Cât de importante sunt discurile de frână de calitate. Când trebuie înlocuite acestea?

Discuri de frână

V-ați gândit vreodată cât de important este sistemul de frânare pentru siguranța în trafic a unui autoturism?

Discurile de frână

Sistemul de frânare reprezintă un element cheie în privința siguranței autovehiculului. Rolul acestuia este de a micșora viteza unei mașini în timpul deplasării. De asemenea, sistemul de frânare menține automobilul nemișcat atunci când este parcat.

O componentă importantă a sistemului de frânare este discul de frână. Brembo, NK, Jurid, Delphi, Bosch, TRW și Stark sunt printre cei mai cunoscuți producători de discuri.

Poza unui disc de frana cu euautopiese.ro
Poza unui disc de frana cu euautopiese.ro

Funcția și sarcinile discurilor de frână

După acționarea frânei, viteza vehiculului scade, iar energia cinetică este transformată în energie termică. Din acest motiv, frânele sunt expuse unor solicitări foarte mari. În decursul timpului, acestea se uzează, iar în locuirea lor trebuie realizată în mod regulat.

Înlocuirea  discurilor de frână este singura cale de a asigura o funcționare optimă a sistemului de frânare. Discul de frână este înșurubat în butucul, este confecționat, în general, din oțel sau fontă și, în unele cazuri, din grafit nodular sau ceramică.

Cum se determină gradul de uzură al discului?

Atunci când discurile de frână devin subțiri sau cuneiforme, adică au un grad ridicat de uzură este obligatoriu ca acestea să fie înlocuite. Producătorul unui disc de frână furnizează, de regulă, o valoare de grosime “minimă”, care trebuie respectată cu orice preț. Altfel, discul de frână s-au putea strica complet. Mai mult, este și riscul ca acesta să intre în contact cu pistonul.

De asemenea, vibrarea volanului atunci când este apăsată pedala de frână reprezintă un alt semn de uzură a discului. Acest lucru înseamnă că gradul de uzură pentru un disc de frână este diferit pe fiecare parte.

Înlocuirea discului de frână

Există mai multe situații care trebuie luate în calcul atunci când se impune schimbarea discului de frână. O recomandare importantă este că atunci când discurile sunt schimbate din cauza uzurii, acestea trebuie înlocuite în perechi. Doar așa se poate păstra siguranța în timpul condusului. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci sarcina de frânare pe ambele părți ar putea fi diferită. Din acest motiv discurile de frână sunt vândute de regulă în perechi.

Un alt lucru important de știut este că înlocuirea discurile de frână poate fi făcută numai de către experți. Totodată, conducătorii auto trebuie să ia în calcul și posibilitatea de a schimba mecanismului de frânare în paralel cu garniturile de frână.

În magazinul nostru online pot fi găsite mai multe tipuri de discuri de frână. De asemenea, oferim spre vânzare multe alte piese de schimb de înaltă calitate, destinate multor mărci și modele auto.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*