Tutorial: Cum sa iti alegi o parola sigura si usor de retinut

Mi-a fost spart contul sau am uitat parola. Aud replicile astea o data la citeva zile. Si de fiecare data recomand o idee pe cit de simpla, pe atit de eficienta pentru alegerea unei parole sigure si pe care sa nu o ghiceasca nimeni.

Sa zicem ca vrei parola pentru un cont de Facebook, Twitter si email pe Yahoo. Cei mai multi ar alege fie aceeasi parola pentru toate trei, fie o parola diferita pe care ar uita-o repede daca nu o au notata pe ceva.

Eu zic ca sistemul meu este unul simplu si nu vei uita niciodata parola. In plus, nu risti ca un cont sa fie compromis.

Varianta 1:

Un exemplu de parola pt facebook: f123parolaf

Parola pt twitter: t123parolat

Parola pt yahoo: y123parolay

Este usor de tinut minte pentru ca ai o combinatie de cifre si litere pe care doar tu o stii, la care se adauga initiala serviciului folosit la inceput si la sfarsitul parolei.

Evident, poti sa alegi ca in loc de “123parola” sa fie ceva de genul “*%$Test”. Cind ai caractere speciale si mai ai si o majuscula e cu atit mai greu de ghicit. Iar daca un cont de email este compromis, nu risti sa pierzi si contul de Twitter.

Vrei ceva mai usor pentru tine si mai greu pentru altii?

Varianta 2:

pt facebook: f8parola

pt twitter: t7parola

pt yahoo: y5parola

Numarul de dupa initiala serviciului reprezinta nr de litere din numele facebook, twitter sau yahoo. Nu o sa o ghiceasca niciodata nimeni, iar tu o vei tine minte mereu.

Ca sa nu ai probleme, poti sa schimbi cuvintul “parola” cu un altul o data pe an, de exemplu. Adauga-i o majuscula si pune cifra pe la mijlocul cuvintului si nu mai ai probleme.

In loc de “f8parola” poti sa ai “fPar8ola”. Simplu si eficient.

Varianta 3:

Poti sa folosesti o aplicatie de genul 1Password care iti sugereaza parolele automat, le schimba la nevoie/la cerere si le adauga in casuta de parola doar daca site-ul nu e fake.

Tu folosesti o varianta similara cu cele de mai sus sau ai o metoda personala?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

9 Comments

  1. De cand anumite magazine m-au fortat sa am parola din minim 8 caractere si sa aibe si cifre si macar o litera mare, atunci am inceput pe toate site-urile unde am conturi sa updatez dupa un sistem similar celui scris mai sus…
    Exemplu parola: Galati331 sau Galati332
    Ultimul nr il am in fct de cat de importante sunt conturile… Unde 1 de ex ar fi pt conturi bancare, 2 pt conturi importante gen main email si fb si altele si restul nr 3 pt toate trash-urile :))

  2. Folosesc de ceva vreme LastPass, care e super ok. Are password audit, autogenerator si multe alte tool-uri interesante. Spre ex eu acum am in jur de 500 de “item-uri” salvate/generate cu el.

  3. multumim Ionut de pontul LastPass – arata bine, cred ca o sa il folosesc, mai astept un pic sa vedem daca au altii variante mai bune, desi inca 2 prieteni au confirmat ca il folosesc si sunt f multumiti

  4. Chiar nu înțeleg de ce s-ar chinui cineva să țină minte parole complicate. Sau cine a zis că o parolă TREBUIE să fie complicată…

    cu ce este mai slabă o parolă de genul (eventual adaugi 2-3 caractere speciale):

    acum ma autentific pe facebook

    decât una de genul:

    f3^K5@ks!.o

    ?

  5. Ce ziceți de parolele mele credeți că sunt usor de spart?! Cam asa sună:
    bR&d(l^Xm#numelesiteuluiundefaccontV^z0V@aE!p

1 Trackback / Pingback

  1. 50 milioane de conturi de Facebook au căzut pradă atacului unor hackeri. Schimbă-ți parola! | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*