Sony Ericsson Live with Walkman review

Am reusit, in sfarsit, sa-mi fac timp sa ma joc cu el asa cum merita, asa ca iti spun si tie parerea mea despre primul telefon cu Android OS pe care l-am folosit zi de zi (pentru mai bine de doua saptamani).

Hardware

Sony Ericsson Live e un telefon care da bine in poze si care iti sta bine in mana. Dar… exista si un “dar”.

Textura materialelor din care e facut il fac sa se simta foarte bine. Problema lui cea mare este ecranul mic si de aici, vei vedea, apar si chestii software care nu sunt tocmai in regula.

Mi se pare ciudat ca Sony Ericsson au ales sa puna camera pe spate, in mijlocul jumatatii de sus a termnalului. La cit e de mic, eu de fiecare data cind il tin in mana ii atingeam lentila. Era imposibil sa ramana curata.

Telefonul are putin cam prea multe butoane pentru gustul meu si anume:

– in partea de sus: buton de Walkman (deschide aplicatia de muzica) si buton de power/lock

– dreapta: buton de volum sus/jos si buton de camera foto.

– fata: buton de meniu, back si home.

Am uitat sa mentionez ca in cutie, jucaria vine cu un incarcator de priza + cablu USB, baterie si o pereche de casti.

Atunci cind deschizi capacul din spate, telefonul pare unul ieftin (butoanele raman atasate de capac, nu sunt pe corpul principal al jucariei). Iar ca sa inlaturi capacul trebuie sa-ti folosesti unghia (daca o ai). Eu am tras de multe alte parti si butoane pina mi-am dat seama de unde se desface.

Software – prima impresie

Terminalul primit in teste a venit cu Android 2.3.4, build no: 4.0.1. Imi apare si un update pentru 4.0.2 si ceva, dar imi cere sa folosesc PC Companion. Problema este ca aplicatia in cauza (un .exe) este pentru PC. Varianta pentru Mac nu stie sa faca si update de firmware.

Am incercat sa trimit o intrebare in acest sens celor de la Sony. Dupa doua saptamani am primit un raspuns de la un angajat Indian al Sony Romania care imi recomanda sa folosesc varianta pentru PC si imi spunea ca se lucreaza la o varianta de software pentru Mac.

Mi se pare cel putin ciudat sa ai un produs pe piata si sa nu il faci compatibil 100% cu OS X. Nu cred ca un user de OS X ar schimba sistemul de operare pentru un telefon. Mai degraba renunta la cumpararea telefonului in cauza.

In plus, faza asta cu “build number” este oarecum confuza, iar cel mai deranjant este ca nu stiu cind sau daca telefonul va primi Android 4.0 IceCream Sandwich, in conditiile in care acesta a aparut de 3 luni.

Telefonul are ecranul suficient de receptiv. Problema lui este ca acelasi ecran este destul de mic si atunci campurile de text si touch-target-urile sunt si ele mici. Asta duce la multe tastari accidentale, ceea ce devine enervant dupa primele 20 minute de folosire.

Nu am folosit niciodata Android zi de zi pe un ecran mai mare, dar prefer sa pun pe seama ecranului mic faptul ca merge asa de aiurea uneori.

Android Market

Deschizi o aplicatie si ti se ofera liste cu aplicatii marunte ilustrate cu preturi si poze la fel de mici. Prima tentatie este sa inchizi aplicatia si gata.

Asta am si facut. Mi s-a parut Android Market atit de dezorganizat incit l-am inchis.

Am revenit la el dupa citeva zeci de minute, cu mai mult curaj si am zis sa caut citeva aplicatii pe care le folosesc foarte mult, in fiecare zi si de care am nevoie ca de aer.

Simplenote – sau ceva asemanator. NU exista. Am gasit citeva aplicatii care fura numele sau spun ca ofera functionalitate similara, dar niciuna care sa mearga bine.

1Password – exista un 1Password reader. e gratis si ok

Dropbox – este la locul lui.

