VIDEO Review: HS110 – priza inteligentă de la TP-Link

Vrei să-ți complici viața cu un gadget nou? Un tech-nerd nu o să refuze niciodată oportunitatea asta :)

E clar că viitorul aparține dispozitivelor conectate la Internet, dar înainte să ajungi la dispozitive, poți să pornești cu o simplă priză.

HS110 de la TP-Link exact asta este: o priză inteligentă care e conectată la Internet și la smartphone-ul tău. O pui în priza normală și bagi în ea fie un dispozitiv anume (lampă, laptop, telefon, frigider etc.), fie un prelungitor cu mai multe (așa cum am făcut eu).

De ce contează un astfel de device? Pentru simplul motiv că poți să verifici câtă energie consumă toate cele care sunt legate la el și, mai ales, pentru că poți să le deconectezi de oriunde din lume, dacă ai acces la Internet.

Un set-up ciudat. Bine că există butonul de reset


Dacă e să mă iau după felul în care a mers set-up-ul la mine… nu aș recomanda acest device. A fost greoi și a durat mai bine de 10 minute. Din fericire, partea de set-up se face o singură dată și apoi te bucuri zile/luni/ani întregi de priza inteligentă. Așa că acele 10 minute sunt de suportat fără probleme.

Lasă-mă să explic.

După ce o scoți din cutie și o bagi într-o priză ți se spune că urmărești beculețul care se aprinde alternativ portocaliu și verde. Guess what? Eu sunt discromat așa că nu știam când e portocaliu și când e verde. Mi-am dat seama după câteva secunde că orice culoare ar fi fost eu nu puteam să trec la pasul următor, așa că am apăsat butonelul de reset de deasupra.

Și după ce l-am apăsat… minune: totul a început să funcționeze imediat. După ce te conectezi la priză printr-o rețea locală, ea te roagă să te conectezi la routerul WiFi din casă.

Ideea e simplă: Descarci aplicația Kasa din AppStore sau Google Play și vei fi îndrumat pe calea pentru set-up-ul inițial al prizei.

On sau Off

Ți se cere să faci un cont în aplicația lor (Merge și fără, dar nu poți să controlezi priza din altă locație dacă nu ai contul activ). Interfața aplicației (pentru iOS) este cât se poate de simplă și intuitivă. Poți să vezi pe ecran doar priza ta și un buton de ON/OFF cu care o aprinzi și o deschizi, sau poți să alegi ceea ce developerii au numit “Scenes”. Acolo ai 3 scenarii predefinite sau poți să le creezi pe ale tale.

Să zicem că e seară și vrei să stingi veioza și să te asiguri că nu ai lăsat laptopul în priza. Apeși butonul de “Good Night” și totul se rezolvă, direct din pat.

Un avantaj și mai mare este atunci când priza se află în altă cameră. Cum ar fi să uiți să aprinzi lumina de pe verandă sau să vrei să o stingi dimineața când încă nu te-ai ridicat din pat.

De aia se cheamă “inteligentă”

Ei, și acum intrăm în chestiile cu adevărant interesante. Priza are 3 moduri pe care eu le găsesc foarte utile: Schedule, Away și Timer.

Cu “Schedule”, așa cum probabil îți imaginezi, poți să programezi priza să pornească sau să oprească energia între anumite ore și să repete un program în fiecare zi a săptămânii.

La “Away” poți să-ți păcălești vecinii sau hoții. O setezi când pleci în vacanță și ea pornești priza de la TV, Ventilator, aspirator (sau alte electrocasnice care fac gălăgie) sau pornești și oprește lumini din anumite camere. Evident, poți să faci și tu operațiunea manual, dar e mai simplu dacă o programezi la plecare și îți vezi de vacanță.

“Timer-ul” e simplu: poți să programezi priza să oprească / pornească energia electrică după un număr de ore sau minute. Cu alte cuvinte, eu pot să-mi las copiii să se uite la TV și dupa 30 minute, televizorul se oprește automat.

Avantaje:
– priza acceptă și un ștecher Schuko în ea, ceea e foarte bine atunci când vrei să bagi un prelungitor.
– Uiți de ea după ce o setezi inițial
– Vezi cât curent ai consumat și te ajută să faci economie
– modul de “Away” și Timer-ul sunt chiar foarte utile.

Dezavantaje:
– priza în sine e destul de mare. Dacă ai două prize de perete aflate una lângă alta, îți acoperă și o mică porțiune din a doua.
– Set-up-ul inițial poate să-ți dea bătăi de cap. Din fericire, îl faci o singură dată.
– prețul de cel puțin 150 lei poate să devină prohibitiv dacă ai nevoie de 4-5 device-uri pentru toată casa.

Concluzie:

Recomand priza inteligentă TP-link HS110 pentru uitucii care pleacă de acasă și lasă fierul de călcat în priză, dar și pentru cei comozi sau cei care vor să facă economie de energie.

Priza inteligentă nu este un must-have în casa părinților mei, dar pentru orice persoană conectată, care are un smartphone mereu în buzunar, ea poate să devină un companion de nădejde. Aștept cu nerăbdare momentul în care toate luminile și prizele din casă vor fi inteligente. Până atunci ne mulțumim cu un astfel de device, în ton cu anul 2017.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Salut,

    Eu folosesc 4 astfel de prize in casa, controlate prin Amazon Echo. Odată ce te obișnuiești cu setup-ul, e foarte ușor să le controlezi, închis, deschis TV-urile, lumini și altele dispozitive in casa doar cu comenzi vocale. Integrarea cu Amazon Echo e foarte ușor de făcut. Urmează să fie aduse în România de cei de la TP-Link și becurile lor Smart, și atunci chiar va fi un setup frumos.

1 Trackback / Pingback

  1. FOTO Sărbători luminate… inteligent. Cum am folosit un smart plug și un Wi-Fi LED Bulb de la TP-Link pentru coloratul casei | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*