După 31 de ani, Academia Atlantykron va avea prima ediție virtuală

Academia Atlantykron se mută în online. FOTO Adi Dedu

De 31 de ani de când este organizată neîntrerupt, Academia de Vară Atlantykron a  reflectat, într-un mod ideal și constant, an de an, societatea civilă. În 2001 a găzduit Convenția Europeană de Science Fiction și s-a transformat, din tabără de creație SF în Academie de vară. Paradoxal, Atlantykron s-a redefinit de la an la an dar a rămas constantă ca spirit și influență.

Ediția din acest an a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON poartă numărul 31, va avea loc între 1 și 5 august,  și nu se va mai desfășura, ca de obicei, pe Insula ”Inelul de Piatră” de la Capidava, județul Constanța, ci în mediul virtual, din cauza contextului actual care implică foarte multe restricții și măsuri de securitate. Toate conferințele și cursurile Academiei Atlantykron din acest an vor fi în limba engleză.

Purtând genericul „New Horizons” (”Noi orizonturi”), Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 31 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume.

Organizatorii actualei ediții a Academiei Atlantykron sunt Centrul pentru Studii Complexe, Fundația World Genesis din SUA, Editura PAVCON, Asociația pentru Tineret și Evoluție și Centrul pentru Pace UNESCO – SUA.

La teleconferințele Atlantykron, care vor fi organizate pe platforma Zoom, sunt așteptați câteva mii de participanți, lectori, invitați și organizatori din România și din alte țări. Printre invitați, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia. Astfel, vor susține cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Guy Djoken, președinte al Centrului pentru Pace UNESCO, Comisia Națională pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii; cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunile Curiosity și Perseverance de pe Marte, Heather Caton-Anderson (SUA), președintele Fundației World Genesis; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe; Prof. Dr. Leon Zăgrean, șeful Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie « Carol Davila » din București; Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate, scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, Mihaela Muraru-Mândrea, scriitor, președintele Centrului pentru Științe Prospective, Creativitate și Ficțiune – String, Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, fostul parlamentar canadian de origine română Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation, Constantin D. Pavel, directorul editurii PAVCON, prof. Dr. Florian Colceag, Cristian Presură, fizician, Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative.

”În timp ce ne confruntăm cu provocarea mondială a Coronavirus, spiritul Academiei de vară Atlantykron va continua mereu. În acest an tabăra va organizată fi în spațiul virtual, dar cu toate acestea, noutatea și diversitatea subiectelor cu care v-am obișnuit nu vor lipsi. Vom explora împreună noile orizonturi pe care le vom traversa în zilele, lunile și anii următori. Trăim un an unic în istoria omenirii, care aduce nenumărate provocări umanității. Tocmai de aceea, vom încerca să identificăm oportunitățile și învățămintele aduse de acest an total atipic. Respectând idealurile UNESCO, Atlantykron Summer Academy promovează foarte mult obiectivele fundamentale ale UNESCO pentru a contribui la crearea și dezvoltarea durabilă, precum și la dialogul intelectual, prin promovarea colaborării dintre națiuni prin educație, știință, cultură și comunicații. Sperăm că vă puteți alătura anul acesta în această experiență de învățare unică”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.

De-a lungul celor 31 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.

Academia Atlantykron New Horizons va cuprinde o paletă largă de activități: videoconferință în direct cu NASA privind noua misiune pe Marte, Perseverance, dar și cursuri dedicate literaturii, lansări de carte, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică până la dezvoltare personală.

Ceremonia de deschidere va avea loc sâmbătă, 1 august, la orele 13.00, și va reuni câțiva dintre principalii organizatori și invitați: Sorin Repanovici, Florin Munteanu, Alexandru Mironov, Chan Chow Wah, Dr. Dumitru Dorin Prunariu, Corneliu Chisu, Guy Djoken, Mihaela Muraru-Mândrea.

Printre tematicile abordate se numără:

Maximizați-vă memoria – lector France McCloskey. Această clasă de atelier abordează în mod specific trei strategii principale de memorie pentru a vă îmbunătăți memoria.

► Masa rotundă ”Noi orizonturi”. Discuție cu Sorin Repanovici, Dr. Cristian Presura, Alexandru Mironov, Chan Chow Wah, Florin Colceag. Întreaga omenire se confruntă cu o serie de provocări neașteptate și se îndreaptă către un viitor care nu este cum ne așteptam să fie. Această conferință va explora noile provocări cu care ne confruntăm în aceste vremuri exponențiale și cum putem răspunde la ele, prezicând și modelând viitorul.

Literatura românească și revista „CSF” („Colecția Science Fiction”). Lectori – Aurel Cărășel, Cristian Cârstoiu și Constantin D. Pavel. Fenomenul literaturii Science-Fiction, eseurile și ilustrațiile realizate de creatori români care trăiesc atât în țară cât și în străinătate, oferită fanilor acestui gen singura revistă românească dedicată exclusiv creatorilor români.

Fizica stelelor compacte: piticile albe, stelele neutre, găurile negre – lector Dr. Cristian Presură. Atelierul este dedicat celor interesați de astronomie și de fizică.

Energie și evoluție – lector Jaime Martinez. O introducere a modului în care energia ne-a influențat evoluția ca ființe umane și o privire asupra viitorului.

Noi orizonturi ale relațiilor animal-om – lector Chan Chow Wah. Din salvarea și bunăstarea animalelor, acest curs va fi o ușă pentru reexaminarea relațiilor dintre animale și om. O nouă atitudine de a îmbrățișa un stil de viață de înțelepciune și compasiune.

