EVconnect, una dintre cele mai extinse rețele de încărcare EV din România, va depăși pragul de 500 de stații publice electrice în 2023

Stații încărcare. FOTO EV Connect

EVconnect, una dintre cele mai extinse rețele de stații de încărcare vehicule electrice din România, va depăși pragul de 500 de stații de încărcare publice electrice disponibile prin aplicație posesorilor de mașini electrice și plug-in hybrid până la sfârșitul anului 2023, urmând ca până în 2025 rețeaua să cuprindă cel puțin 3.000 de stații de încărcare mașini electrice.

Rețeaua EVconnect a depășit, în 2023, pragul de 300 de stații publice de încărcare. Dezvoltarea infrastructurii de încărcare a fost realizată doar din surse de finanțare proprii.

Anul trecut, în rețeaua EVconnect s-au înregistrat 166.244 de sesiuni de încărcare, însumând 2,37 Gwh, ceea ce reprezintă o reducere a amprentei de CO2 cu 1989 to. Peste 10.000 de utilizatori au încărcat mașinile în mod constant din cei 23.000 de utilizatori EVconnect.

Una din cele mai mari provocări în exploatare pentru menținerea funcționarii corecte a stațiilor este dată de multe ori de instabilitatea rețelelor electrice, fluctuațiile constante de tensiune și rețeaua electrică învechită sau capacitățile insuficiente de putere, în special în zonele urbane central.

Noi stații de încărcare vor fi inaugurate în 2023 pentru a atinge pragul de 500 de stații publice EVconnect în România, atât în principalele orașe, cât și în zone de tranzit sau izolate, printre care:

– București: 20 noi stații de încărcare

– Cluj: 5 noi stații de încărcare

– Brașov: 8 noi stații de încărcare

– Constanța: 4 noi stații de încărcare

– Baia Mare: 9 noi stații de încărcare

Stațiile de încărcare mașini electrice EVconnect sunt fabricate în Europa și au puteri de până la 400 kW. Pe lângă managementul de la distanță al stațiilor, există o echipă tânără, dinamică, dedicată de tehnicieni, care acoperă întreaga țară și care se poate deplasa în scurt timp în locațiile unde apare o problemă, asigurând inclusiv serviciul de suport tehnic 24 h pentru parteneri și abonați.

EVconnect comercializează, pe piața din România, doar stații de încărcare electrice fabricate în Europa. Acestea au puteri de la 3.7 kW la 400 kW și pot fi utilizate pentru uz privat sau public. Pe lângă furnizarea de stații electrice, compania oferă servicii și cursuri de formare pentru operarea și întreținerea ușoară a soluțiilor de încărcare.

„Misiunea noastră este să contribuim la reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin creșterea accesibilității de încărcare a mașinilor electrice. Din acest motiv, focusul nostru s-a îndreptat atât spre dezvoltarea unei rețele proprii, dar și către furnizarea de echipamente de încărcare conform specificațiilor dorite de către client. În România, energia electrică se obține în proporție de cel puțin 39% din surse regenerabile. Astfel, emisiile produse pentru a pune în mișcare mașinile electrice sunt minuscule chiar și fată de cele mai noi mașini de pe piața cu motoare pe combustie internă. Acesta este motivul pentru care țările europene anunță planuri de a interzice vânzarea autovehiculelor cu motoare pe combustie internă”, a declarat Mihai Dragoș Ciobanu, CEO EVconnect.

Rețeaua de stații de încărcare mașini electrice EVconnect a fost printre primele rețele din România, încă din 2014. Proiectul EVconnect s-a născut din dorința de a participa activ la adoptarea electromobilitatii și de implicare în proiecte sustenabile, menite să îmbunătățească viața și viitorul generațiilor următoare în România, într-o perioadă în care puțini erau cei interesați de acest subiect. Ritmul rapid de dezvoltare s-a datorat unei echipe proactive, dar și a parteneriatelor strategice pe care compania le-a avut de-a lungul timpului.

