Cum poate fi îmbunătățită calitatea aerului în orașele inteligente cu ajutorul soluțiilor combinate de tehnologie

Cum poate fi îmbunătățită calitatea aerului în orașele inteligente cu ajutorul soluțiilor combinate de tehnologie

Procesul de îmbunătățire a condițiilor de mediu din orașele inteligente începe cu înțelegerea și măsurarea diferiților factori care ar putea avea un impact negativ asupra obiectivelor de durabilitate. Poluarea aerului afectează sănătatea cetățenilor și a schimbărilor climatice și rămâne o preocupare majoră pentru autoritățile orașelor, mai ales atunci când nivelul de poluare devine din ce în ce mai strâns reglementat, cu sancțiuni mai stricte pentru nerespectarea acestuia.

În afara activităților industriale, factorii care afectează calitatea aerului tind să fie legați de caracteristicile și fluxul traficului, astfel încât soluțiile care combină conștientizarea situației și monitorizarea mediului sunt esențiale pentru abordarea acestei teme. Pandemia a acționat ca un catalizator pentru atingerea obiectivelor de mediu, iar o componentă-cheie va fi punerea în aplicare a tehnologiei potrivite pentru a aborda direct poluarea aerului. Acest articol pune în discuție modul în care oficialii orașului utilizează soluții de la Axis și compania sa parteneră Vaisala, soluții care combină senzori de mediu și supraveghere video pentru a înțelege mai bine și a îmbunătăți calitatea aerului.

Calitatea bună a aerului începe cu înțelegerea mediului

Urbanizarea sporită a orașelor a dus la o creștere a numărului de vehicule – atât private, cât și cele aflate în proprietate publică. Pentru a îndeplini așteptările de confort, mai ales atunci când se străduiește să devină un „oraș de 15 minute”, trebuie făcute investiții majore în transportul public în comun și reducerea aglomerației. Din păcate, un număr sporit de vehicule a fost corelat din punct de vedere istoric cu scăderea calității aerului și, pentru a combate acest lucru, mai multe orașe se îndreaptă către alternative de combustibil mai ecologice. Însă acest lucru trebuie susținut de o planificare mai extinsă a traficului. Îmbunătățirea fluxurilor de trafic și managementul parcărilor va contribui la soluționarea impactului negativ al emisiilor de noxe asupra calității aerului.

Dar, de unde știi dacă ai provocat schimbarea? Consultantul austriac în management, Peter Drucker, a spus la un moment dat: „Dacă nu puteți măsura, nu puteți îmbunătăți”. Deși a spus acest lucru în contextul practicilor comerciale, același lucru ar putea fi aplicat atunci când sunt abordate provocările orașelor inteligente – monitorizarea și măsurarea sunt esențiale. Dacă nu există informații cu privire la starea actuală a lucrurilor sau dacă situația se îmbunătățește sau se deteriorează, acest lucru îngreunează evaluarea. Pentru a înțelege mai bine tipurile de instrumente de care oficialii orașului au nevoie pentru a monitoriza și măsura mediul, am purtat o discuție cu Arjun Nandanuri, Manager, Sales and Business Development – Urban Environment la Vaisala, o companie finlandeză parteneră a Axis.

Potrivit lui Arjun, soluțiile eficiente trebuie să fie capabile să „vadă” cum se deplasează vehiculele și să detecteze atunci când se deteriorează calitatea aerului. De exemplu, când vehiculele stau cu motorul încetinit în trafic într-o anumită zonă pentru o perioadă de timp. Acesta este motivul pentru care parteneriatul cu Axis este atât de eficient. O combinație între un senzor IoT conectat și o cameră de supraveghere oferă informațiile corecte din mediu pentru o acțiune care trebuie întreprinsă.

Abordarea calității aerului atât la exterior, cât și în clădiri

Pe lângă monitorizarea directă a calității aerului și a factorilor care contribuie la aceasta, soluțiile combinate pot contribui la creșterea veniturilor pentru orașe. Arjun observă că punctele de încărcare a vehiculelor electrice sunt adesea folosite de vehiculele obișnuite ca zonă de parcare, ceea ce crește frustrarea șoferului și poate duce la aglomerație. Prin monitorizarea „hiperlocală”, senzorii amplasați în aceste zone pot detecta modificări ale calității aerului dacă un vehicul obișnuit staționează mai mult. O cameră poate utiliza apoi soluția de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare pentru a identifica vehiculul și, în cooperare cu oficialii orașului, să emită proprietarului o amendă.

