Felix Tătaru: ”Am schimbat doar forma educației, nu și fondul. Copilul nu există în acest moment în sistemul de educație”

Conferință online organizată de SuperTeach pentru cadrele didactice din România, FOTO SuperTeach
Conferință online organizată de SuperTeach pentru cadrele didactice din România, FOTO SuperTeach

SuperTeach a organizat, sâmbătă, 13 iunie, cea de-a treia conferință online pentru cadrele didactice din România. În cadrul evenimentului, profesorii au ascultat discursurile pe teme educaționale ale celor 10 speakeri invitați – antreprenori și personalități care, prin inițiativele lor, contribuie la schimbarea sistemului educațional românesc. Proiectul dedicat schimbării de mentalități va organiza și o serie de webinarii speciale pentru profesori, în perioada 15 iunie – 2 iulie 2020.

Sub umbrela ”Revoluția mentalităților în educație”, evenimentul a reunit speakeri care au împărtășit din experiența lor plecând de la tema ”Autonomia copilului în procesul de învățare”. Invitații au discutat despre necesitatea și implicațiile dezvoltării unei generații de tineri independenți, capabili să gândească critic și care să fie pregătiți pentru meseriile viitorului.

Astfel, au fost abordate subiecte precum: provocările sistemului educațional actual, modalitățile prin care profesorii pot dezvolta potențialul din fiecare copil, metodele prin care părinții și cadrele didactice pot încuraja autonomia în procesul de învățare al copiilor, dar și elementele-cheie care-i ajută pe cei mici să învețe mai ușor.

Conferința a reunit speakeri din diverse domenii – antreprenori, specialiști în educație, profesori și personalități care susțin inițiative în educație. Printre aceștia, s-au numărat și: Tudor Chirilă – actor, muzician, compozitor și producător, Felix Pătrășcanu – fondator FAN Courier, Andy Szekely – speaker și coach în dezvoltare personală, și Felix Tătaru – Președinte GMP Group și co-fondator Itsy Bitsy FM.

”Cum procedăm atunci când un copil ne spune: nu pot? Oferindu-i un răspuns de tipul <<ba poți>>, nu facem decât să-i negăm realitatea. Putem, în schimb, să folosim două abordări inedite. Prima este: nu poți ÎNCĂ – aceasta-i va deschide fereastra posibilității. Cea de-a doua este: DACĂ nu o să reușești, ce o să faci? Aceasta îi va trezi gândirea scenarială, care stă la baza dezvoltării abilității de a rezolva probleme. Nu în ultimul rând, dacă vrem să creștem copii capabili să discearnă lucrurile în viață, trebuie să începem să le punem întrebările potrivite. I-aș sfătui pe părinți ca în loc de să-i întrebe pe cei mici ce au făcut la școală, să le spună: Îmi poți spune două lucruri bune care s-au întâmplat azi și un lucru pe care l-ai schimba?“, a spus Andy Szekely, coach și speaker în dezvoltare personală, în cadrul conferinței SuperTeach, făcând referire la modalitățile de a crește autonomia și gândirea critică la cei mici.

Invitații au punctat faptul că lipsa încrederii la nivel de societate, purtată de vechile generații, afectează în prezent dezvoltarea autonomiei tinerilor. Totodată, au fost puse în discuțiile trăsăturile și abilitățile pe care părinții și profesorii, deopotrivă, urmăresc să le dezvolte la adulții de mâine.

”Noi am fost o generație care a crescut în frică. Oricât am vrea să spunem că ne-am descurcat, nu este așa. Noi suntem generația 40+, cea care a trebuit să construiască România. Uitându-ne la societatea noastră, putem vedea cum ne-am descurcat de fapt. Eu nu-mi doresc ca generația care crește acum să arate ca noi. Am trăit în legea junglei, în care fiecare se descurcă pe culoarul lui, fără să-i pese de comunitate. Cred că adultul pe care ar trebui să-l construim ar trebui să înțeleagă că o societate nu se poate construi pe principiul <<fiecare se descurcă>>. Trebuie să înțeleagă că o societate se construiește ÎMPREUNĂ, nu așteptând un salvator. Eu îmi doresc să fie o generație fără teamă, care să aibă curajul să-și ceară drepturile, fie ele morale sau materiale”, a spus Tudor Chirilă în timpul conferinței SuperTeach.

În acest context, Felix Pătrășcanu, fondatorul FAN Courier, și Beatrice Căsăneanu, Director Executiv Centrul Auto Skoda Bacău, au punctat cele 10 trăsături pe care le caută companiile la viitorii angajați: curiozitatea, păsarea, implicarea, spiritul inovator, orientarea către soluții, etica profesională, asumarea, deschiderea către oportunitățile de dezvoltare personală, adaptabilitatea și spiritul de echipă.

”S-a discutat astăzi foarte mult despre reformă. Reformă care nu ar trebui să fie doar o reșapare. Dar aceasta este realitatea. Până acum am fost martori doar la re-forme. Am schimbat doar forma educației, dar nu am umblat și la fond. De aceea nu ne-a <<durut>> cu adevărat reforma. Copilul nu există în acest moment în sistemul de educație. Nu am avut discuții în care copilul să fie în centrul atenției. FONDUL este mentalitatea. Restul sunt doar comportamente pe care încercăm să le schimbăm”, a încheiat Felix Tătaru, Președinte GMP Group și co-fondator al proiectului SuperTeach.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*