RE/MAX România a intermediat tranzacții de aproximativ 130 mil. EUR în T1 2022

RE/MAX

RE/MAX România – parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment – a intermediat un număr de 2295 de tranzacții în primul trimestru din acest an, în valoare de aproximativ 130 mil. EUR. În acest interval, volumul tranzacțiilor pe segmentul rezidențial a crescut cu 25%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Dinamica pieței, factorii de influență, respectiv principalele tendințe și perspective sunt reunite sunt forma Barometrului imobiliar RE/MAX România – o analiză de status a pieței de profil, pe baza datelor înregistrate de companie, la intervale regulate de timp.

Comparativ cu T1 2021, intermedierile RE/MAX România au crescut în primele trei luni ale acestui an cu 20% ca volum și 23% ca valoare, iar comisioanele înregistrate de companie au cunoscut o creștere de aproximativ 43%, până la cca. 2,9 mil. EUR. Marii poli economici ai țării au rămas în topul pieței imobiliare și în acest interval, dintre care Brașovul a înregistrat creșteri procentuale mai mari decât celelalte capitale regionale, raportat la prețuri.

Cele mai mari tranzacții intermediate de birourile RE/MAX România în T1 2022 au fost: o vilă de peste 1,6 mil. EUR din Cluj, un teren de construcție/dezvoltare de peste 1,55 mil. EUR în București, respectiv o proprietate industrială din București, în valoare de 1,3 mil. EUR. Totuși, segmentul rezidențial s-a remarcat în această perioadă, cu o creștere de 25% a numărului de tranzacții în cadrul rețelei.

„Inflația și războiul din Ucraina sunt, evident, factorii care influențează major această perioadă. Față de primul trimestru al anului trecut, prețurile au crescut semnificativ, chiar cu peste 20% pe unele segmente de piață și în anumite orașe. Pentru al doilea trimestru din 2022 preconizăm creșteri semnificative de prețuri la construcțiile noi, generate de inflație și întreruperile din lanțurile de aprovizionare, în unele piețe ajungând la peste 20% comparativ cu T2 2021”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România. 

Principalele tendințe pe piața imobiliară

Potrivit reprezentanților RE/MAX, se observă o preferință tot mai mare pentru locuințe mai spațioase, ca urmare a celor doi ani de pandemie. Astfel, a crescut considerabil numărul de tranzacții cu apartamente de două și trei camere, precum și segmentul case, care a avut cea mai mare creștere procentuală.

De asemenea, o altă tendință remarcată în ultima perioadă constă în orientarea spre zonele adiacente orașelor, zonele metropolitane, însă există nuanțe puternice de la un centru urban la altul, în funcție de dinamica populației, infrastructură, economie locală etc..

„Un factor major în comportamentul de achiziție este reprezentat de volumul unităților livrate în piață, influențate de ritmul de autorizare al proiectelor.  Acest ritm este deseori îngreunat de autorități, cazuri în care dezvoltatorii întârzie demararea proiectelor și implicit livrarea, generând astfel o presiune mare pe cerere, din lipsa de stocuri. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care Clujul are încă cea mai scumpă piață imobiliară din țară”, a adăugat Răzvan Cuc.

Reprezentații RE/MAX menționează, de asemenea, că zonele centrale rămân cele mai bune și sigure investiții pe termen lung, precum și ariile cu proiecte mari de infrastructură pe rol în dezvoltare (mall-uri, parcuri, artere noi, centre comerciale, centre de birouri etc.), unde prețurile pot cunoaște creșteri semnificative după lansarea acestor noi proiecte.

Despre RE/MAX

În România, RE/MAX este cea mai mare rețea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare număr de  agenți imobiliari, având, în prezent, peste 60 de francize și peste 800 de membri. RE/MAX este recunoscut ca fiind cel mai puternic brand național în imobiliare. Planul de extindere la nivel național al RE/MAX România vizează, până în 2023, 110 birouri francizate și peste 1.000 de agenți imobiliari.

La nivel mondial, RE/MAX este lider în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înființată în 1973 în Denver, are astăzi peste 140.000 de agenți afiliați, în 8.300 de birouri, aflate în peste 110 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 40 de țări, cu peste 2200 birouri și 29.000 de agenți, continuând să se extindă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*