Deși mașinile cu motorul la relanti pot fi un vinovat serios atunci când vine vorba de poluarea aerului, trebuie luată în considerare și o gestionare mai extinsă a traficului. Senzorii meteo amplasați pe arterele rutiere pot ajuta, de asemenea, la determinarea condițiilor drumului, care pot contribui la informarea rutelor și managementul traficului. Pentru aceasta, un efort coordonat între senzori și camere este esențial. Astfel de soluții combină trei tipuri diferite de senzori: unul de măsurare a calității aerului, o stație meteo compactă (pentru a transmite condițiile de drum) și o soluție digitală pentru extragerea și colectarea datelor într-un sistem de gestionare video.

Aplicațiile nu se limitează la lumea exterioară; calitatea aerului în clădiri trebuie, de asemenea, monitorizată. Arjun a văzut o cerere crescută de senzori pentru a monitoriza nivelurile de CO2, deoarece acest lucru se corelează direct cu densitatea crescută a oamenilor. Dacă rezidenții sau angajații se adună într-o anumită zonă, senzorii pot monitoriza mici modificări ale concentrației de CO2 și, atunci când sunt combinați cu camere echipate cu tehnologie de numărare a persoanelor, pot fi întreprinse acțiuni de dispersare a grupurilor pentru a contribui la respectarea reglementărilor privind distanțarea socială.

Monitorizarea mediului în acțiune: Vaisala Oyj și Starckrom Tehnologii

Dintr-o perspectivă mai largă, soluțiile combinate pot oferi beneficii reale acelor orașe care privesc mai serios problema poluării aerului. Astfel, municipiul Iași nu a respectat valorile limită ale UE pentru particule (PM10 și PM2.5) și pentru dioxidul de azot (NO2) și a fost notificat de către Comisia Europeană în câteva rânduri.

Autoritățile locale au dat vina pe trafic, pe încălzirea locuințelor și pe activitățile de construcții pentru valorile ridicate ale poluanților, iar abordarea problemei devenea esențială. Compania finlandeză Vaisala Oyj împreună cu partenerul local din România, Starckrom Tehnologii, au instalat un sistem pilot la intrarea principală a orașului Iași dinspre E85, unul dintre drumurile principale care trec prin oraș.

Inclusă în acest pilot, camera AXIS Q1615-E Mk II a rulat aplicația de analiză a traficului încorporată pentru numărarea vehiculelor din trafic, clasificarea vehiculelor și alți parametri legați de trafic, cum ar fi viteza medie. Prin monitorizarea diferitelor aspecte ale mediului în oraș, soluția combinată a creat o imagine mai clară pentru autoritățile orașului, permițându-le să construiască strategii pentru a combate mai bine pe viitor problemele legate de factorii care poluează.

Companiile Vaisala Oyj și Starckrom Tehnologii sunt implicate într-un alt proiect similar aflat în derulare în București, care are ca scop și măsurarea impactului traficului asupra nivelului de poluare locală în capitala României.

O nouă perspectivă asupra viitorului

Problemele de mediu pot fi abordate numai dacă sunt monitorizate și măsurate în mod constant, iar orașele inteligente au tipul adecvat de infrastructură pentru a sprijini soluțiile conectate. Prin combinarea senzorilor cu camerele de supraveghere, oficialilor orașului li se oferă tipul corect de informații care pot fi utilizate în mai multe moduri, nu doar pentru a îmbunătăți condițiile de mediu în prezent, ci pentru a furniza informațiile necesare planificării strategice. Privind spre viitor, orașele vor depinde de soluții combinate pentru a se asigura că sunt echipate pentru modificarea condițiilor și că echipamentele sunt cât mai bine poziționate pentru a ajuta la menținerea sănătății locuitorilor, permițându-le în cele din urmă să își îndeplinească și să își depășească obiectivele de durabilitate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*