LIVE Blog Noutățile Apple de la WWDC 2022

FOTO Apple

World Wide Developers Conference are loc, în 2022, în varianta hibridă. Asta înseamnă că Apple anunță noutățile software din acest an atât pentru utilizatorii din toată lumea, în format online, cât și fizic pentru câțiva norocoși care au mers în campusul din Cupertino.

Le trecem pe toate în revista aici, pe măsură ce sunt anunțate.

20:01 – Tim Cook a apărut cu o sesiune înregistrată în sediul Apple. Vorbește despre cum ajută compania sa developerii – în special stundeții – să găsească locuri de muncă în domeniul aplicațiilor.

20:03 – Diversitatea joacă un rol important în AppStore, zice Cook. Sunt 34 milioane developeri în AppStore. Wow, chiar sună bine cifele lor.

20:04 – Craig Federighi vorbește despre iOS 16. Aduce modificări la Lock Screen. E un fel de personalizare a la Apple Watch. Schimbi fontul și culoarea de la ceas, dată, vremea și poți să pui widgets în partea de sus: temperatură, activity, sau altele.

Poți să pui mai multe poze care să facă shuffle pe lock screen. Și apoi să setezi mai multe lock screens și să le modifici după cum vrei în anumite momente.

Notificările apar acum în partea de jos a ecranului. Și poți să le ascunzi dacă nu vrei să le vezi. Există și notificări pentru evenimente sportive care sunt în desfășurare.

20:11 Focus Mode se extinde acum la Lock Screen, așa că ai posibilitatea să setezi o anumită poză pentru un Focus. La fel și în Safari, Calendar sau Messages. Așa că atunci când ești acasă, vezi doar mesajele legate de familie.

20:13: Poți să dai Undo la un mesaj, să setezi un mesaj ca necitit sau să editezi un mesaj deja trimis.

20:14 – Functiile de SharePlay sunt disponibile și în Messages.

20:15 – Funcția de Dictare și tastatura funcționează simultan, așa că poți să editezi în timp real anumite texte, doar cu vocea.

20:17 – Siri merge în mai multe aplicații.

Live text merge acum și în video. Adică filmezi ceva și poți să recunoști automat un text. 

20:18 – În poze poți să iei un personaj din imagine și să scoți automat background-ul pentru a-l trimite în alte aplicații sau mesaje.

20:19 – Corey Fugman vorbește despre Wallet. Poți să share-uiești anumite informații despre tine, din buletin, de exemplu. Poți să ai acolo și chei pentru apartamente sau mașini.

20:21 – Tap To Pay vine pe iPhone. Îți transformă telefonul într-un POS.

Apple oferă și Apple Pay Later – o ofertă prin care poți să plătești un lucru în 4 rate egale, direct prin telefon.

20:23 – Apple Maps se dezvoltă în mai multe țări (nu și România) cu detalii pentru clădiri și atracții.

Vei avea rute cu mai multe opriri și poți să adaugi opriri noi cu Siri în timp ce te deplasezi. Poți să integrezi Apple Maps cu Wallet și bilete de călătorii pe care să le salvezi direct în aplicație.

20:26 – Apple aduce și informații sportive direct în Lock Screen. Probabil că asta va fi doar pentru sporturi din USA. Apple News va avea informații despre echipa preferată.

20:29 – Controale mai simple dar și mai ușor de făcut pentru setarile telefonului copilului.

Setari noi și pentru Shared photo Libraries. Folosește cineva asta?

20:33 – Vei avea un safety check. Adică poți să verifici cine are acces la informația ta și în ce mod.

20:34 – Home vine cu noutăți. Apple vorbește din nou despre Matter. Da, standardul acela care tot întârzie să vină.

Se schimbă interfața pentru Home. Acum e împărțită pe camere, categorii, securitate sau climat. Ai acces la anumite elemente din Home pe Lock Screen. Asta e foarte util. 

