Conferința Super Teach la Brașov, pe tema culturii organizaționale în școli

Conferința Super Teach. FOTO Super Teach

Prima conferință SuperTeach din acest an școlar a avut loc sâmbătă, 11 septembrie, la Brașov și a reunit peste 300 de participanți offline și online, din care peste 150 în sală. Tema conferinței – cultura organizațională în școli – a pornit de la realitatea că funcționarea instituțiilor este conturată de felul în care gândesc, acționează și interacționează oamenii din interiorul acestora și este important ca fiecare dascăl să se gândească cum poate să contribuie la conturarea unei culturi organizaționale în școala sa. La evenimentul organizat de liderul SuperTeach Brașov, Carmina Vakulovski, au participat profesori din Brașov și împrejurimi, dar și din Constanța, Reșița, Iași, Timișoara, Vatra Moldoviței, Odorheiul Secuiest sau Chișinău, profesori dornici să contribuie la transformarea educației din România.

Școlile SuperTeach – două instituții ce vor fi transformate complet anul acesta

”Noi, la SuperTeach,  credem că cea mai importantă meserie din lume este ce a profesorilor. De aceea am lansat conceptul Teachers First, care vorbește despre importanța dascălilor în societate. Voi, profesorii, vă aflați la baza societății, la baza evoluției fiecărui caracter, iar sarcina voastră este cu atât mai importantă și mai provocatoare cu cât noi, în acest moment, nu cunoaștem 85% din meseriile viitorului”, a explicat Felix Tătaru, președintele asociației SuperTeach.

Co-fondatorul asociației a anunțat în premieră la Brașov cele două școli SuperTeach (Școala nr. 13 din Galați și Școala nr. 28 din Constanța), instituții ce vor intra din această toamnă într-un proces profund de transformare. ”Toți oamenii din cele două școli, de la portar și până la director, vor trece printr-un proces ce are la bază programul nostru de mentalitate deschisă în educație. Este un proces complex și ne dorim ca cele două instituții să devină repere pentru tot ceea ce se va întâmpla în sistemul de educație din România”.

”Voi, profesorii, aveți cea mai importantă meserie a societății”

Flavia-Ramona Boghiu, viceprimar al municipiului Brașov, a vorbit despre cultura organizațională din Primăria Brașov, apreciind că, ”ne-am dat seama când am venit la Primărie că, pe lângă un set de reguli foarte clare și precise, este nevoie de un set de valori după care să ne ghidăm în instituție și astfel  să îi inspirăm și pe ceilalți să le respecte.

”Voi, profesorii, aveți cea mai importantă meserie a societății și este important ce valori le insuflați copiilor, voi formați caractere. Noi, la Primărie, ducem responsabilitatea unui oraș, voi duceți responsabilitatea unei generații”, a precizat viceprimarul, adăugând că ”faptul că sunteți azi aici arată cât de mult vă pasă de copii și de meseria voastră. De aceea, am încredere că viitorul nu arată deloc rău”.

La rândul său, Ovidiu Tripșa, Inspector Școlar ISJ Brașov, a sfătuit profesorii prezenți la Conferința SuperTeach Brașov ”să nu fiți fișa postului, ci să rămâneți voi înșivă”, menționând că, deși multe dintre profesiile actuale nu vor mai exista în viitor, ”profesia de dascăl nu va dispărea, cu siguranță”.

Școala românească are o cultură bazată pe frică  

Radu Jugănaru, profesor de matematică și team leader al echipei de asistență tehnică pentru proiectul ROSE, a vorbit despre cultura organizațională din școlile românești, bazată pe un model al fricii.

Este o stare de frică permanentă care se perpetuează de la elev, la student, la angajat, de la profesor, la director, la inspector și tot mai sus. Pentru că există bullying pe toate paleierele, între elevi, între elevi și profesori, în cancelarie”.

A ajuta pe cineva aflat în dificultate este momentul în care începe civilizația. Pare simplu, nu? Să mă gândesc cine se află în dificultate lângă mine. Un coleg, un copil, poate chiar un director care nu știe să facă management, poate chiar un profesor care țipă la copii pentru că îi este frică, a completat el.

La rândul său, Ema Sinov, profesor de Științe ale Educației, director al Casei Corpului Didactic timp de 10 ani, a vorbit despre valorile predominante ale școlilor din România, menționând că ”majoritatea școlilor noastre funcționează în secolul 19, având valori predominant academice – responsabilitatea față de teme, disciplina, învățarea. E normal oare?”. În antiteză, Ema Sinov a vorbit despre valori precum sensibilitatea, implicarea, responsabilitatea socială și față de comunitate, care sunt ”mai departe de noi”.

