Primul contact cu Ubuntu

Continuarea povestii de aici. Se poate spune ca am ajuns la concluzia ca Ubuntu este cel mai bun update pentru un Windows vechi.

Mi-am facut curaj si mai ales timp sa instalez Ubuntu. Am ales versiunea 12.04 LTS si l-am pus pe Mac, virtualizat cu VirtualBox. Asta pentru ca am nevoie sa-l testez bine de tot inainte sa-l fac sistem de operare default pe laptopul parintilor mei.

Trebuie sa recunosc ca acest tutorial m-a determinat sa fac pasul asta mai repede. M-am mai jucat, in trecut, cu Ubuntu de pe un Live CD dar a fost doar o joaca si atit.

Prima impresie? Foarte buna. Ubuntu este un sistem de operare care reprezinta o alternativa mai mult decit acceptabila la OS X.

Si o copie acceptabila a OS X. Ma refer la anumite elemente de design inspirate din sistemul de operare dezvoltat de Apple. Dar asta e de bine :)

Ce e bun

– Nu am avut probleme in a identifica modul de folosire si instalare ale programelor si cu ajutorul Chrome si Dropbox am avut pe Ubuntu documentele si short-cut-urile necesare ca sa incep munca imediat.

– inca de la primul contact cu ideea de Ubuntu ti se prezinta un site foarte bine facut, cu explicatii bune si imagini atractive

– download-ul a mers cam greu, dar instalarea s-a facut imediat. Existe si o comunitate interesata sa-l dezvolte si sa ajute si asta e un mare plus.

– are varianta in limba romana care se instaleaza chiar daca ai ales engleza initial. Asta este cel mai mare plus pentru parintii mei.

– usor customizabil si aplicatiile necesare sunt disponibile (ok, aproape toate aplicatiile necesare). Ma refer la un browser bun, un client de mail, unul de messenger

– ma incinta faptul ca este sigur si ca nu trebuie sa-ti bati capul cu antivirus.

Ce e rau

– Erorile ciudate. Le pun pe seama resurselor reduse din masina virtuala si sper ca ele nu apar pe un laptop obisnuit. Ma refer la chestiile precum cea din poza. Ma bucur ca nu are un numar care nu-mi spune nimic asa cum se intimpla pe Windows si ca nu strica nimic pe ecran, dar ma deranjeaza cind o astfel de fereastra apare de doua ori pe minut.

– Faptul ca nu ai anumite aplicatii uzuale este deranjant. Cautam un widget functional pentru vreme. Am reusit sa instalez prin Terminal My Weather Indicator (aparent singurul functional) si imi crashuieste de fiecare data cind il deschid.

Stiu ca nu e vina developerilor Ubuntu ca nu exista anumite aplicatii.

Ce-mi lipseste

– O aplicatie precum Alfred.

– Rezolvarea problemelor de la capitolul anterior

Concluzia preliminara este ca Ubuntu este un sistem de operare suficient de bun pentru a-l folosi pentru laptopul parintilor mei. Pina la urma, asa cum spuneam, nevoile lor se invart in jurul unui browser, un media player, dropbox, messenger si email.

Sper sa nu existe probleme de drivere pe HP si sa am pe cine sa intreb atunci cind ma lovesc de probleme mai grave.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

6 Comments

  1. incearca rosa linux este o distributie care dupa parerea mea este mai stabila si rapida ca ubuntu eu am un calculator cu procesor amd de 1,8 gh ,1,5 ram si placa video leadtek a 6600 td din 2005 si rosa linux se misca decent pe acesta iar ubuntu pe care l-am incercat se misca greu si nu mergeau driverele placii video

  2. Dupa parerea mea Ubuntu e OS-ul recomandat de toti dar nefolosit de nimeni. Tipic romanilor carora le place sa o faca pe inteligentii multi spun “pune dom-le Ubuntu ca nu mai ai treaba dupa aia” dar ei continua sa joace Solitare pe Windows chiar si Vista (unanim recunoscut rateul Microsoft). La fel am fost pacalit si eu si am instalat Ubuntu downlodat de pe site-ul lor pe un Dell 15Z, i5 la 2.9, 8GB RAM, SSD etc si din prima zi dupa 2 ore de utilizare a inghetat. Iar dupa fiecare restart aveam bucuria de a ma putea folosi de Ubuntu circa 1.5 – 2 ore pana sa se blocheze total. Dupa alte doua instalari a sistemului m-am lasat pagubas, am dat 30 de dolari pentru un Update la Windows 8 (ca asta era oferta) si din Decembrie pana in prezent nu am avut nici cea mai mica problema cu Win 8-ul si treaba mea pe laptop nu se rezuma doar la browsing, ci utilizez comp in medie 8 ore pe zi.

1 Trackback / Pingback

  1. Sfaturi pentru un Update de Windows | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*