Președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac: “Delta a fost puternic afectată de pandemie, de măsurile luate pentru prevenirea noului coronavirus”

Delta Dunării rămâne una dintre cele mai apreciate destinații turistice din România
Delta Dunării rămâne una dintre cele mai apreciate destinații turistice din România

Președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, spune că Delta a fost puternic afectată de pandemie, de măsurile luate pentru prevenirea noului coronavirus, starea de urgență fiind instituită atunci când în Delta Dunării începea sezonul.

Cătălin Țibuleac a afirmat că a luat notă cu surprinde de declarația ministrului Economiei, că în turism, în iulie și august au fost făcute încasări mai mari decât aceeași perioadă a anului trecut.

“Din păcate lucrurile nu stau chiar așa, constatăm conform datelor furnizate de INSSE că anul trecut în ianuarie – iulie 2019 – 84.408 turiști,  iar ianuarie – iulie 2020 –  46.029 turiști, ceea ce reprezintă o scădere cu 50% a numărului de turiști fată de aceeași perioadă a anului trecut. Să nu uităm că Delta a fost puternic afectată de pandemie, de măsurile luate pentru prevenirea noului coronavirus. Practic starea de urgentă a fost instituită în martie când în Delta începea sezonul. În luna martie, sezonul turistic începea cu concursuri de pescuit, pentru iubitorii de fotografie și pentru cei care până la urmă apreciază natura în perioada de renaștere a acesteia după sezonul de iarnă. I-am închis timp de trei luni și i-am redeschis undeva după 15 iunie”, a declarat Cătălin Țibuleac.

El a precizat că operatorii din Deltă au fost surprinși fără lichidități, fiind deja făcute investiții pentru renovare, pentru creșterea gradului de satisfacție a turistului. Țibuleac a menționat că Delta are o creștere cu 5% a turiștilor români în luna iulie.

“De acord, conform INSSE-ului Delta are o creștere cu 5% mai mulți turisti români (subliniez români) în iulie 2020 față de iulie anul trecut. Dar asta este doar un segment minor față de totalul pierderilor financiare urmare a interdicțiilor impuse, dar și ca urmare a lipsei de măsuri guvernamentale de redresare și sprijin. În prezent, operatorii în turism și-au propus, în acest an, să supravețuiască, pentru că oricum nu își vor recupera pierderile din cele 3 luni de inactivitate. Lucrurile nu stau foarte bine, sperăm că în continuare vremea să țină cu noi, pentru că sezonul în Delta continuă și atunci să avem în continuare un număr crescut de turiști ca să mai recuperăm din pierderi, aftfel situația este gravă”, a spus președintele Asociației Delta Dunării.

El consideră că Delta a reprezentat anul acesta destinația ideală din punct de vedere a sigurației sanitare și al distanțări fizice.

“Turismul deltaic prin el însăși nu presupune un turism de masă și asigura aceea siguranță a turistului că este protejat.  Ne bucurăm că românii își redescoperă țara din punct de vedere turistic, Delta fiind una dintre destinațile predilecte din această perioadă. Criza sanitară și economică care va urma ne determină să ne redefinim modul de a face turism, accentul trebuie să cadă din ce în ce mai mult pe ecoturism. Pandemia nu se va termina mâine, va trebui să învățăm să trăim cu această boală și evident măsurile vor trebui să se înscrie pe acest trend, pentru a asigura pe lângă visul de vacanța al oricărui turist și siguranța necesară atât de căutată”,  a explicat Cătălin Țibuleac

El consideră deschiderea restaurantelor ar putea duce la limitarea pierderilor.

“Deschiderea restaurantelor, care din punctul nostru de vedere s-a făcut târziu, le-am închis la aproape 100 infectări pe zi si le-am redechis la 1.500. Niciun studiu, nicio evaluare epidemiologică nu ne indica ca infectările sunt urmare a teraselor sau a hotelurilor. Vă asigur ca cei din Delta, chiar daca nu aveau terase, s-au adaptat și au amenajat, a fost destul de greu cu organizarea mesei, mai ales al cinelor, pentru că în Delta avem si insecte. În Deltă, pentru că vorbim totuși de o climă cu umiditate ridicată apare ceața, apare roua, vremea pe timp de seară s-a răcorit, mai repede decat în alte destinații și normal poate crea disconfort. Faptul că, în sfârșit, s-au redeschis restaurantele, ne face să sperăm că vom mai recupera o parte din pierderile din prima parte a pandemiei”, a mai afirmat Cătălin Țibuleac, președintele Asociației Delta Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*