Live Blog: WWDC20 – Tot ce aduce nou Apple la capitolul macOS, iOS, iPadOS și watchOS

Apple WWDC 2020
Apple WWDC 2020

Apple deschide porțile Internetului pentru WWDC, ediția din 2020, la ora 20.00 a zilei de 22 iunie. Așa cum v-am obișnuit, pe boio.ro aveți parte de un comentariu LIVE.

20.02 – Se vede că Keynote-ul de azi nu este unul Live, ci unul înregistrat. Prezentare a început cu o grafică frumoasă cu fețe de developeri care foloseau Mac-urile lor. Tim Cook a pornit discursul său cu un apel la egalitate și eradicarea rasismului. Evident, totul are legătura cu uciderea lui George Floyd, americanul de culoare care a fost sufocat de un polițist în timpul unei anchete.

20.04 – Este interesat și faptul că Tim Cook este filmat cu o cameră mobilă, cu steady-cam și are scaunele din Steve Jobs Theatre goale în spatele lui.

20.06 – Craig Federighi este în holul teatrului din campusul Apple. A început cu iOS 14.

iOS 14 vine cu aplicații care sunt un fel de Tiles – mai mari și cu mai multă informație. Vom avea App Library – un fel de organizare automată a aplicațiilor pe foldere de către iOS. E ca un fel de sertar în care bagi tot.

20.10 – iOS 14 vor avea Widgets de diferite mărimi. Așa cum erau ele pe Mac acum 2 ani.

Avem și Picture in Picture pentru video. Poți să lași video să meargă pe ecran și peste alte aplicații.

20.13 – Siri vine cu noutăți. Ecranul în care Siri te ascultă nu mai e Full Screen. Rămâne doar cerculețul animat în partea de jos. Siri știe de acum să traducă autmat conversații în/din alte limbi.

20.17 – Aplicația Messages vine cu Grupuri, Mentions (la fel ca la WhatsApp) și Pinned Conversations.

20.20 – Apple Maps o să fie disponibilă cu toate funcțiile în mai multe țări. România nu e printre ele. Angajata Apple care prezintă Apple Maps este într-un scaun rulant, dar nu e un scaun normal, ci unul destul de SF.

20.25 – Aplicația Car Play se schimbă, dar telefonul tău poate să fie cheie de mașină.

20.29 – AppStore își schimbă felul în care funcționează. Poți să scanezi un tag NFC cu AppClips și să folosești o aplicație de care ai nevoie exact în același fel.

20.32 – iPadOS 14 – Sunt peste 1 milion de aplicații făcute doar pentru iPad, spune Craig. iPadOS o să aibă și el Widgets, ca și iOS. Aplicațiile își schimbă felul în care arată sidebar-ul și drop-down menus.

Atunci când te sună cineva poți să vezi o bară în partea de sus – nu mai e pe tot ecranul. OK – era și timpul! Asta e așa și pe iOS și pe iPadOS.

iPadOS vine cu un fel de Spotlight / Alfred.

20.39 – Apple Pencil vine și el cu îmbunătățiri. Ghicește ce formă vrei să desenezi și le face el pentru tine ca să fie mai drepte. Recunoaște scrisul de mână și îl convertește automat.

20.43 – AirPods – O tipă cu nume de româncă – Mary-Ann Ionașcu prezintă noutățile de interfață pentru AirPods.

20.46 – watchOS – multe și mărunte funcționalități. Te va ajuta să faci mai multă mișcare, dar și să dormi mai bine.

20.54 – Ceasul va verifica dacă te-ai spălat pe mâini și cât te-ai spălat.

20.57 – Partea de Privacy se îmbunătățește la Apple. Vei putea să-ți schimbi conturile din aplicații în sign-in with Apple.

20.04 – tvOS va fi integrat cu Home devices. Poți, de exemplu, să vezi pe TV ce filmează camera de supraveghere. Apple TV+ va lansa un film bazat pe “Fundația” lui Asimov. După “For ALL Mankind” cred că acesta chiar e un serial pe care vreau să-l văd.

21.11 – macOS Big Sur – numele care se zvonea s-a adeverit. Interfața se schimbă foarte mult. FOARTE MULT am zis. Seamănă cu cea de iOS, dar e mai rotunjită.

21.20 – Mail, Maps, Safari își schimbă și ele imaginea. Poți să vezi cum te trăckuiesc site-urile sau dacă ai parole sigure.

21.27 – Mac-ul trece la procesoare făcute de Apple. Developerii vor putea să facă aplicații Universale. Dacă vor. Craig prezintă un Mac Pro care rulează pe A12Z Bionic. Aplicațiile Apple au fost rescrise pentru procesor A12. La fel și toate cele din Microsoft Office.

Apple are un buncăr sub piscina din curte :)

Apple crede că developerii vor updata aplicațiile rapid. Userii vor avea parte de Rosetta 2 – un fel de Rosetta disponibilă la trecerea de la Power PC la Intel.

Developerii care vor să creeze mai repede aplicații primesc un Kit compus dintr-un Mac mini cu toate uneltele necesare pe el. Tranziția către Mac-uri cu procesoare A12Z o să dureze 2 ani. Apple anunță că va lansa în continuare Mac-uri cu procesoare Intel.

Update-urile de software vin în toamnă. Versiunile Beta sunt disponibile de azi.

Apple a postat Keynote-ul online. Îl poți vedea – integral – mai jos.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*