Guvernatorul Deltei Dunării, informat despre problemele din zonă printr-o scrisoare deschisă a AMDTDD

Turism în Delta Dunării. FOTO AMDTDD
Turism în Delta Dunării. FOTO AMDTDD

Guvernatorul Deltei Dunării, Atena-Adriana Groza, a fost informat despre problemele din zonă printr-o scrisoare deschisă a Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

În scrisoare, AMDTDD taxează o afirmație a guvernatorului despre șacalii din Delta Dunării, dar prezintă și mai multe probleme cu care se confruntă locuitorii din zonă și cum pot fi acestea rezolvate.

Redăm integral textul scrisorii deschise:

Stimată doamnă Guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării,

Consiliul Director al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a luat notă cu îngrijorare de cea mai recentă și de altfel singura declarație de presă a dumneavoastră privind populația de șacali din Delta Dunării. Este cel puțin hazardat să susții că șacalul nu reprezintă o problemă și că nu sunt reclamații din partea turiștilor atât timp cât nu sunt funcționale mecanismele instituționale de preluare a semnalărilor și, mai ales, în condițiile în care AMDTDD, ca platformă de Parteneriat Public-Privat în domeniul turistic a primit mai multe semnale de la populație și este semnatară a scrisorii adresate ministrului mediului, alături de Consiliul Județean Tulcea și primarii din destinație.

Declarația denotă o necunoaștere a problemelor cu care se confruntă comunitățile din Deltă, operatorii economici și, nu în ultimul rând, turiștii, cei care asigură, pentru câteva luni pe an mijloacele de subzistență locuitorilor Deltei. Este bine de știut că locuitorii Deltei Dunării în afară de pescuit și turism nu au alt venit, iar dumneavoastră, ca administrator al Rezervației Biosferei vă revine un rol important să îi sprijiniți. De altfel asta s-a reținut din declarația dumneavoastră de la numirea în funcție.

Încercați să treceți dincolo de birou, să vă întâlniți cu ei și, cel mai important, să îi ascultați, asta face parte din rolul unui guvernator. Folosim contextul pentru a vă arăta doar câteva dintre problemele cu care se confruntă locuitorii și vă sugerăm să consultați și concluziile Consiliului Consultativ Delta Vie:

  • Resursă piscicolă mult diminuată;
  • Lipsa unor programe de repopulare cu pește;
  • Canale și intrări în lacuri colmatate sau blocate cu plauri și material lemnos;
  • Lipsa panotajelor de semnalizare;
  • Birocratizarea excesivă a actelor de reglementare.

Să vă prevalați de niște studii sau de planul de management (toate foarte vechi și neancorate în actualitate), arată cel puțin rigiditate în abordarea problemelor din Rezervație. Ar trebui ca măsurile întreprinse de ARBDD să fie proactive și nu reactive, iar studiile demarate imediat, în condițiile în care populația se confruntă probleme astăzi, nu mâine.

Agenții economici, ghizii de turism și localnicii au ajuns să întrețină singuri traseele turistice, din banii proprii, iar ARBDD, instituția care este obligată prin lege să asigure funcționalitatea canalelor, nu ia nici o măsură reală. Stimată doamnă guvernator, știm că instituția pe care azi o conduceți are buget din venituri proprii (în mare parte constituit din taxele plătite de turiști), iar prin lege aceste fonduri trebuie cheltuite pentru administrarea patrimoniului natural. Credem că după o lună de la investire ar trebui să veniți și cu decizii în acest sens, nu doar cu aprobarea unor autonumiri în funcții de conducere a unor persoane cu dosar profesional cel puțin discutabil.

Insistăm pe această cale să demarați dialogul real cu stakeholderii din destinație și vă amintim că Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării v-a înaintat o solicitare de realizare a unei întâlniri pe tema întreținerii traseelor turistice, măsuri de reducere a presiunii turistice asupra habitatelor și realizarea unor studii atât de necesare Deltei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*