Fortech continuă investițiile în start-up-uri din Educație, Finanțe, Transport, Producție și Healthcare, după ce a încheiat deja 3 runde în acest an, în valoare de peste 500.000 de euro.

Valentin Filip Managing Director Product Investments

Fortech Investments, noua divizie de investiții lansată de compania de dezvoltare software din Cluj-Napoca, vrea să se implice și mai mult în domeniul tehnologiei, atât la nivel național cât și internațional.  De la momentul înființării și până în prezent, s-au realizat deja trei investiții în start-up-uri din România, precum Licenseware sau Telios, dar și într-un start-up din Marea Britanie, RacketPal. Procesul prin care se analizează start-up-urile are o durată medie de aproximativ 10 zile și constă în trei etape, la care participă o echipă dedicată a diviziei.

„Anul acesta a fost unul plin pentru noi. Am reușit deja să încheiem trei runde de finanțare în valoare de peste 500.000 de euro, de care suntem foarte mândri. Ne-am uitat mereu către soluții inovative, atunci când am analizat start-up-urile și oferta din piață. Pe lângă elementul de business și profitabilitate, am căutat mereu produse care să rezolve nevoi reale ale companiilor, dar și ale noastre. Practic, am căutat soluții cărora să le putem deveni chiar noi clienți”,  spune Valentin Filip, Managing Director Product Investments al Fortech.

Inovația, principalul criteriu pentru start-up-urile care vor să primească finanțare

De aceea, printre domeniile vizate de către Fortech Investments, se numără Educația, Transportul, Producția, Finanțele și Healthcare, însă oportunitățile sunt deschise către toate start-up-urile tehnologice care pot aduce o contribuție majoră în societate prin inovație.

„Noi considerăm că o soluție este inovativă atunci când reușește să se folosească eficient de cele trei forțe majore care există în orice piață – forțele sociale, economice și tehnologice. Iar aceste cinci domenii de care vorbim sunt în prim-plan acum, bineînțeles, și datorită contextului creat de pandemie”, mai spune Valentin Filip.

Cu alte cuvinte, divizia de investiții vrea să susțină soluțiile tehnologice care pot să mobilizeze aceste trei forțe din piață și să le pună în practică cu un model de business puternic pentru a aduce schimbări pozitive în viața oamenilor și în activitatea companiilor.

Fortech Investments, mai mult decât un fond de investiții

Tocmai pentru că se axează pe inovație, iar aceasta presupune, de cele mai multe ori, incertitudine și flexibilitate, cei de la compania de software din Cluj au decis să fie și ei mai flexibili în ceea ce privește opțiunile pe care le oferă fondatorilor și antreprenorilor.

Pe lângă opțiunile de capital Seed și Pre-seed pe care le oferă, aceștia se pot implica activ și în dezvoltarea start-up-urilor, dacă acestea sunt nevoile, și să pună la dispoziție toate resursele de care dispun pentru ca fondatorii să își atingă obiectivele de business.

Un exemplu în acest sens este colaborarea cu Licenseware, ecosistemul de aplicații pentru managementul licențelor de software, în cadrul căreia experții din cadrul Fortech au contribuit major la dezvoltarea tehnică a produsului.

„Cei de la Fortech Investments ne-au oferit și smart-money, dar și expertiza lor tehnică, lucru care ne oferă un avantaj strategic imens. Parteneriatul presupune și că ne pot ajuta să ne creștem vânzările și să îmbunătățim procesul de dezvoltare, în timp ce ne păstrăm controlul asupra companiei și, evident, asupra viziunii noastre inițiale”,  explică Alex Cojocaru, CEO Licenseware.

Același lucru s-a întâmplat și în colaborarea de la începutul anului cu RacketPal, start-up-ul londonez fondat de români care conectează jucătorii de tenis, badminton și squash, printr-o aplicație prin intermediul căreia s-au organizat deja peste 5000 de meciuri. Fondatorii au observat că, pe lângă expertiza tehnică pe care o aduce la masă, Fortech nu abuzează de o birocrație laborioasă sau de termeni și condiții greu de gestionat, prezente de obicei în astfel de înțelegeri.

„Fortech Investments a avut, de la bun început, o foarte bună înțelegere a nevoilor noastre, iar procesul a fost lipsit de obstacole, de acele fișe de investiții pe care le găsești la majoritatea investitorilor, și lipsit de prea mulți termeni și condiții. De aceea s-au dovedit a fi un investitor strategic de care chiar am avut nevoie să fie de partea noastră”, spune Robert Rizea, Cofondator RacketPal.

Fortech Investments se bazează pe un proces riguros de evaluare a start-up-urilor și pe o echipă dedicată dezvoltării acestora

Fortech Investments a format o echipă profesionistă care se ocupă de auditul oportunităților de investiție pe care le identifică. Antreprenorii și start-up-urile care vor să solicite o finanțare beneficiază de asistență pe tot parcursul procesului de auditare și contractare.

În procesul de selecție, start-up-urile trec prin trei etape de evaluare, în funcție de stadiul în care se află. Pentru start-up-urile care se află într-un stadiu avansat, procesul de analiză poate dura până la 10 zile.

În primul rând, se face o cercetare a pieței, cu ajutorul analizei PEST, un instrument care le permite celor din echipă să analizeze contextul politic, economic și social în care se dezvoltă start-up-ul. Apoi, sunt analizate soluțiile deja existente, competiția și, mai apoi, se analizează modelul de business și caracteristicile tehnice ale produsului. După cele trei etape, se face un raport complex, sub forma a două prezentări, care sunt trimise tuturor shareholderilor. Oportunitatea este apoi evaluată în timp ce echipa organizează runda de investiție.

Procesul de investiție poate dura până la 2-3 săptămâni și este flexibil, în funcție de nevoile de business ale fondatorilor și ale companiilor. Membrii echipei Fortech Investments, cât și alți parteneri ai companiei, vor urmări progresul și se vor asigura de atingerea obiectivelor de business.

Despre Fortech Investments

Fortech Investments este brațul de investiții al Fortech, companie românească de software development care activează pe piață de peste 17 ani. Scopul său este acela de a sprijini antreprenorii și start-up-urile cu finanțare, parteneriate și smart-money, în orice stadiu al dezvoltării, pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele de business.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*