Stațiile din rețeaua EVconnect se găsesc atât în marile orașe, permițând încărcarea urbană de zi cu zi, cât și răspândite în zone izolate sau de tranzit, care facilitează și ușurează călătoria cu mașinile electrice prin țară, acesta fiind unul din dezideratele companiei. Astfel, puteți găsi stații de încărcare în București, Cluj, Constanța, Iași, Brașov, Oradea, Alba Iulia, Tulcea, Arad, Timișoara, Botoșani, dar și la Întorsura Buzăului, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Ciucea, Colibița și în multe alte zone din țară.

Unde sunt amplasate stațiile publice EVconnect din România

Stațiile de încărcare vehicule electrice EVconnect sunt amplasate în centre comerciale (Cora, AFI, Shopping City, Iulius Mall, Palas Mall, Veranda Mall etc.), la dealerii auto (Dacia, Renault, Casa Auto, etc.) și în locații cheie din marile orașe din România.

La o stație de încărcare de 50 kW, majoritatea mașinilor electrice se încarcă în 45-60 de minute. Ținta companiei este de a extinde rețeaua instalând stații de 60 KW și mai puternice, astfel asigurând încărcarea în cel mai scurt timp, dar și a stațiilor AC de 7-22 KW pentru a crea o capilaritate urbană, necesară încărcării de zi cu zi.

Cât te costă să încarci în rețeaua EVconnect, una dintre cele mai accesibile din România:

 • Gratuit – acolo unde este posibil, încărcarea va rămâne gratuită atâta timp cât costurile vor fi acoperite împreună cu parteneri; EVconnect a asigurat din 2014 până în prezent în rețeaua sa încărcarea gratuită a peste 5 GWh, astfel participând activ la creșterea interesului pentru electromobilitate, astăzi fiind unul din puținii operatori care mai susține sesiuni de încărcare gratuite.
 • Tarif AC: 1,89 lei / unitate de încărcare. O unitate de încărcare este echivalentul unui kWh. (minim 5 lei / sesiune de încărcare);
 • Tarif DC: 2,32 lei / unitate de încărcare. O unitate de încărcare este echivalentul unui kWh. (minim 5 lei / sesiune de încărcare);
 • Prețul unui abonament în rețeaua EVconnect este de 119 lei cu TVA/lună și include 60 de unități de încărcare (kWh) incluse. După epuizarea cantității de kWh se vor aplica tarife standard. Fiecare tip de abonament vine cu un card RFID.

Împreună cu Procredit există dezvoltat și un serviciu integrat destinat beneficiarilor de “credite verzi” prin care clienții băncii se bucură de încărcări gratuite în rețeaua EVconnect.

Tipuri de stații electrice furnizate de EVconnect:

 • EVBOX Troniq Modular – DC 90 – 400 KW (modulară, cabluri CCS, Chademo, Type2)
 • EVBox Troniq – DC 50 KW (interfață touch, limbi selectabile, cabluri CCS, Chademo, priză Type2)
 • EVBOX BusinessLine, Elvi și Livo – AC 7 – 22 KW și 2x22KW (unele din cele mai populare stații la nivel mondial)
 • EVconnect VEGA – DC 30 – 60 KW (interfață OLED touch, RFID, Wi-Fi, Bluetooth, 4G, cabluri CCS și Chademo)
 • EVconnect V2C Pole – 2×22 kW (încărcare simultană a două mașini, ecran color, RFID, 3G, conectori Type2)
 • EVconnect V2C Trydan – AC 7-22 (Soluția ideală pentru încărcare direct din panourile fotovoltaice prin comunicare facilă și directă cu inverterul, WiFi, conector Type2)
 • Wallbox Pulsar Plus – AC 22 kW (RFID, Wi-fi, Bluetooth, control dinamic al puterii, aplicație gratuită de managament, cablu type 2).

O stație de încărcare de 7 KW pentru Dacia Spring are un cost sub 1000 de euro cu tot cu costul racordului, inclusiv conectarea cu sistemul fotovoltaic, acolo unde este cazul.

Două din avantajele principale ale stațiilor comercializate de EVconnect sunt integrarea directă cu sistemele fotovoltaice și controlul dinamic al puterii, astfel eficientizând la maxim investițiile în infrastructura de încărcare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*