Barometrul SmartBill: vara, sezon bun pentru IMM-uri – continuă creșterea lunară

Radu Hasan-CEO SmartBill

Vara pare să fie un sezon roditor pentru IMM-urile locale, ce continuă să mențină trendul ascendent al cifrei de afaceri de la o lună la alta. Astfel, potrivit Barometrului SmartBill, la finalul lunii iulie creșterea înregistrată de companiile mici și mijlocii a fost de 10,67%, comparativ cu prima lună de vară. Practic, este cea de-a treia lună consecutivă de avans pozitiv, de la ridicarea stării de urgență și repornirea majorității sectoarelor industriale.

Statistica este realizată de Barometrul SmartBill, primul instrument de măsurare în timp real a evoluției IMM-urilor din România.

Creștere lunară, scădere anuală

Potrivit platformei, ce monitorizează peste 20.000 de întreprinderi mici și mijlocii din toată țara, luna iulie a adus și o ușoară scădere în ceea ce privește valorile YoY. Dacă în luna iunie, IMM-urile se apropiaseră la doar 0,6 procente de valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului 2019, acum Barometrul a înregistrat o diferență de -4,7%.

„Sezonul de vară era dedicat, în mod evident, concediilor și activităților recreative sau de relaxare. În 2020, însă, condițiile nu permit o libertate de mișcare la fel de amplă, iar restricțiile menținute în cazul industriei HoReCa își fac simțită prezența. Hotelurile și restaurantele au înregistrat cifre de afaceri cu 35% mai mici față de 2019”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

De altfel, anularea marilor evenimente culturale, de tipul festivalurilor de muzică și de film s-a resimțit în cazul industriei spectacolelor, culturale și recreative, ce a încheiat luna iulie cu -66% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cifre pozitive pe toată linia

Totuși, raportat la nivel lunar, toate industriile monitorizate de Barometrul SmartBill au înregistrat valori pozitive în luna iulie. Românii par să fi redescoperit plăcerea agroturismului, astfel că sectorul de agricultură, silvicultură și pescuit are cel mai mare avans, de +115% față de luna iunie.

Tranzacțiile imobiliare sunt, de asemenea, în topul celor mai importante creșteri, cu +46%, în timp ce hotelurile și restaurantele care s-au adaptat noilor condiții de siguranță au reușit să treacă pe plus în a doua lună de vară: +25% față de iunie.

„Odată cu apropierea de toamnă probabil vom remarca anumite shifturi către alte tipuri de industrii, mai puțin active în perioada verii, precum cea a învățământului. Concluzia până în acest moment este una pozitivă, cifrele analizate de noi arată că IMM-urile locale par să-și fi găsit rețeta revenirii după un început de an ce putea fi dezastruos”, adaugă Radu Hasan.

Impactul geografic

Sud-Vestul, Vestul și Sud-Estul României sunt regiunile cu cele mai importante creșteri în luna iulie, comparativ cu iunie: +31%, +27% și, respectiv, +26%.

Nord-Estul a înregistrat, de asemenea, un avans de 20%, Nord-Vestul de 16%, Sudul 12%, în timp ce în Centru creșterea este de doar 7%. Regiunea București-Ilfov este singura cu cifre nemodificate la nivel lunar, dar cu -4% year over year.

Statistica, disponibilă permanent la adresa https://smartbill.ro/barometru și pe care vă încurajăm să o verificați periodic, este rezultatul unei analize efectuată pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent. Numărul de firme depășește orice eșantion utilizat până acum într-un sondaj. Majoritatea este reprezentată de către firme mici, tehnologizate și cu o conducere deschisă la nou și soluții software.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*