Tutorial: Invisible Shield pentru MacBook Pro Unibody

Tocmai am terminat o distractie de 2 ore si jumatate: instalarea Invisible Shield pe MacBook Pro Unibody. In tot acest timp am stat cu gindul la momentul in care trebuie sa apas butonul de Power al laptopului; asta pentru ca nu am mai avut niciodata de a face cu un o jucarie “scaldata” in apa. Dar daca esti atent, totul decurge bine.

Pachetul de la Zagg contine Invisible Shield (9 folii transparente cu diferite dimensiuni si taieturi), un spray cu o solutie secreta de… H2O si ceea ce ei numesc “squeegee” – o bucata de cauciuc tare cu care vei scoate eventualele bule de aer.

am inceput cu capacul bateriei, ca sa imi formez mana. Ceea ce mi-a placut inca de la inceput este ca foliile de plastic puteau fi lipite si dezlipite ori de cite ori ai nevoie, pina le gaseai pozitia ideala pe laptop. Secretul este sa ai mainile umede si atit folia cit si laptopul sa fie bine umezite cu apa din sticluta. Am zis UMEZITE, nu ude. Trebuie sa ai mare grija ca apa sa nu intre in ventilatoarele laptopului sau in porturi si de acolo, in interior.

pasii sunt usor de urmat si pot fi aplicati atit la MacBook Pro cit si la orice alt device care urmeaza sa fie imbracat intr-un Invisible Shield.

1. Inchide laptopul, scoate-l din priza si nu strica daca ii scoti si bateria. Spala-te pe maini bine de tot cu sapun.

2. Pune laptopul pe un prosop subtire, pe o suprafata plana (masa, pat tare etc) si aseaza fiecare folie de plastic, cu tot cu hartia cu care vine pe el asigurindu-te ca stii unde trebuie sa ajunga fiecare piesa. Eu am sters apoi bine fiecare suprafata cu vata imbibata in spirt. Asa poti elimina praful, impuritatile sau grasimile de pe laptop.

2. sprayaza-ti degetele cu apa din sticla si apoi da cu spray si pe folia pe care urmeaza sa o aplici. NU strica daca incepi cu bateria, scoate-i capacul metalic de tot si atinge-l cu mana umeda astfel incit sa intinzi pe toata suprafata un strat subtire de apa.

E mai bine daca il scoti de tot si il asezi linga laptop ca sa eviti udarea altor parti ale laptopului la inceput, pina prinzi rostul procesului. Restul foliilor le vei aplica direct pe laptop, asa ca nu strica sa exersezi cu capacul bateriei.

3. dezlipeste folia de pe hartie si tine-o pe mana, cu fata adeziva in sus. daca ai mana mica, poti sa o apuci de un capat si o lasi sa atarne cit o spreyezi cu apa.

4. pune-o pe capacul metalic si misca de colturi alunecind cu folia pe metal pina cind ai asezat- o in pozitia ideala. Daca nu iti place ce a iesit, o dezlipesti (trage usor de ea. nu se rupe, dar nu strica sa fii atent) o umzesti din nou si o aplici. Producatorul sustine ca in primele 5 minute se poate dezlipi fara probleme si re-aplica. Eu am lasat prima folie aproape o ora si cind m-am intors nu mi-a placut cum arata, asa ca am dezlipit-o. A mers mai greu, dar tot am reusit.

IMPORTANT: daca in timpul oricarui pas ti se pare ca degetele ti s-au uscat, aplica din nou apa din spray. Daca ramai fara lichid in sticla, adauga apa de la chiuveta in ea si va merge la fel de bine ca la inceput. Producatorul zice ca e o solutie speciala, dar eu inclin sa cred ca nu e altceva decit apa (eventual distilata).

5. imediat ce ai aplicat folia, ia Squeegee (sau un card de plastic). Umezeste folia pe deasupra (ca sa alunece mai bine squeegee) si incearca sa scoti afara bulele de aer. Nu vei reusi sa le scoti pe toate, fii sigur, dar daca mai ramane cite una-doua – acestea dispar de tot in urmatoarele zile.

AI MARE Grija: atunci cind duci bulele de aer la marginea foliei, ele contin apa, asa ca ai la indemina un prosop mic sau servetele ca sa stergi imediat lichidul. NU il lasa sa intre in porturi, sau sub tastatura.

Daca folia nu se aseaza bine la colturi, tine podul palmei sau degetele peste zona respectiva apasind usor. In 30 secunde ele se vor lipi de laptop. Daca nu a mers din prima, repeta procedura. La mine a iesit dupa vo 4 incercari si apoi au ramas acolo.

6. Dupa ce operatiunea e gata, nu strica sa lasi laptopul “la uscat” pentru 12 – 24 ore. Nu il baga in priza. Daca apa a ajuns pe unde nu trebuie, poti sa iti iei adio de la jucaria ta.

Folia de pe capac (spatele ecranului de laptop) este cel mai usor de aplicat. Cel mai dificil este sa asezi partea de linga Trackpad si bucatile mici, de pe marginea laptopului. Atentie din nou pe unde se duce apa!

