ROCA Industry raportează în primul trimestru al acestui an o cifră de afaceri de 141,5 milioane de lei la nivel cumulat pentru companiile din portofoliu

Ionuț Bindea. FOTO NNWW

ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală BVB sub simbolul ROC1, a înregistrat în primul trimestru al anului o cifră de afaceri la nivel cumulat de 141,5 milioane de RON, conform raportului aferent primelor trei luni din 2024. Veniturile cumulate la nivelul companiilor productive din holding sunt în creștere cu 5,6% față de T1 2023, în condițiile unei piețe a materialelor de constructii aflată în scădere. ROCA Industry, deținut majoritar de compania de private equity ROCA Investments, este primul holding strategic creat pentru a genera valoare prin consolidarea și modernizarea capacităților de producție românești pentru a spori competitivitatea industriei naționale.

Comparativ cu rezultatele din T1 2023, EBITDA cumulată la nivelul companiilor din ROCA Industry a crescut cu 63,2%, iar cifra de afaceri a înregistrat creșteri de 5,6%. Aceste rezultate reprezintă efectele implementării strategiei la nivel de holding și optimizările aduse în cadrul companiilor din portofoliu, atât la nivel operațional, comercial, financiar, dar și la nivelul echipelor de management și evidențiază capacitatea acestei structuri de holding de a genera valoare pentru întregul portofoliu gestionat.

Performanța Roca Industry a fost obtinuță în contextul în care volumul lucrărilor de construcții ca serie ajustată a scăzut în ianuarie-februarie 2024 față de aceeași perioadă a anului 2023 cu 11,8%, în timp ce lucrările de construcții la clădirile rezidențiale s-au contractat cu 36,9%. De asemenea, numărul autorizațiilor de construcție a fost mai mic în primul trimestru cu 7,2% față de primul trimestru din 2023. Asta după ce în 2023 scăzuse cu 20,6% față de 2022. (conform datelor INSSE)

„Rezultatele obținute in T1 2024 sunt efectul viziunii noastre de crestere sustinuta pe termen lung. Încă din 2023 am implementat o strategie pentru creșterea organică a companiilor din portofoliu, în paralel cu eficientizarea operațională, comercială și dezvoltarea profesională a echipelor, toate cu scopul de a ne îmbunatăți performanța. Am început să culegem roadele implementării acestei strategii, astfel că toate companiile din holding au EBITDA pozitivă și au atins țintele bugetate pentru această perioadă, demonstrând că suntem pe traiectoria corectă și consolidându-ne poziția pe piață”, a declarat Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry. 

Evoluții pozitive ale portofolului ROCA Industry conform situațiilor financiare ale companiilor

Toate companiile holdingului ROCA Industry înregistrează evoluții pozitive la nivel de EBITDA în primul trimestru al acestui an.

BICO Industries (deținere 70% până în iulie 2023, 60% ulterior), cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din Europa de Est și al treilea cel mai mare producător din UE, raportează o cifră de afaceri de 41,7 de milioane de RON, în creștere cu 2,6% față de T1 2023 și EBITDA de 4,5 milioane de RON, respectiv o creștere cu 300%. În primul trimestru, compania a finalizat un proiect de investiții în valoare de 1 milion de euro, dotând fabrica din Vulcănești cu un echipament performant pentru producția de plasă tricotată. Începând din T1 2024, BICO este și furnizor de materiale pentru armarea șapelor, transformând un deșeu generator de costuri într-un produs viabil.

EVOLOR (deținere 100%), unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri, ajunge la o cifră de afaceri de 18,7 milioane de RON, reprezentând un avans de 6,3% comparativ cu perioada similară din 2023. EBITDA, în valoare de 1,7 milioane de RON în primul trimestru al anului, se situeaza sub valoarea din T1 2023, un an care a fost excepțional pentru companie. Compania anunță creșterea capacității de producție cu 20%, odată cu relocarea în noua fabrică.

Eco Euro Doors (deținere 100%), cel mai mare producător român de uși pentru construcții rezidențiale, raportează în T1 2024 o cifră de afaceri de 13,8 milioane de RON, cu o marjă EBITDA de 12,8%  RON, un avans de 46% raportat la valoarea din T1 2023.

Cu cifra de afaceri 10,9 mil RON și marja EBITDA 25,9%, Workshop Doors (deținere 70% din februarie 2024), cea mai recentă achiziție, este în curs de integrare în structura de holding. Fuziunea dintre WD și EED este așteptă să deruleze în T2 și T3 din 2024.

DIAL (deținere 100%), producător de produse din fir metallic, înregistrează cea mai mare creștere a cifrei de afaceri, respectiv 55,5%, ajungând la 18,8 milioane de RON, dar și o EBITDA de aproape 7 ori mai mare față de primul trimestru al anului trecut, ca urmare inclusiv a lansării de produse noi, maximizarea canalelor existente și identificarea unor noi canale de vânzări, implicit prin dezvoltarea zonei de export, corelarea producției cu nevoile identificate pe zona de vânzări și optimizări aduse de departamentul de achiziții.

ELECROPLAST (deținere 100% din iulie 2023), unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice, ajunge la o cifră de afaceri de 37,7 milioane de RON și EBITDA în creștere cu 61,9% față de T1 2023, ajungând la nivelul de 2 milioane de RON. Compania a finalizat implementarea proiectului de Industry 4.0 pentru digitalizarea fabricii și a primit aprobarea pentru derularea unei proiect de investiții în valoare de peste 9 milioane de euro, ce vizează retehnologizarea majoră a echipamentelor și triplarea capacității de producție până în 2026.

ROCA Industry deține, direct și indirect, un număr de 9 jucători semnificativi din domeniul construcțiilor: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), WORKSHOP DOORS (al doilea cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidentiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice), precum și producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga, prin intermediul BICO Industries.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*