15 noi inovații în domeniul sănătății, în semifinalele InnoStars Awards. Două start-up-uri românești sunt printre cele mai promițătoare echipe din regiune

Tamas Bekasi, RIS Business Creation Manager la EIT Health InnoStars

LEDD – soluția de diagnostic diferențial în ecografia pulmonară dezvoltată de echipa AIMED, și Tully – asistentul inteligent de gestionare a emoțiilor, sunt cele 2 proiecte românești selectate printre semifinaliștii InnoStars Awards, programul EIT Health pentru start-up-urile “early stage” din regiunile Europei Centrale, de Est și de Sud.

Pandemia a dus la un număr record de idei noi înscrise în competiția InnoStars Awards. În ediția din acest an, numărul de echipe dornice să rezolve unele dintre cele mai mari provocări din domeniul sănătății și să îmbunătățească starea de bine și confortul pacienților a crescut cu 47% față de ediția de anul trecut. Dintre cele 15 echipe selectate: trei provin din Italia, câte două din România, Spania, Portugalia și Ungaria, precum și câte una din Grecia, Polonia, Estonia și Lituania.

InnoStars Awards este unul dintre cele mai competitive programe de accelerare ale EIT Health, vizând start-up-urile aflate în fază incipientă (early stage) care au dezvoltat un prototip sau produs minim viabil (MVP). Semifinaliștii vor primi 25.000 euro investiție de tip “smart money” pentru training în afaceri și mentorat din partea unor experți de talie mondiala. Primele zece echipe din punct de vedere al performanței vor intra în etapa finală, unde vor avea ocazia să își prezinte proiectele în fața juriului internațional și să câștige până la 25.000 euro pentru lansarea produsului sau serviciului pe piață.

„Fiecare ediție a Premiilor InnoStars atrage soluții de vârf din domeniile tehnologiei medicale, biotehnologiei sau sănătății digitale, care încearcă să răspundă la unele dintre cele mai mari provocări din domeniul medical, precum și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților. Acest lucru este evident în acest an la o scară și mai mare decât în edițiile precedente. Pandemia a stimulat apariția de noi idei și a motivat inovatorii să facă următorul pas. Cheia succesului este adesea dotarea echipelor acestor start-up-uri cu abilități de dezvoltare a afacerii, acces la networking și sprijinirea acestora în construirea unui renume internațional, și exact asta facem prin acest program”, a subliniat Tamas Bekasi, RIS Business Creation Manager la EIT Health InnoStars.

„În ultimii cinci ani, programul InnoStars a ajutat zeci de echipe să avanseze de la stadiul de prototip la nivelul lansării pe piață. Cele mai bune echipe au obținut finanțare externă, interesul fondurilor de Venture Capital și au reușit să își scaleze afacerea”, a adăugat Tamas Bekasi.

Proiectele românești semifinaliste la InnoStars Awards 2021 sunt:

  • LEDD – Diagnosticul diferențial în ecografia pulmonară este o soluție propusă de start-up-ul AIMED, care își propune să introducă o soluție nouă, rapidă, non-invazivă, cu costuri reduse, disponibilă pe scară largă, pentru diagnosticul diferențial al cancerului pulmonar și al pneumopatiilor interstițiale pulmonare, bazată pe procesarea ecografiei transtoracice și algoritmi de inteligență artificială, soluție care poate fi folosita și in etapa de monitorizare a pacienților pentru urmărirea evoluției afecțiunilor pulmonare.
  • Tully – Asistentul inteligent pentru gestionarea emoțiilor ajută persoanele cu afecțiuni complexe să trăiască mai bine, îmbunătățind modul în care își recunosc, monitorizează și gestionează emoțiile. Viziunea proiectului este de a crea în cele din urmă o gamă completă de suport psihologic automat pentru tulburările de integrare senzorială, de la afecțiuni specifice (ADHD, tulburare bipolară, autism) la afecțiuni generale, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Pe lângă finanțare, câștigătorii vor avea acces la sprijinul și conexiunile potențialilor investitori sau colaboratori disponibili din rețelele EIT Health Investor Network, EIT Health Living Labs și Test Beds. Pe lângă echipele din program, EIT Health va oferi mentorat în valoare de 4000 euro pentru alte 20 de start-up-uri. Mai multe informații despre InnoStars Awards: https://eithealth.eu/project/innostars-awards/

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*