1500 de tablete pentru elevii fără posibilități financiare. Iată lista școlilor beneficiare

Tablete Digitaliada
Tablete Digitaliada

Fundația Orange oferă spre folosință cele 1.500 de tablete utilizate în cadrul programului Digitaliada, elevilor cu situații dificile, din cele 50 de școli în care se desfășoară programul. Decizia vine în contextul în care participarea elevilor la cursurile online a devenit obligatorie, conform ordinului emis de Ministerul Educației și Cercetării în data de 21 aprilie 2020.

Astfel, începând de luni, 4 mai, și până la sfârșitul anului școlar 2019-2020, tabletele vor fi oferite în custodie elevilor ai căror părinți se află în imposibilitatea de a le pune la dispoziție echipamente digitale. Cu ajutorul tabletelor, elevii vor participa la cursuri online și vor accesa resursele și instrumentele digitale puse la dispoziție în cadrul programului Digitaliada, astfel încât riscul de abandon școlar să fie redus cât de mult posibil, iar diferențele de nivel educațional pentru copiii cu o situație financiară mai dificilă sa fie reduse la minim.

Fundația Orange a adaptat desfășurarea programului Digitaliada la noile condiții de învățare la distanță, în contextul în care întregul proces educațional se transformă. De la suspendarea cursurilor, au fost susținute 15 webinarii pentru peste 300 de profesori de diferite discipline, din 10 județe, dornici să învețe să folosească resursele și platforma Digitaliada Învățare și Testare online. În plus, de săptămâna viitoare, cele 50 de școli participante din mediul rural – din 30 de județe – vor oferi elevilor în custodie tabletele pe care le foloseau în școală. În acest fel, indiferent de posibilitățile materiale ale părinților, toți elevii din școlile participante vor putea lua parte la predarea la distanță cu ajutorul instrumentelor și resurselor din programul Digitaliada.

Cele 50 de școli au fost dotate cu câte un laborator digital (tablete, laptop, videoproiector) și un set de aplicații digitale educaționale încărcate pe tablete. Profesorii și directorii din aceste școli au beneficiat de traininguri pentru utilizarea resurselor digitale în procesul de predare, proiecte didactice, tutoriale, ghiduri de predare, suport tehnic și asistență la ore astfel încât utilizarea la orele de matematică și TIC a resurselor educaționale digitale furnizate prin proiect să se desfășoare în condiții optime. Cei 164 de profesori și directori formați în cadrul Digitaliada vor oferi recomandări și asistență elevilor pentru utilizarea tabletelor primite până la finalul anului școlar 2019-2020.

„Profesorii au făcut o trecere forțată de la clasa tradițională la învățământul online, de cele mai multe ori fără să aibă training-uri specifice de utilizare a resurselor digitale sau de învățământ la distanță. Profesorii Digitaliada s-au mobilizat incredibil, într-un timp foarte scurt, să predea cu noi tehnologii și cu noi tehnici pedagogice pentru a putea menține continuitatea într-un an școlar puternic fracturat. Elevii au răspuns rapid și pozitiv – sunt, până la urmă, nativi digitali. Dar există probleme de echitate de care trebuie să ținem cont. Nu toți au acces la un computer, smartphone sau tabletă. De aceea, împreună cu cele 50 de școli, am hotărât să împrumutăm cele 1.500 de tablete familiilor dezavantajate, pentru a nu accentua discrepanțele educaționale dintre copii. Empatia este obligatorie în curricula Digitaliada.” – Amalia Fodor, director Fundația Orange.

Pe perioada suspendării cursurilor, 16.500 de elevi și peste 3.900 de profesori din 645 de școli continuă procesul educațional în secțiunea Învățare și testare online, lansată în cadrul hub-ului online de resurse educaționale deschise www.digitaliada.ro la sfârșitul anului 2019.

La acest moment, în secțiunea Învățare și testare online există deja peste 84 de lecții și 1.000 de exerciții pentru matematică, 200 de probleme de matematică pentru clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a, demonstrate în GeoGebra și peste 600 de teste pentru diverse materii. Acestea vin în completarea celor peste 1.000 de resurse educaționale deschise disponibile gratuit pe platforma națională www.digitaliada.ro, create pentru dezvoltarea și evaluarea competențelor elevilor pentru învățământul gimnazial și primar.

