Rottaprint: Clienții resimt ”policriza” și se adaptează din mers, lansările de produse s-au redus iar mărcile private din retail prind teren

Rottaprint. FOTO Total PR

Potrivit Rottaprint, cea mai mare tipografie flexografică locală producătoare de etichete autoadezive și ambalaje flexibile în România, brandurile își concentrează eforturile pe reducerea costurilor, în contextul creșterii prețurilor pentru materiile prime și utilități. Astfel, printre domeniile care și-au diminuat producția de etichete și ambalaje în primul trimestru se numără industriile cărnii și a laptelui, dar și producătorii de alimente care nu sunt de bază.

Pe de altă parte, un trend ascendent vine din zona de retail modern, care plusează pe categoria de marcă privată, arată informațiile Rottaprint.

”În fața policrizei actuale, marcată de pandemie, criza de materii prime, efectele conflictului din Ucraina și creșterea prețurilor la utilități și materii prime, brandurile privesc cu prudență către viitor, încearcă să găsească un echilibru și să se adapteze din mers tendințelor. Puterea de cumpărare a românilor  a scăzut semnificativ, consumul s-a mutat către branduri mai accesibile, iar produsele care nu sunt absolut necesare s-au eliminat de pe lista de cumpărături. Automat, și retailul modern a început să listeze la raft mărcile mai avantajoase ca preț, începând cu mărcile proprii, unde s-a simțit o creștere, inclusiv la nivelul cererii de ambalaje și etichete”, a declarat Cristi Nechita-Rotta, Director General Rottaprint.

Tot pe fondul contextului actual, marcat de instabilitate, brandurile nu mai au o viziune pe termen lung când vine vorba de etichete și ambalaje flexible, mizează pe prudență și se adaptează din mers.

”Cert este că bugetele pentru lansări noi de produse au scăzut, traficul de cumpărători din retail este în scădere, iar comerțul online este tot mai prezent, așa că inclusiv design-ul de ambalaj a trebuit să se adapteze e-commerce-ului. Și un alt factor de avut în vedere sunt promoțiile, care au crescut ca număr în primul trimestru al anului cu peste 30%”, explică Cristi Nechita-Rotta.

Un aspect care rămâne prezent în solicitările pentru soluții de ambalare și etichetare, cu atât mai mult din partea companiilor din industria alimentară și retail, este impactul materialelor folosite asupra mediului.

Astfel, echipa Rottaprint a primit deja solicitări pentru modificarea anumitor rețete și ambalaje pentru a respecta normele din domeniu, una dintre măsuri fiind utilizarea monomaterialului pentru întregul ambalaj, ce permite o reciclare eficientă.

Pe de altă parte, însă, spun specialiștii Rottaprint, sustenabilitatea în România implică un proces anevoios. Chiar dacă clienții își doresc produse sustenabile, până când infrastructura nu va permite o preluare corespunzătoare a deșeurilor alimentare, proiectele de sustenabilitate se vor putea implementa până la un punct. În acest context, hypermarketurile au devenit mai proactive și au început deja să implementeze sisteme de colectare a deșeurilor, respectiv campanii de comunicare pentru informarea publicului larg.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*