Roam like at home – volumul de date care pot fi consumate în roaming UE/SEE fără taxe suplimentare va crește în anul 2022 

Tu ce ai instalat pe telefonul mobil și ce rulezi în browser?
Telefon mobil

De la 1 ianuarie 2022, pentru majoritatea planurilor tarifare va crește volumul de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără aplicarea unor taxe suplimentare, odată cu scăderea tarifului reglementat la nivel de gros.

De asemenea, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, vor scădea și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel:

suprataxa pentru date va scădea cu aproximativ 16%, de la 3 la 2,5 Euro/GB, fără TVA;

suprataxa pentru apelurile primite va scădea cu aproximativ 5%, de la 0,76 la 0,72 eurocenţi/minut, fără TVA.

Totodată, conform prevederilor Deciziei președintelui ANCOM nr. 267/2021, nivelul maxim al suprataxei pe care furnizorul RCS&RDS S.A. o va putea percepe propriilor clienți pentru apelurile primite în roaming în SEE în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022 nu poate depăși valoarea de 0,72 eurocenți/minut, fără TVA.

Când se aplică suprataxe datelor în roaming

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE (UE + Norvegia, Islanda și Liechtenstein) se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil).

Începând cu 1 ianuarie 2022 volumul de consum rezonabil va crește cu aproximativ 16% faţă de cel aplicat anul acesta.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii vor putea aplica o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. Cu începere de la 1 ianuarie 2022 această suprataxă nu va putea depăși 2,5 Euro/GB (0,25 eurocenţi/MB), fără TVA.

Volumul de consum rezonabil în roaming în UE/SEE de la 1 ianuarie 2022

  1. a)  în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, (extra)opțiuni) care includ trafic de date nelimitat, cât și al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 2,5 Euro, fără TVA, utilizatorii vor putea consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB:

prețul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare, fără TVA –  2,5 Euro

  1. b)  în cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii vor putea consuma iniţial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil al datelor se diminuează):

creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE –  2,5 Euro

Calculator limită date „Roam like at home”: aplicație ANCOM

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip widget. Aceasta oferă rezultate relevante pentru toți utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepţia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.

Aplicaţia va fi actualizată la 1 ianuarie 2022 cu tariful de 2,5 Euro/GB.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*