Expoziție inedită de mașini retro la City Park Mall Constanța, între 14 – 28 februarie

Expoziție inedită de mașini retro la City Park Mall Constanța. FOTO City Park Mall

În luna Îndrăgostiților, City Park Mall găzduiește, în exclusivitate, expoziția „Îndrăgostiți de experiențe retro”, ce reunește șapte dintre cele mai simpatice și populare automobile retro din lume. În perioada 14 – 28 februarie, vizitatorii vor descoperi fermecătoarele modele vintage precum Volkswagen Beetle, Mercedes-Benz 450 SL, Chevrolet Corvette, Chrysler LeBaron, Fiat 850 Sport Coupé, Polski Fiat 126p și Zastava 750, expuse în mai multe puncte din incinta mall-ului, și vor putea câștiga un tur cu o mașină de epocă. Cei interesați pot vizita expoziția gratuit. Pentru o experiență cât mai plăcută și sigură, purtarea măștii de protecție și menținerea distanței fizice sunt obligatorii.

Tur romantic cu o mașină retro de colecție, în Luna Îndrăgostiților

City Park Mall vine în ajutorul cuplurilor cu o idee inedită de experiență pe care o pot face cadou partenerului sau partenerei. Până pe 28 februarie, vizitatorii care fac cumpărături de minimum 250 de lei în magazinele City Park Mall și scanează bonurile în aplicația mobilă SPOT sunt înscriși în tragerea la sorți pentru un tur romantic cu un Volkswagen Beetle, una dintre cele mai populare și îndrăgite mașini vândute în întreaga lume.

Cele mai interesante curiozități despre mini mașinile retro expuse

Printre mașinile pe care pasionații de automobile le vor putea admira în expoziție se numără Chevrolet Corvette Stingray (1971), probabil cea mai emblematică mașină sport americană. Inspirată de legendarele roadstere britanice, de care americanii se îndrăgostiseră după cel de-al Doilea Război Mondial, mașina a reușit să devină un adversar de temut pentru mașinile sport europene. O contribuție importantă la consolidarea imaginii Corvette-ului a avut-o și campania prin care astronauților americani le-au fost oferite mașini la prețul de 1 dolar, doar pentru ca acestea să fie apoi asociate cu cei mai rapizi oameni din Univers.

Exemplarul Chrystler LeBron (1986) expus este o mașină de lux care a devenit celebră pentru inovatorul sistem Electronic Voice Alert, reprezentat de o voce computerizată care genera alerte acustice menite să-i atenționeze pe șoferi în anumite condiții cu expresii precum „A door is ajar” sau „Your engine oil pressure is low”.

Curioșii vor fi interesați să afle că modelul Volkswagen Beetle sau Broscuța, una dintre cele mai populare și îndrăgite mașini vândute în întreaga lume, a fost creată inițial în anii `30 la ordinul lui Adolf Hitler, care dorea o mașină „a poporului” german. Deși avea doar 25 CP, Beetle putea rula cu 100 km/h mulțumită caroseriei aerodinamice, aceasta fiind una dintre exigențele de proiectare ale lui Hitler, care dorea o mașină pregătită pentru noua rețea de autostrăzi a Germaniei.

Populară și astăzi în fostele țări Iugoslave, Zastava 750 este alintată „Fića” în sârbă, „Fićo” în bosniacă și croată, Fičo sau Fičko în slovenă și Fikjo în macedoneană. Cu o lungime de 3,22 m și o masă proprie de 585 kg, Zastava 750 este cel mai mic automobil produs vreodată de producătorul iugoslav. Așa cum în România Dacia 1300 era produsă după o licență Renault (R12), în fosta Iugoslavie au fost produse automobilele Zastava după o licență Fiat. Astfel, Zastava 750 este un Fiat 600 produs în Kragujevac, Iugoslavia, cu o caroserie ușor alungită și cu motorizări mai mari decât cele oferite în Italia.

Fiat 126 a fost produs sub licență în Polonia de sub denumirea Polski Fiat 126p (1982). Mulțumită prețului accesibil, a devenit extrem de popular în anii `80, primind porecla Maluch (micuțul sau mezinul). Porecla a devenit chiar denumirea comercială a modelului începând cu 1997. Deși era o mașină de foarte mici dimensiuni, aceasta era folosită frecvent ca mașină de familie, cu patru ocupanți în interior și bagajele amplasate pe plafon.

Fiat 850 Sport Coupé (1968) a apărut într-o perioadă în care Italia avea o situație economică mult mai bună, iar Fiat 850 nu mai urmărea doar latura funcțională a predecesorului său. Modelele coupé și cabrio au fost lansate în 1965 la Salonul Auto de la Geneva sub denumirile Fiat 850 Coupé și Fiat 850 Spider.

Una dintre cele mai carismatice și recognoscibile mașini din filmele americane, Mercedes-Benz 450 SL  (1976) se află printre automobilele vedetă prezente în expoziție. Roadsterul SL este un automobil construit de Mercedes din 1954 și până în prezent, de-a lungul a șapte generații. Denumirea SL este o abreviere de la cuvintele germane Sport-Leicht (adică Sportiv și Ușor). Poate cea mai iconică și memorabilă utilizare a frumosului exemplar în filmele hollywoodiene este mașina neagră condusă de Richard Gere în American Gigolo (1980), aceasta devenind un simbol al libertății americane și a masculinității.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*