Merima Petrovici, directorul Unității de Implementare a Proiectelor Finanțate din Fonduri Structurale, în cadrul Ministerului Educației, și conferențiar universitar doctor la Facultatea de Științe ale Comunicării din cadrul Universității Ecologice din București, a subliniat importanța comunicării, menționând că:

Este imposibil să nu comunici. Vorbire sau tăcere, totul are valoare de mesaj. Așadar, dragi dascăli, pentru că omul comunică prin toți porii lui, vă rog să încercăm să observăm comportamentul elevilor chiar dacă nu vorbesc. Ei comunică și prin tăcere, care tăcere poate fi de foarte multe feluri și ne va ajuta să aflăm multe despre copii”.

Schimbările dese ale directorilor de școală, un mare rău pentru educație

Cornelia Iliescu, Inspector şcolar – Management, dezvoltare și evaluare instituţională, a vorbit despre nevoia de continuitate în funcția de director școlar, acolo unde lucrurile funcționează bine.

Conducerea unei instituții școlare care funcționează bine trebuie susținută să rămână în funcție. Patru ani este o perioadă insuficientă de timp pentru a implementa o strategie”. De aceea Cornelia Iliescu susține că ”12 ani reprezintă o perioadă bună pentru a reuși să împlementezi un plan dacă ai o echipă pe care te poți baza, nu una formată din YES men”.

Inspectorul a subliniat că foarte rar sunt schimbați directorii de școală în județul Brașov, dar atunci când nu există performanță, ei sunt înlocuiți din funcție.

Anca Tîrcă – expert în educație, facilitator de învățare și autor al blogului ”despre educație – reforma la firul ierbii” – a accentuat faptul că o cultură organizațională pozitivă, participativă și de colaborare este în special creată de liderul organizației școlare.

”Se spune că oamenii nu părăsesc companiile sau instituțiile, ci părăsesc alți oameni și valorile lor”, spune Anca Tîrcă, adăugând că ”avem nevoie de alte abordări în școli, avem nevoie de directori care sunt acolo pentru a-și sprijini profesorii, a-i vedea cum cresc, nu de directori obsedați de control, nu de un management autoritar”.

Relația școală-copii trebuie simplificată

Tot aud că avem o criză a manualelor, o criză de bani, de materiale, de diverse, dar, de fapt, criza noastră cea mai mare este cea a caracterelor care să creeze caractere. Vreau doar să vă spun că deficitul de profesori a crescut față de anul trecut cu 12%”, a punctat Parintele Constantin Necula.

Co-fondatorul SuperTeach a avut și un sfat pentru profesorii prezenți: ”Haideți să vedem copiii exact așa cum sunt – șansele României de a fi altfel în cel puțin câteva domenii. Nu există copii buni sau copii răi, ci oameni care pun în evidență valoarea si oameni care își pun în valoare forța de a da meditații și a înspăimânta. Va rog să militați pentru simplificarea relațiilor copiilor cu școala, astfel încât copiii să vadă că școala nu este pușcarie, că nu trebuie să dovedească nimic”.

Nu au lipsit de la Conferința SuperTeach Brașov nici copiii, beneficiarii educației din România. Ei și-au exprimat dorințele și asteptările de la acest an școlar și de la profesori.

Ar fi frumos ca toți profesorii să facă precum dirigintele meu de la școală, și anume să îi implice pe toți copiii în discuții, nu doar să încurajeze 3 copii să vorbească. Domnul diriginte ne-a învățat să ne respectăm între noi indiferent de cum arătăm sau cum ne îmbrăcăm”, a spus Tea, elevă în clasa a-VIII-a.

Olimpia Meșa, designer de învățare și autoarea cărtii “Cum Învață Oamenii”, a prezentat multiple metode prin care copiii pot fi ajutați să dezvolte anumite competențe necesare pentru viitor. ”Cum ar fi ca, de exemplu, la matematică să nu facem matematică așa cum o știm, ci să facem un exercițiu amplu, să discutăm ce ar face copiii dacă le dăm 1 milion de euro, pe care ar avea voie să îl cheltuiească doar pentru școală. Oare ce ar face ei diferit?”. Olimpia Meșa a punctat distanța la care se află în acest moment școlile publice, prin valorile pe care le promovează (control, ierarhie) de valorile pe care se va baza umanitatea în viitor (self-management, colaborare, responsabilitatea față de un scop comun, distribuția autorității deciziei în organizație)

Profesorii, invitați în programe de formare oferite gratuit

Cristina Gheorghe, co-fondator SuperTeach, a invitat profesorii prezenți să se înscrie la viitoarele programe de formare ”Mentalitate Deschisă în Educație”, oferite gratuit de SuperTeach, anunțând că, începând din acest an, programul este acreditat MEN și are 20 de credite profesionale transferabile.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*