20:36 – CarPlay  își schimbă radical interfața. O să afișeze mai multe, în funcție de ce ecrane are mașina. Și Widgets. Arată bine, mai ales dacă ai un ditamai ecranul pe mașină.

20:44 – WatchOS vine cu 4 noi fețe: una de astronomie, alta pentru calendar lunar, Play Time cu cifre animate și o față mai clasică.

Ai mai multe informații pentru Workouts și informații despre cum îți bate inima atunci când vrei să faci sport.

20:50 – Health App vine cu informații noi legate de somn. La fel și un ajutor mai mare pentru cei care suferă de fibrilații. Apple te va ajuta, cu ceasul, să îți iei medicamentele la timp. Poți să setezi reminders și să vezi atunci când un medicament nou interacționează negativ cu ceva ce iei deja.

20:55 – Apple anunță M2 Chip. 

Nu e cu mult mai mare decât M1 (20%), dar vine cu putere mai mare și consum de putere mai mic. Poate să ducă până la 24GB RAM. Conține Secure Enclave și Neural Engine, pe lângă toate celelalte.

21:01 – MacBook Air este primul care vine cu M2. Vine cu un ecran puțin mai gros și cu un corp drept, nu în formă de triunghi. Seamănă cu un MacBook Pro mai subțire. Vine în 4 culori, va avea MagSafe și 2 porturi USB-C și o mufă audio jack.

Display-ul vine cu notch și va avea 13.6inch diagonală. Are o cameră Full HD. Sunetul e ceva mai bun. Nu va avea ventilator. O baterie care ține până la 18 ore. Încărcătorul are 2 porturi USB și merge cu fast Charge. SSD de până la 2TB și RAM de 24GB.

MBA – 1199 dolari.

21:08 – MacBook Pro-ul de 13 inch vine și el cu M2. Acesta are ventilator și arată la fel ca modelul precedent. Bateria ține până la 20 ore.

MBP o să fie 1299 dolari.

21:11 – macOS Ventura este următoarea versiune.

Aduce Stage Manager – un mod de a organiza ferestrele pe ecran. Aplicația din față este în centru, restul sunt așezate pe lateral. Asta chiar arată bine.

Spotlight vine cu îmbunătățiri. E mai aproape de ce știa deja să facă Alfred de ani buni. Dar și informații din Google direct în Spotlight.

21:17 – Aplicația Mail vine cu Undo Send, Scheduled send, Follow-up, Remind Me – SUUUUPER

Căutarea în Mail e și ea mai bună.

21:18 – Safari – poți să folosești tab-urile cu prietenii. But Why? Am deja prea multe tab-uri eu. Apar și îmbunătățiri la capitolul parole. Vom avea Passkeys care se bazează pe FaceID sau TouchID.

21:27 – Poți să folosește camera de la iPhone ca pe un webcam și să montezi telefonul pe ecranul laptopului. Chestia asta pare cam periculoasă dacă ai un Air și un iPhone Pro Max. Funcția se cheama Continuity Camera. Merge și cu FaceTime, dar și alte aplicații pentru conferințe video.

21:30 – iPadOS 16 – aduce câte puțin din macOS și iOS. Inclusiv o aplicație pentru vreme. Ai și funcții noi pentru colaborare.

21:39 – GameCenter aduce ceva îmbunătățiri. Îi pasă cuiva?

21:40 – Aplicații pentru computer merg de acum și pe iPad. La fel și anumite funcții ale sistemului de operare. Poți să vezi folder size, să faci Find and Replace sau toolbars customizabile în aplicații.

Stage Manager e disponibil și pe iPadOS. Asta nu sună rău deloc pe un ecran mai mare. Poți să faci resize la o aplicație și să vezi Dock-ul jos și aplicațiile recente în stanga. Pe un iPad Mini nu prea are sens funcția asta.

Asta e tot. Ce-ți place? Ce lipsește? Da, și eu voiam să știu ceva despre viitorul Mac mini sau Mac Studio. Dar WWDC e mai mult despre software. E, cumva, de înțeles.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*