FOTO Proiectul EDEN – Destinații Europene de Excelență. Care sunt cele mai frumoase zone din România care practică turismul sustenabil

Ocna Șugatag. FOTO EDEN
Ocna Șugatag. FOTO EDEN

Comisia Europeană a lansat în anul 2006 Proiectul EDEN – European Destinations of Excellence, care urmărește creşterea vizibilităţii destinaţiilor non-tradiţionale, creşterea conştientizării asupra diversităţii şi calităţii ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, susținerea turismului durabil, crearea de reţele între destinaţii.

În urma concursurilor organizate de către autoritățile naționale de turism din fiecare stat participant la proiect, are loc desemnarea Destinațiilor Europene de Excelență – winner (locul I) şi runners-up (clasificate pe locurile II-V), conform procedurii agreate de Comisia Europeană. România a participat la toate cele 9 ediţii ale concursului EDEN, fiind desemnate 39 de destinații EDEN winner (locul I) și runners-up (locul II-V).

Destinațiile EDEN selectate în cadrul concursului EDEN ediția 2019 cu tema turismul de sănătate și relaxare sunt următoarele:

Tăuții Măgherăuș – Locul I

Ce alegi: natură și sănătate sau eleganță și stil? În Tăuții Măgherăuș le poți găsi pe ambele. Un oraș mic cu o gamă variată de alegeri pentru oricine. Adaugă stilul unic maramureșan și vacanța de neuitat este garantată. Oferta Turistică bazată pe sănătate și relaxare este foarte bogată, incluzând activități în aer liber, hipoterapie, facilități spa. Centrul spa din oraș, unul din cele mai moderne din zonă, oferă piscine interioare, piscine exterioare, aquapark cu slide-uri, zona ultra-welness, masaj, terapie fizică. Un loc foarte interesant de vizitat este centrul de permacultură Baza Ulmu, unde se află un ecodom construit conform tehnicii superadobe, rezistent la foc, cutremure, tornade și radiații.

Tăuții Măgherăuș. FOTO Proiectul EDEN
Tăuții Măgherăuș. FOTO Proiectul EDEN

Albac – Locul II

Mișcare într-un peisaj care-ți taie respirația, întoarcerea la viața rurală autentică și mâncarea sănătoasă sunt tot cei ai nevoie pentru a-ți încărca bateriile. În Albac vei găsi toate acestea plus ospitalitate caldă care te va face să revii de mai multe ori.

Viața rurală și-a păstrat ritmul ancestral. Constumele tradiționale încă purtate, sunetul buciumului care se aude încă pe munții înalți, cântecele, dansurile, activitățile din gospodărie, meștesugurile, toate te vor conecta la ritmul Albacului. Pe deasupra, Regele bancurilor din Munții Apuseni îți va aduce zâmbetul pe buze cu bancurile sale deosebite.

Cheile Albacului. FOTO Proiectul EDEN
Cheile Albacului. FOTO Proiectul EDEN

Baile Figa – Locul III

Altădată un ținut mlăștinos, datorită investițiilor susținute cu fonduri europene, parcul balnear Băile Figa a devenit o atracție turistică deosebită, o oază de relaxare și de sănătate. Acesta se întinde pe o suprafață de 15 ha și include spații verzi, locuri de joacă pentru copii, 1 piscină interioară, 2 piscine mari în aer liber, 1 piscină cu apă sărată în aer liber, jacuzzi, sauna, 3 tobogane uriașe cu jet de apă, o zonă cu nămolul de Figa, un lac sărat, plaje cu nisip și cu iarbă, Râul leneș pe care se poate pluti pe colace şi barcuţe gonflabile, terenuri de sport, sală fitness.

Pe lângă parcul balnear, în Băile Figa se află situl de sare arheologic cu muzeul viu, unde vizitatorii pot vedea metode vechi de extragere a sării din pământ cu ajutorul unor unelte speciale de lemn. De asemenea se mai pot vizita ferma de armăsari Lipizzaner, mândria locului, castelele familiei Bethlen sau cetatea dacică din Bileag.

Băile Figa. FOTO Proiectul EDEN
Băile Figa. FOTO Proiectul EDEN

Județul Harghita – Locul IV

Județul este bogat în resurse naturale pentru sănătate și relaxare precum izvoare de ape minerale, mofete, zăcăminte de sare, aer curat, fiind locul unde se află stațiuni turistice precum Praid, Băile Tușnad, Borsec, Harghita-Băi, Izvoru Mureșului, Lacu Roșu, Băile Homorod, Băile Banffy (Topliţa).

Turismul balnear, turismul rural, turismul spiritual, turismul cultural, turismul în natură, turismul gastronomic, sunt tipuri de turism care pot îmbunătăți starea de sănătate. Un peisaj minunat cu munți, Cheile Bicazului, Lacul Sf. Ana (singurul lac vulcanic din Europa Centrală și de Est), Lacul Roșu, o cină produse naturale organice de la țară, drumeții la munte, skiul, călăritul, pelerinaj pe ruta Via Maria, tradiții foclorice autentice, evenimente precum Festivalul de Muzică eche de la Miercurea Ciuc sau pelerinajul la Șumuleu Ciuc de Rusalii, sunt doar câteva din atracțiile județului Harghita.

Drum de iarnă în județul Harghita. FOTO Proiectul EDEN
Drum de iarnă în județul Harghita. FOTO Proiectul EDEN

Ocna Șugatag – Locul V

Localizată într-un peisaj natural minunat, la poalele Munților Gutâi, Ocna Șugatag este o zonă turistică rurală deosebită, situată lângă 8 lacuri cu apă sărată. Pe lângă tratamentele pentru frumusețe sau procedurile clasice de terapie precum băi în apă sărată, în piscine interioare sau exterioare sau în lacuri, băi fierbinți, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, masaj terapeutic, sunt și proceduri naturale precum drumețiile, mersul pe bicicletă. Bioclimatul are de asemenea caracteristici curative datorită concentrației ridicate de ioni negativi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*