Nu strica sa ai la indemina o lampa de birou sau un feon care sa usuce mai repede anumite zone. Eu nu am avut si nici nu le-am simtit nevoia. Daca ai folosit un feon cu aer cald si folia si-a schimbat forma, las-o sa se raceasca 10 minute si ea va reveni la dimensiunea originala.

citeva idei generale:

– Daca peste citeva luni/ani vrei sa scoti folia de tot o poti face fara probleme: laptopul va arata ca nou, doar ca nu vei mai putea sa lipesti folia din nou.

– Nu te obliga nimeni sa folosesti toate cele 9 piese pentru toate fetele laptopului, dar daca le ai in pachet, nu strica sa iti protejezi mai bine laptopul.

– Daca vrei sa protejezi si tastatura MacBook Pro Unibody, iti recomand Moshi Clearguard – este cel mai bun keyboard protector de pe piata, la ora actuala. si e si mai ieftin decit alte produse similare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

11 Comments

  1. A…cred ca am ramas uimit sa aflu ca exista astfel de protectii pt MacBook…

    Inteleg ca e o bijuterie,dar cred ca acest Invisible Shield e un pic cam mult…Adica e un laptop,doar nu ai sa joci football cu el,nu? :))

    Pot spune ca nu am mai vazut pe nimeni sa aiba grija de un Mac in acest fel…Au adus si la noi,in Romania, MacBook Pro,dar pretul este imens…este aprox. 8800 RON,cel mai ieftin…la acest pret iti e si frica sa te atingi de el.

  2. Eu am instalat la un client acest Invisible Shield … m-am “chinuit” 30-45 de minute … si a mers destul de usor. Observatile tale Adrian sunt bune. Foarte mare grija in schimb la cum au fost transportate … clientului meu o bucata i-a fost putin mai tare indoita … si are urme … sunt dungi … nu foarte pronuntate si la cam 3-5 zile au inceput sa se estompeze … sper sa dispara. Asadar grija la transport.

  3. chestia asta il face mai lucios? :D
    si apropo, in cazul in care stii, e vreun spray ca sa fac laptopul mai lucios? (e cam mat, si imi plac alea glossy)

    ps: am inteles ca ar merge cu ceara de masina. sa incerc?

    Multumesc,
    Mihai

  4. Intrebarea mea se adreseaza acelor fani iPhone care au ales Invisible Shield de la Zagg pentru protectia gadget-ului lor favorit. Asadar Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor, cat de multumitit sunteti de solutia aleasa? Am citit cateva referinte bune despre Invisible Shield; se spune printre altele ca iti confera o priza mai buna. Chestia e ca pachetul contine si un lichid care trebuie pulverizat peste folie inainte de a o aplica pe telefon ori pentru mine a pune un lichid in contact cu iPhone-ul e ca si cum mi-ar pica sare in ochi. Prietenii stiu de ce… :). N-as avea atatea dileme daca n-ar fi lichidul in cauza pentru ca nu stiu ce influenta poate avea in timp asupra carcasei telefonului. Orice sfat e binevenit.

  5. @Bobitza: nu am folosit IS pt iPhone, dar pot sa-ti raspund la o parte din intrebari. Lichidul respectiv e doar apa. nimic altceva. poate i-au pus ei ceva in ea, dar e apa. ideea e sa fii atent cind pui lichidul pe telefon si sa nu il lasi sa ajunga la conectori. nu e greu si in citeva secunde vei avea IS aplicat. Nu cred ca influenteaza carcasa in nici un fel. Ia-o asa: cind a plouat afara si ai avut pe iPhone niste picaturi de apa pentru citeva secunde, sau cind ti-a transpirat in buzunar a patit ceva?

  6. Adrian –

    Iti multumesc foarte mult pentru raspuns.
    Protejarea iPhone-ului e o chestie cat se poate de serioasa. Am o husa iSkin Revo2 care e foarte buna cand faci sport de exemplu. Eu port telefonul agatat la curea, dar cu husa pe el nu mai seamana a iPhone si nu mai incape in suportul de piele pe care il am. Din pacate, cei care au adus iSkin Revo2 in Romania nu au adus si Revo Clip, accesoriul care iti permite sa porti iPhone-ul la centura. Asa am ajuns la IS; macar asa sper sa pot proteja telefonul de zgaraieturi. Si aici e ca si in viata, nu le poti avea pe toate deodata.

  7. Salutare ! Mi-am tinut pana acum iphone-ul numai in huse de toate culorile si toate variantele si sincer sa fiu m-am saturat ca deja era prea stresant de manevrat telefonul si ma enerva sa-l simt asa gros in palma. Asa ca mi-am luat si eu o folie invisibleSHIELD de la iShield.ro si pot sa va spun ca e o diferenta intre cer si pamant. Arata foarte elegant, nu schimba deloc aspectul iphoneului, il simt mai sigur in mana… plus ca iti acopera si zgarieturile existente pe telefon… e super ! Atunci am decis sa-mi iau si pe MacBook Air si sunt asigurat. Imi da o senzatie de siguranta si imi permit sa le manvrez cum vreau eu.
    Isi merita toti banii !
    Numai bine !

  8. In occident si usa se vand niste chestii care se cheama iskin – protectii pentru tastaturi. Sun facute din latex si se curata cu apa si detergent. Stiti vreun magazin prin Romania care vinde asa ceva?

  9. @teodorg: iti recomand jucaria similara de la Moshi. iSkin sunt de proasta calitate. daca stai cu laptopul la soare o vreme se ingalbenesc si se intaresc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*