Noțiuni de Semiotică și Biosemiotică; De la semn la semnificație
– lector Dr. Florin Munteanu.
O dimensiune specială a informației și o nouă paradigmă; de la Drăgănescu la Wheeler, o viziune informațională a Universului: Consecințele noii paradigme în înțelegere, relația dintre geosferă, biosferă și noosferă: modelul Gaia – planeta vie, de la informație la conștiință.

► Performanța ca standard de viață – lectori Pierre de Hillerin, Radu Dop și Mihai Covaliu. Să trăiești o viață sănătoasă înseamnă, de asemenea, mentalități sociale sănătoase și o îmbunătățire a performanței, ceea ce va duce la îmbunătățirea nivelului nostru general de viață.

► PERSEVERANCE MARS 2020 – MISIUNEA ROVER – Ravi Prakash, Erisa K. Stilley, Dumitru Prunariu și Alexandru Mironov. Toate amănuntele de ultimă oră despre noua misiune marțiană.

► Dezvoltare personală – Sesiune de relaxare – Dr. Teodor Vasile. Creierul nostru este capabil să se programeze, să programeze procesul de auto-vindecare, dar și procesul de auto-recunoaștere. În evoluția noastră putem găsi un sistem cu privire la regenerarea și recuperarea noastră.

Literatură post-apocaliptică în viziunea scriitorului Florin Purluca. O discuție despre seria sa „Praf”, care a început cu povestea cu același nume, publicată în „ Revista „Orizonturi ciudate”, apoi a continuat cu două romane – „Praf” și „Atingerea sălbaticului” – ambele publicate de Pavcon, în București. Un viitor extrem de sumbru al umanității, în care ni se oferă lupta pentru supraviețuire a unui băiețel a cărui maturizare este forțată de lumea în care a venit să trăiască.

► Apocaliptic 2020 – lector Joan Roth. Vino alături de noi în discuția noastră despre cum să ne consolidăm și să devenim mai puternici ca indivizi. Să vorbim despre cum putem recunoaște și face față revelației pentru a descoperi scopul nostru suprem divin.

Generarea și rezolvarea crizei pentru evitarea dezechilibrelor și a catastrofelor – Dr. Florin Colceag, Sorin Repanovici și Radu Dop. Crizele sunt generate și hibridizate dacă nu sunt rezolvate la timp. Cu toate acestea, există un model funcțional care le permite să fie rezolvate în mai multe etape sau de lucru. Aceasta necesită o schimbare în percepția detaliilor semnificative și identificarea soluțiilor naturale.

► Elemente de știință a complexității: generarea și măsurarea obiectelor fractale – Dr. Florin Munteanu. Elemente de știință a complexității; Generarea și măsurarea obiectelor fractale: tehnici de evaluare a structurilor spațio-temporale neregulate (LabView, MATLAB și Orange); Aplicații și sugestii pentru cercetări suplimentare; Rolul „zgomotului” în sistemele complexe: Sono-terapie și Musicoterapie; Implicații în schimbarea mentalității și în germinarea societății Conștiinței.

► Planificarea și scrierea unui film în timp – lector Stan Jirman. Prezentare care prezintă pașii necesari pentru cercetarea locației și planificarea matematică a fotografiilor și a filmelor în timp, cu exemplu de mai multe operații de transfer național spațial pentru NASA și puncte de știri.

► Scriitori români publicați în întreaga lume Constantin D. Pavel. Editura Pavcon și partenerul său din Statele Unite, Century Benchmark Publishing, publică scriitori români de ficțiune și fantezie pe Amazon, în engleză, pentru a putea fi citiți oriunde in lume. O prezentare a lucrării încântătoare de identificare și promovare a scriitorilor români talentați, precum Aurel Cărășel, Florin Purluca, Ovidiu Vitan, Mircea Liviu Goga, Anamaria Borlan, Claudiu Murgan, Daniel Timariu și alții.

Știința și semnificația apei – Nina Munteanu și Florin Munteanu. Un rezumat al proprietăților anomole care dă viață apelor pe Pământ și o discuție a istoriei și a domeniului limnologiei (studiul apei dulci), incluzând multe proprietăți ale apei, ambiguitatea și originile apei, ciclul hidrologic și adaptările adesea ciudate ale vieții cu sau fără apă, inclusiv viitorul apei.

► Cine se teme de autoturisme autonome – Pompilian Tofilescu. „Cine se teme de mașinile autonome” este o scufundare adâncă de două ore în tehnologiile actuale utilizate în dezvoltarea de mașini fără șoferi, mașini care vor redefini conceptul de mobilitate. Prezentarea începe cu definiția SAE (Society of Automotive Engineers) a nivelurilor de automatizare a vehiculelor, descrie sistemele hardware și metodele și algoritmii de inteligență artificială necesare pentru o autonomie deplină și încearcă să schițeze o cale de la provocările actuale la viitorul (aproape), când robototaxia va împărtăși drumurile cu șoferii umani.

Înscrierea la programul Atlantykron este gratuită și se poate face urmând link-ul http://www.worldgenesis.org/Atlantykron-2020_registration.html.

Echipa de organizare a Academiei Atlantykron din acest an este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), organizatori – dr. Florin Munteanu, Constantin D. Pavel și Heather Caton-Anderson, coordonatori – Mihai Gabriel și Traian Bădulescu, echipa de suport – Gabriela Repanovici, Cristina Repanovici și Mihaela Oprea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*