A fost publicată lista țărilor în care se poate călători după 15 iunie fără să stai în autoizolare

Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină sau izolare
Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină sau izolare

Zborurile din România spre destinații precum Italia, Spania, Marea Britanie și Franța vor rămâne suspendate după 15 iunie, conform unei hotărâri luată ieri de Guvernul României. Este valabil și pentru zborurile din aceste țări către România. Din păcate, aceste țări nu se încadrează în schema de calcul anunțată de Guvernul României, iar zborurile spre și dinspre aceste destinații ar putea fi reluate abia de la 1 iulie, când vor fi anunțate noi măsuri de relaxare.

Sâmbătă, 13 iunie, a avut loc o nouă întâlnire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, din România. CNSU a adoptat Hotărârea nr. 29 privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15 iunie, în baza căreia va fi adoptată şi o nouă hotărâre de guvern de modificare a stării de alertă.

Astfel, s-a anunțat care este lista cu toate țările pentru care se elimină obligativitatea carantinei sau autoizolării la domiciliu atunci când cetățenii revin în România din aceste țări. Listă, care în prezent cuprinde 17 țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Lista, care în prezent cuprinde cele 17 țări, se va actualiza săptămânal de către Institutul Național pentru Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.
Către și dinspre aceste destinații se vor relua și cursele aeriene comerciale. Este vorba de: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Institutul Național de sănătate va analiza, săptămânal, situația celorlalte state și vor permite reluarea zborurilor imediat ce numărul cazurilor de infectare, pe o perioadă de 14 zile.
Dacă cei care revin în România din străinătate au ca punct de plecare o țară „sigură”, dar în drumul către România tranzitează țări care nu sunt pe listă, ei nu vor trebui să stea în autoizolare când ajung la destinație.

Redăm integral Decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual:

Art.1 (1) În baza propunerii Institutului Național de Sănătate Publică, se aprobă, începând cu data de 15.06.2020 ora 00:00, eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuință/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz, pentru persoanele asimptomatice care vin în România din următoarele țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
(2) Lista cu țările care fac obiectul prevederilor de la alin.(1) se publică de Institutul Național de Sănătate Publică pe site-ul www.insp.gov.ro.

Art.2. Zborurile către și dinspre țările care fac obiectul excepției prevăzute la art. 1, se vor relua în condițiile stabilite de HG 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19, cu modificările și completările ulterioare.

Art.3 (1) Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.
(2) Lista actualizată va intra în vigoare la 24 ore de la momentul aprobării acesteia de către CNSU.

Art.4. Situația epidemiologică din țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuință/locația declarată, se monitorizează de către Institutul Național de Sănătate Publică, care, în cazul unei evoluții nefavorabile susținută pe o perioada de 14 zile, va propune CNSU eliminarea acestora din lista prevăzută la art.1..

Art.5. Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*