelor descoperite de IA a crescut exponențial în ultimul deceniu, în special în domeniul terapiilor oncologice.

Studiul BCG subliniază că IA nu doar reduce costurile descoperirii de medicamente, ci și costurile fazelor experimentale, crescând succesul acestora. Aceasta este tendința industrială care se desfășoară chiar acum, afirmă BCG, menționând că au analizat doar succesul moleculelor companiilor biotehnologice bazate pe IA.

Cauzele succesului și perspectivele

Succesul ridicat al moleculelor descoperite de IA în studiile clinice de fază I poate avea mai multe cauze. Un posibil motiv, conform analizei BCG, este că algoritmii IA urmează ținte biologice și căi bine stabilite, dar probabil că nu este vorba doar despre asta. În plus, algoritmii IA sunt capabili să ajusteze și să optimizeze eficient secvențele moleculare și să vizeze noi ținte biologice. De asemenea, pot proiecta sau selecta noi molecule candidate pentru medicamente, care au șanse mai mici să eșueze în studiile clinice de fază I.

Cercetarea BCG prevede că tehnicile IA ar putea îmbunătăți în continuare performanțele clinice, în special în studiile de fază II și III.

Succesul moleculelor descoperite de IA în studiile clinice ar putea avea un impact semnificativ asupra eficacității cercetării și dezvoltării farmaceutice. Dacă ratele de succes ale moleculelor descoperite cu ajutorul IA se mențin și în viitor, atunci rata totală de succes prin fazele de cercetare clinică ar putea crește de la 5-10% la 9-18%, ceea ce ar însemna aproape dublarea productivității industriei. Acest lucru ar permite companiilor să obțină aceleași rezultate cu mai puține resurse și costuri sau să crească numărul de noi medicamente utilizând aceleași resurse.

Promisiunea IA în descoperirea de medicamente este de a asigura mai rapid, mai bine și mai ieftin medicamente inovatoare pentru pacienți.

Despre Boston Consulting Group

Boston Consulting Group colaborează cu lideri din afaceri și societate pentru a aborda cele mai importante provocări și a captura cele mai mari oportunități. BCG a fost pionier în strategia de afaceri când a fost fondat în 1963. Astăzi, lucrăm îndeaproape cu clienții pentru a adopta o abordare transformațională menită să aducă beneficii tuturor părților interesate – împuternicind organizațiile să crească, să construiască un avantaj competitiv durabil și să genereze un impact pozitiv în societate.

Echipele noastre diverse și globale aduc expertiză profundă în industrie și funcționalitate și o gamă de perspective care pun la îndoială status quo-ul și generează schimbare. BCG oferă soluții prin consultanță de management de vârf, tehnologie și design de vârf și companii și venture digitale. Lucrăm într-un model de colaborare unic în cadrul firmei și pe toate nivelurile organizației clientului, alimentat de scopul de a-i ajuta pe clienții noștri să prospere și de a le permite să facă lumea un loc mai bun.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*