Șase persoane au fost trimise în judecată după ce au preluat accesul la conturile de internet banking ale unor artiști

Instanța va lua o decizie în acest caz. FOTO Pixabay.com

Șase persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT după ce au preluat accesul la conturile de internet banking ale unor artiști și persoane publice.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 6 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, alterarea integrității datelor informatice, participație improprie la săvârșirea infracțiunii de alterare a integrității datelor informatice, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, complicitate la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fraudă informatică, complicitate la fraudă informatică, fals informatic și fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

“Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, , începând cu luna decembrie 2019, liderul grupului infracțional, cu ajutorul celorlalți membri, folosindu-se de datele de identitate ale victimelor a făcut demersuri în vederea înlocuirii cartelelor SIM ale acestora, preluând astfel controlul asupra numerelor de telefon. Inculpatul a vizat în special persoane publice și artiști care foloseau numere de telefon alocate de către o anumită companie de telefonie mobilă”, a spus DIICOT.

Având control asupra numerelor de telefon, inculpatul a reușit să acceseze conturile de e-mail ale persoanelor vătămate de pe anumite platforme, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon care este sincronizat cu contul de e-mail, permițând astfel schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului persoanei vătămate la cont. De asemenea, inculpatul a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

“Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, liderul grupării a avut acces la informații personale și financiare, respectiv fotocopii ale actelor de identitate, documente de înființare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont, conturi de utilizator din diferite aplicații de cumpărături sau de internet banking și la alte informații referitoare la viața privată a victimelor.
De asemenea, având control asupra numerelor de telefon și asupra conturilor de e-mail, inculpatul a accesat ilegal conturile de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care a restricționat accesul la acestea prin modificarea parolelor și a solicitat prietenilor acestora ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în conturi deschise într-o aplicație mobilă, dar și în conturi bancare”, a mai anun
țat DIICOT.

Totodată, inculpatul a solicitat în numele victimelor obținerea unor credite de la bănci și de la instituții financiare nebancare.
Folosind datele personale ale victimelor, liderul a obținut accesul la conturile de internet banking ale părților vătămate și a transferat diferite sume de bani către conturile celorlalți membri ai grupului infracțional.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*