Ministerul Turismului decontează cheltuielile operatorilor economici care promovează România la târgurile de turism internaționale

FOTO Ministerul Antreprenoriatului și Turismului

Operatorii economici din domeniul turismului sunt invitați să promoveze România la târgurile internaționale de profil, în cadrul pavilioanelor naționale sau a standurilor specializate, organizate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT). Cheltuielile de participare ale acestora vor fi decontate de la bugetul de stat, conform prevederilor schemei de minimis aprobate prin Ordinul nr. 330/20.01.2023.

„Începând de acum, toate participările la târgurile de turism din străinătate se vor face respectând legislația ajutorului de stat! Orice operator economic de profil care dorește să promoveze destinația în afara României și să își extindă afacerea către cât mai mulți turiști străini este invitat să depună documentația pentru a putea beneficia de ajutorul financiar nerambursabil din partea MAT. Noua procedură înseamnă mai multă transparență, înseamnă un număr mai mare de companii beneficiare și înseamnă mai multe șanse pentru România turistică”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Operatorii economici pot depune documentația aferentă participării la manifestările expoziționale din străinătate pe e-mail, la adresa promovare@mturism.ro, până la data de 15 ianuarie pentru cele desfășurate în primul semestru al anului, respectiv până la 15 mai pentru cele care al loc în al doilea semestru, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de începerea evenimentului. Menționăm, totodată, că pentru târgul de turism IMEX Frankfurt există o derogare de la termenele impuse, aprobată prin Ordinul 742/04.03.2023.

„IMEX Frankurt, care va avea loc chiar la sfârșitul acestei luni, este primul târg internațional de turism la care operatorii economici pot participa, având o parte din cheltuieli acoperite de MAT! Deși, procedural, înscrierile pentru manifestările expoziționale desfășurate în primul semestru al anului se fac până la 15 ianuarie, am ales să facem o derogare de la termene și să lansăm schema acum. Germania este cea mai importantă piață generatoare de turiști pentru România, motiv pentru care mulți operatori econominici și-au anunțat interesul de a fi prezenți la eveniment. Ei vor putea să se înscrie până la data de 12 mai!”, a completat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

Cheltuielile eligibile, acoperite de la bugetul de stat, sunt următoarele:

50% din cheltuielile aferente transportului extern, fără a depăși însă echivalentul în lei a 500 de euro pentru un reprezentant/operator economic expozant;

50% din cheltuielile aferente primei nopți de cazare pentru un reprezentant/ operator economic expozant;

100% din cheltuielile aferente taxei de participare, închirierea spațiului de stand de la organizatori, precum și personalizarea, amenajarea și decorarea standului (în limita a 3mp/expozant).

Calculul aferent închirierii, personalizării, amenajării și decorării suprafeței de 3mp ce revine fiecărui expozant va fi efectuat de către MAT și transmis beneficiarului imediat după obținerea facturilor.

Precizăm că suprafața alocată întreprinderilor cu activitate în turism, în cadrul standurilor închiriate de MAT, va fi de maximul 70%. Restul de 30% va fi destinat participării entităților care nu derulează activitate comercială, respectiv autorități publice locale/județene, asociații de promovare în domeniul turismului etc., a căror participare nu face obiectul prezentei scheme.

Valoarea estimată a ajutoarelor ce pot fi acordate în cursul acestui an este de 7,4 milioane lei pentru un număr de aproximativ 200 de beneficiari.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*