A intrat în vigoare decizia ANCOM prin care sunt retrase obligațiile pe piețele de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe și mobile. Tarifele au rămas reglementate la nivel european  

Telefon mobil. FOTO nastya_gepp

ANCOM a anunțat că a intrat în vigoare decizia prin care sunt retrase obligațiile pe piețele de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe și mobile. Tarifele au rămas reglementate la nivel european.

După parcurgerea proceselor de consultare publică națională și europeană, decizia privind retragerea obligațiilor individuale existente în sarcina furnizorilor de servicii de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile, desemnați cu putere semnificativă în runda anterioară de analize de piață, a intrat în vigoare, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial al României.

Decizia ANCOM are ca efect retragerea tuturor obligațiilor impuse la nivel național în sarcina operatorilor identificați cu putere semnificativă pe piețele relevante corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în rețelele publice de telefonie. La baza deciziei au stat analizele realizate de ANCOM pe ambele piețe de terminare a apelurilor, pentru evaluarea oportunității menținerii, modificării sau retragerii obligațiilor impuse anterior.

Acestea au arătat că, în pofida existenței unor bariere la intrarea pe piață, circumstanțele concurențiale s-au schimbat de la precedenta etapă de evaluare a acestor piețe.

Un element important pentru concluziile analizelor a fost intrarea în vigoare, începând cu data de 1 iulie 2021, a Regulamentului Delegat (UE) 2021/654, care reglementează, la nivel european, tarifele maxime ce pot fi percepute pentru serviciile de terminare a apelurilor.

Astfel, odată eliminată cea mai importantă problemă concurențială ce ar putea apărea pe piețele identificate, și anume posibilitatea furnizorilor de servicii de terminare a apelurilor de a-și manifesta puterea de piață prin creșterea excesivă a tarifelor pentru terminarea în propriile rețele publice de telefonie a apelurilor provenite din alte rețele, Autoritatea a considerat că riscul apariției altor probleme concurențiale la nivel național este minor.

Întrucât atunci când sunt retrase anumite obligații impuse în sarcina unor furnizori cu putere semnificativă este necesar ca operatorii, care au calitatea de cumpărători și sunt afectați de aceste măsuri, să cunoască din timp schimbările intervenite pe piață, ANCOM a stabilit o perioadă tranzitorie de un an de la data intrării în vigoare a deciziei. Pe parcursul acestei perioade, obligațiile specifice impuse anterior vor fi menținute în aceleași condiții.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*