În plus, Fundația Orange a lansat, împreună cu Asociația Ateliere fără Frontiere, o campanie internă de strângere de echipamente de la angajații Orange. Echipamentele colectate vor fi recondiționate și trimise în școli din comunități defavorizate, iar profesorii vor participa la webinarii gratuite în care vor învăța să utilizeze resursele și platforma Digitaliada.

Lista școlilor Digitaliada care pot utiliza tabletele pentru elevii în situații dificile

Școala Gimnazială Solonț, Comuna Solonț, județul Bacău
Școala Gimnazială nr. 1, Sat Poiana Mărului, județul Brașov
Școala Profesională „Tiberiu Morariu”, Sat Salva, județul Bistrița-Năsăud
Școala Gimnazială „Vasile Voiculescu”, Sat Pârscov, județul Buzău
Școala Gimnazială Luna, Comuna Luna, județul Cluj
Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian”, Sat Piscu, județul Galați
Școala Gimnazială Sat Băcia, județul Hunedoara
Școala Gimnazială Muncelu de Sus, Comuna Mogoșești-Siret, județul Iași
Școala Gimnazială Comuna Oporelu, județul Olt
Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu”, Sat Gălănești, județul Suceava
Școala Gimnazială nr. 1, Vlădești, județul Argeș
Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, județul Bacău
Școala Gimnazială nr. 1, Sântandrei, județul Bihor
Școala Gimnazială Petriș, județul Bistrița-Năsăud
Școala Gimnazială Mircea-Vodă, județul Brăila
Școala Gimnazială Dudești, județul Brăila
Școala Gimnazială nr. 1, Dragoș-Vodă, județul Călărași
Școala Gimnazială „Mircea Luca”, Băișoara, județul Cluj
Școala cu clasele I-VIII Corbii Mari, județul Dâmbovița
Școala Gimnazială nr. 1, Grivița, județul Galați
Școala Gimnazială Valea Lupului, județul Iași
Școala Gimnazială Eșelnița, județul Mehedinți
Școala Gimnazială Comuna Sâncraiu de Mureș, județul Mureș
Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau”, Comuna Vânători-Neamț, județul Neamț
Școala Gimnazială Ștefești, județul Prahova
Școala Gimnazială Racovița, județul Sibiu
Școala cu clasele I-VIII Satchinez, județul Timiș
Școala Gimnazială „Dimitrie Negruțiu”, Pogonești, județul Vaslui
Școala Gimnazială Chiojdeni, județul Vrancea
Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Gugești, județul Vrancea
Școala Gimnazială Uriu, județul Bistrița-Năsăud
Școala Gimnazială Costești, județul Buzău
Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie”, Teregova, județul Caraș-Severin
Școala Gimnazială Luna de Sus, Comuna Florești, județul Cluj
Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Sita Buzăului, județul Covasna
Școala Gimnazială Dragomirești, județul Dâmbovița
Școala Profesională „George Coșbuc”, Medieșu Aurit, județul Satu-Mare
Școala Gimnazială „Matei Basarab”, Turnu Roșu, județul Sibiu
Școala Gimnazială „Ionel Miron”, Sat Ivănești, județul Vaslui
Școala Gimnazială Tâmboești, județul Vrancea
Școala Gimnazială Șieu, județul Bistrița-Năsăud
Școala Gimnazială Sânpetru, județul Brașov
Școala Gimnazială „George Coșbuc”, 23 August, județul Constanța
Școala Gimnazială nr. 1, Roata de Jos, județul Giurgiu
Școala Gimnazială Bretea Română, județul Hunedoara
Școala Gimnazială Recea, județul Maramureș
Școala Gimnazială Acățari, județul Mureș
Școala Gimnazială Deveselu, județul Olt
Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul”, Putna, județul Suceava
Școala Gimnazială „Ion C. Constantinescu”, Roești, județul Vâlcea

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Alba nu a primit nimic. Se descurcă cine cum poate… scapă cine poate și se educă cine poate.
    1500 de tablete sunt un mic procent, poate chiar sub 0.5% din necesarul de tablete în toate școlile din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*