CityPodcast: TechVolution – De ce să ne taxeze domeniile .ro?

Domenii .ro
Domenii .ro

Guvernul ăsta nou are numai idei… ciudate. Nu intrăm în politică, dar atunci când cineva schimbă regulile jocului în timpul lui… parcă nu e tocmai în regulă. Cineva a avut ideea să taxeze anual domeniile .ro. Da, știu că nu e ceva nou, dar nici nu sună corect, nu?

Ei bine, am discutat cu Răzvan Burz de la Burzcast despre toate aceste idei și am propus niște soluții pentru situația neplăcută a schimbării taxării domeniilor .ro.

Ascultă episodul 47 din TechVolution și apoi vezi ce-ți mai place din rețeaua CityPodcast.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

4 Comments

 1. Ionuț Staicu: ascultă-l :) Concluzia noastră nu e departe de a ta.

  Ideea este legată de cum o să introducă această taxă, dacă e retroactivă sau nu și altele.

 2. Vorbind din prisma propriei mele experiențe în domeniu, participând la conferințele ICANN constant, cunoscând ecosistemul specific industriei, fiind la curent cu discuțiile din interiorul ROTLD si fiind de părere că este absolut normal să existe taxe anuale, eu cred că masura de a aplica tariful de mentenanță anuală (în special retroactiv) face cel puțin un lucru bun, și anume, curâțenie in registrul ROTLD. Sunt foarte multe domenii .ro înregistrate și nefolosite, iar în acest mod se vor elibera.
  Din punctul meu de vedere, dacă ai fi deținut un gTLD normal tot atâția ani cât ai ținut un .ro ar fi trebuit să-l plătești toată această perioadă nu? Comparația din podcast cu o casă/apartament este total deplasată. Dacă nu mai plătești un domeniu .ro sau vine ROTLD și îți cere o sumă de bani retroactiv nu rămâi pe drumuri okay?
  Plus că, în momentul în care ai înregistrat un domeniu .ro (indiferent de la ce firmă/reseller), ai fost de acord cu respectivul “Contract pentru Înregistrare” de la http://rotld.ro/portal/pages/ro/1/ mai exact cu punctul nr. 5, unde spune foarte clar că ROTLD își rezerva dreptul de a modifica unilateral termenii acelui contract, iar tu, ca deținător dacă nu ești de acord, poți înceta relația contractuală cu ROTLD în ceea ce privește domeniul .ro pe care îl deții. Putem continua până mâine pe margine de subiect :)

  Am zis!

 3. Sincer, nu cred ca se va introduce sau, daca se va introduce, va fi ceva suportabil, astfel incat sa nu existe o migrare in masa spre alte domenii.
  Pentru ca daca nu iti mai permiti .ro…..exista intotdeauna alternative.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*