Concurenta aduce profit: Apple vs Instapaper

In ultimele zile au aparut informatii conform carora Apple va introduce in Mac OS Lion posibilitatea de a salva articole pentru a le citi offline. Functia numita “Reading List” pare sa fie bine integrata in Safari si Apple poate oricind sa o extinda la iOS.

Este ceea ce avem deja cu Instapaper – o excelenta aplicatie care te ajuta sa citesti in offline articolele trimise catre aplicatie. Toate articolele sunt curatate de formatare si de reclame, asa ca aplicatia pentru iOS este ideala pentru citit posturi lungi de pe orice site. Developerul Instapaper, Marco Arment nu este deranjat citusi de putin de ideea ca Apple ii va “imprumuta” aplicatia.

Ideea e simpla: Apple va face probabil o jucarie care merge in Safari si care are citeva functii simple. Asta inseamna ca Marco poate sa isi promoveze si mai bine aplicatia ca pe un “Reading List” Pro, asa ca useri noi vor apela la aplicatia lui (deja foarte laudata) si astfel veniturile developerului nu au decit sa creasca.

“My biggest challenge isn’t winning over converts from my competitors: it’s explaining what Instapaper does and convincing people that they actually need it. Once they “get it”, they love it, but explaining its value in one quick, easy-to-understand, general-audience sentence is more difficult than you might imagine.

If Apple gets a bunch of Safari users — the browser that works best with Instapaper — to get into a “read later” workflow and see the value in such features, those users are prime potential Instapaper customers. And it gives me an easier way to explain it to them: “It’s like Safari’s Reading List, but better, in these ways.”

How much the Reading List affects Instapaper is up to Apple. If they give it as much attention as they’ve given Safari Reader so far — fairly little — it’s not going to have much of an effect at all. And if they build a large enough feature-set and backing service to make it a true competitor, they’re likely to create a lot of potential Instapaper demand.” spune Marco Arment.

Intr-un interviu recent, Marco a adus in discutie cazul NetNewsWire si al RSS in Mac OS Mail: cind Apple a introdus RSS in Mail, multi au inceput sa-i foloseasca. Numai ca userii erau nemultumiti de faptul ca nu aveau un management mai bun pentru feed-uri. Asa au inceput sa caute in jur si au dat de NNW. Multi i-ar ramas fideli dupa 9 ani. Eu sunt unul dintre cei care a incercat RSS in Mail si apoi a trecut la NNW.

Apropo, daca nu folosesti Instapaper iti recomand sa il descarci acum. Merita fiecare cent din cei 4.99 dolari. Nu degeaba a castigat titlul de “Best iPad App” in 2010 la boio.ro Awards.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

5 Comments

 1. @Vali: Apple a avut Readability in Safari de ceva vreme. Ramane de vazut daca noua functie va copia Instapaper sau e doar o dezvoltare suplimentara a ideii de readability. In plus, Developerul Instapaper este multumit de poveste.

 2. Daca History Vault era copiat, asta este deja tras la indigo.
  Daca Apple a avut Readability in Safari de ceva vreme, de ce au mai simtit nevoia sa scoata o aplicatie care se comporta exact ca Instapaper?
  Iar Developerul Instapaper ar trebui sa fie un exemplu pentru toti care sar repede cu gura si zic de anumite lucruri ca sunt copiate.

 3. @Sorin: iar vorbesti ca sa nu taci? Se vede ca nu ai folosit nici Instapaper, nici Reading List.

  Nimeni nu a zis ca Reading List o sa aiba vo legatura cu iOS. Instapaper este numai o aplicatie de iOS care are si o componenta (bookmarklet) care merge pe orice sistem de operare (windows, mac, linux, chrome os sau iOS). Reading List este (in varianta actuala) o aplicatie pentru Mac OS X care este parte a sistemului de operare si care merge doar in Safari. Nu se comporta deloc ca Instapaper.

  E c si cum ai zice ca un pdf a copiat o pagina scoasa la imprimanta. Guess what? Exista 10 aplicatii care sunt RSS Reader pentru iOS, mai multe pe Mac OS X si o gramade de Windows. Toate fac exact acelasi lucru si multe arata identic: lista de feed-uri in dreapta si 2 panel-uri orizontale in stanga cu articolele, respectiv postul pe larg. Nimeni nu a acuzat pe nimeni de aplicatii copiate.

  In plus, daca tu cauti neaparat copii ale Instapaper vezi “Read it Later” sau altele din App Store care chiar copiaza si functii sau meniuri. Hai sa nu ne dam cu parerea doar de dragul de a spune ceva.

 4. dar ia compara acum .. cum ar fi trebuit sa arate iconitza phone pe samsung spre exemplu? care ti se pare mai copie ? ca pui un receptor pe o iconitza care asta semnifica pe orice mobil, sau sa “copiezi” o idee de program?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*