Un prim gând despre WordPress 5.0: Gutenberg nu e chiar așa de rău

WordPress. FOTO pixelcreatures
WordPress. FOTO pixelcreatures

WordPress 5.0 a fost o mare sperietoare pentru cei care au site-uri care se bazează pe WordPress. Noul editor (Gutenberg) arăta bine la prima vedere, dar era ciudat de folosit.

Eu folosesc WordPress din prin anul 2006 și atunci când ești obișnuit cu un sistem și îl ai în față zi de zi, e greu să faci un pas mare către altceva. Așa că înțeleg frica oamenilor de Gutenberg. În ultima perioada am citit și părerile oamenilor despre WordPress 5.0, Gutenberg, dar și despre felul în care gândește Matt Mullenweg toate aceste schimbări. Pentru cine nu-l cunoaște, Matt este omul care a inventat WordPress.

Pe 7 decembrie a apărut notificarea: WordPress 5.0 a fost lansat. Și mi-am zis că nu voi face prea curând update la el. Două ore mai târziu am văzut o postare pe Facebook de la cineva care se plângea de el și mi-am luat inima în dinți. Am instalat 5.0 pe unul dintre site-urile unde scriu puțin mai rar și am și postat primul articol.

And… guess what? Gutenberg nu e chiar atât de rău. Evident că nu am rămas cu noul editor, ci am instalat plugin-ul “Classic Editor” – un plugin dezvoltat chiar de echipa WordPress care îți aduce vechea interfață.

Concluzie: WordPress 5.0 și Gutenberg sunt acceptabile. Sunt convins că ăsta va fi viitorul. Doar că noi trăim în prezent :) Nu renunț la WordPress, dar mă bucur că veche interfață nu dispare (chiar și cu ajutorul unui plugin).

Nu am migrat încă alte site-uri la 5.0. Aștept să mă asigur că nu sunt bug-uri sau incompatibilități de teme sau plugins.

PS: Există și un fork de WordPress. Se cheama ClassicPress și poate fi descărcat și instalat de fanii vechiului WordPress. Iată un tutorial de migrare:

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*