CITR: Pandemia a creat contextul favorabil pentru încurajarea restructurării companiilor de stat, care au acumulat pierderi semnificative în ultimii ani

Aurel Podariu, Senior Partner CITR.

Pandemia a creat cadrul și a generat o oportunitate reală de restructurare pentru companiile de stat care au acumulat pierderi semnificative în ultimii ani, conform CITR, liderul pieței de restructurare și insolvență din România. Premierul Florin Cîțu a atras joi atenția, în cazul dezbaterii CONFIDEX, organizată de Impetum Group, că există în prezent aproximativ 750 de companii de stat în diferite stadii ale insolvenței, cu arierate care trenează, acestea reprezentând resurse blocate ale economiei românești.

În timp ce datele CONFIDEX Q4 arată că managerii din mediul privat au operat măsuri de restructurare financiară și operațională ca răspuns la efectele crizei, în ceea ce privește măsurile adoptate de către managerii de la stat nu există date. Conform studiului realizat de Impetum Group, 20% dintre managerii din mediul privat au trimis oamenii în șomaj tehnic, 17% dintre aceștia au operat concedieri, 14% au redus salarii, iar 55% dintre companii s-au digitalizat.

Pe de altă parte, există mari companii de stat care se află în dificultate și care dețin în proprietate active non-core business pe care nu le folosesc și care nu produc beneficii în economie. Într-o analiză realizată de CITR în contextul dezbaterii CONFIDEX, la care a participat și Prim-ministrul României, Florin Cîțu, au fost alese 31 de companii de stat aflate în dificultate (n.r. rezultat operațional negativ în ultimii 3 ani sau supraîndatorate). Analiza arată că acestea înregistrează pierderi totale de 2 mld. de lei anual, datorii totale de 11 mld. de lei, o cifră de afaceri de 9 mld. de lei și susțin 65.000 de locuri de muncă.

În ultimul an doar 5 companii de stat au aplicat pentru măsuri de restructurare financiară disponibile în legislația românească: 2 au apelat la dispozițiile OG6 privind restructurarea datoriilor la bugetul de stat, o companie a intrat în concordat preventiv, iar 2 au obținut ajutor de stat de salvare sau restructurare.

Aurel Podariu, Senior Partner CITR și Business Development Manager Impetum Group:

„E timpul să acționăm rapid și să vedem cum putem transforma dificultățile acestor companii în noi șanse pentru mediul de afaceri. Avem cadrul necesar în care să salvăm valoarea și locurile de muncă din companiile de stat și să transformăm aceste companii într-unele competitive și profitabile, iar un exemplu relevant în acest sens este ROMAERO, prin care statul român a recuperat deja 50 mil. de lei, cea mai mare sumă recuperată ca urmare a aplicării Ordonanței Guvernului 6/2019 (OG6). În plus, ANAF urmează să mai încaseze și alte 77 mil. lei pe parcursul implementării planului de restructurare, iar după doi ani, ca urmare a implementării măsurilor din plan, datoriile ROMAERO vor scădea cu 384 mil. lei, reprezentând 72% din totalul acestora. Totodată, ROMAERO devine astfel o companie bancabilă.”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*