Twitter – pare inutilizabil pe ecranul atit de mic

Mi se pare aiurea ca preturile sunt listate in RON. Dar poate ca vreau sa pun un Card bancar din Statele Unite si sa platesc in dolari!?!

Este deosebit de deranjant faptul ca multi developeri isi pun acolo aplicatii care imita nume de aplicatii cunoscute din iOS AppStore si multe dintre ele lasa de dorit. Se impune un control mai bun din partea Google.

Mda, stiu, nu este vina Sony Ericsson.

Aplicatii si servicii Google

Este sistemul lor de operare, asa ca aplicatiile functioneaza asa cum trebuie sa functioneze. Mi-a placut ca odata ce mi-am pus contactele in Google Contacts le-am avut imediat si pe telefon. Cu toate ca pentru asta am avut nevoie sa fac un SYNC manual care a durat citeva minute bune (prin WiFi).

iCloud face totul in background si se duce direct in Address Book pe Mac.

Gmail isi face treaba. Nu sunt un fan al aplicatiilor de e-mail, ci un power user. Paradoxal, telefonul (sau Android) nu vine cu un RSS Reader. M-as fi asteptat sa am deja Google Reader instalat. Il gasesti in Market, dar pe linga el mai apar alte citeva aplicatii care sunt calificate ca fiind mai bune. Sa inteleg ca Google lasa alte aplicatii sa faca mai bine ceea ce ar trebui sa faca ei?

Baterie

Stiu ca terminalele cu Android au mari probleme cu bateria. In afara de testele facute pe diferite aplicatii, nu am folosit telefonul decit pentru functia de telefon si SMS. In aceste conditii am avut parte de 2 zile de baterie. Si asta in conditiile in care WiFi, Bluetooth, 3G au fost toate inchise.

Presupun ca daca le-as fi tinut pe toate deschise, asa cum o fac pe iPhone, bateria nu ar fi tinut mai mult de 20 ore. La iPhone ma tine cel putin o zi si jumatate cu aplicatii, muzica, WiFi non-stop si 3G ocazional.

Walkman

Telefonul face un titlu de glorie din numele de “Walkman” si asta trebuie sa-l faca un fel de device bun pentru ascultat muzica. Nu spun ca nu este, doar ca nu mi s-a parut cu mult peste un alt smarphone. Da, atunci cind ascultam pe Speaker se auzea mai tare decit un iPhone, dar la partea de casti, nu mi s-a parut ca este simtitor mai bun.

Concluzie

Sony Ericsson Live with Walkman este un device bun pentru cei cu maini mici (eventual fete), usor customizabil, cu o baterie OK, dar cu software care lasa de dorit. Iti poti face treaba cu el datorita aplicatiilor Google integrate, iar interfata data de Sony il face sa se miste suficient de repede ca sa faca fata sarcinilor zilnice.

Daca am omis ceva si ai nevoie de lamuriri suplimentare, ai la dispozitie formularul de comentarii.

Disclaimer: Telefonul a fost primit “in teste” de la PR-ul Sony Ericsson. Acesta NU e un review platit.

Multumesc Anda…. pentru rabdare :)

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Review platit…am incercat/ incerc sa le explic prietenilor ca samsung,google si mai ales magazinele online emag,evomag investesc mult in review-urile de pe blogurile romanesti dar nimeni nu ma crede! Sper sa vada articolul tau si sa se convinga si ei ca terminalele android sunt ridicate in slavi pentru a spori vanzarea lor si multi din blogarii romani tradeaza fidelitatea cititorilor lor si informeaza gresit doar pentru o feliuta de paine uscata!

  2. @IonutS: Orice mare producator sau vanzator de telefoane investeste in review-uri. Din pacate, in Romania bloggeri confunda un review platit cu unul incorect sau partinitor. Asta pentru ca nu au coloana vertebrala.

    Acest review NU este platit si este unul cit se poate de corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*