Si altceva ce nu a mai facut Apple?

Te invit sa citesti un editorial despre toate chestiile pe care le vei auzi de marti, 9 septembrie incolo…

On Tuesday, September the 9th we are going to hear again the same old “Apple did not invent that”, “I have that on my Samsung Galaxy [insert the name of the phone of this week] since 2012”, “NFC is not new so why is the iPhone getting that now?”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

20 Comments

  1. Da, dar în același timp, pot vedea că și cei care se plâng că Galaxy X din 201X are funcțiile pe care Apple le pune în telefonul lor abia în 2014. Așa cum Google poate vedea lucrurile în perspectivă și a reușit să vină deja cu aparate precum Glass sau software precum Android Wear / TV, așa te aștepți și de la Apple să inoveze mai des. În schimb ei cumpără Beats și fac ca opinia publică să fie că ei devin din ce în ce mai comerciali și nu mai știu să facă hardware și software gândit în profunzime și la un alt nivel, așa cum au făcut-o până acum.

  2. @Calin: Zi-mi un produs de succes cu Android Wear.
    In ceea ce priveste Glass… e doar o jucarie pe care nu o foloseste nimeni pentru ca este la granita dintre creepy si inutila. E doar un concept si asa va ramane pina cind va ajunge sa fie mult mai mic si folosit la scara larga.

    Tu confunzi aici inovatia cu experimentele. Apple are patente de inventii si isi tine experimentele in spatel usilor inchise. Cind Apple scotea iPhone si iOS Google nici nu visa la asa ceva. In plus, Apple face hardware si apoi software, Google vinde reclame si pentru asta isi face software si apoi se mai joaca si in domeniul hardware.

    O inovatie care ramane doar la stadiul de experiment nu ne foloseste. Daca este asa de bun Android Wear sau Google Glass de ce nu il vezi peste tot in lume si mai ales peste tot in Romania? Iar cu privire la inovat mai des, ce sa zic… Google Glass a aparut in 2011 si de atunci e la nivel de early beta cu adoptie care tinde spre 1% din populatia lumii.

    Zici ca Galaxy X are functiile pe care Apple le aduce in 2014? Mai citeste odata articolul ala. Ce ai facut cu NFC in toti acesti ani? De cite ori ai mers la magazin sa cumperi cu el?

  3. Ce am inteles eu in toti acesti ani de cand stiu despre Apple este ca aceasta companie nu inventeaza ci inoveaza!

    Nu Apple a inventat touchscreen-ul dar l-a inovat prin faptul ca ne-a scapat de stylus. Nu Apple a inventat cititorul de amprente dar l-a inovat prin a-l face mai safe, mai sexy si mai accurate! Nu Apple a inventat laptop-ul dar hai sa fim sinceri, un laptop atat de sexy cu o baterie atat de buna si un sistem de operare atat de safe si easy to learn and use? Asta este inovatie!

    Imi aduc aminte ca prin 2010 Apple lansa iOS 4.0 cu functia de multitasking. Steve era pe scena la prezentare si zicea “Nu am fost primii care au multitasking, dar vom fi cei mai buni”. Cu ce au inovat? Simplu, multitasking-ul lor nu consuma bateria deloc spre deosebire de Android care o manca pe paine!

    In concluzie, Apple nu inventeaza ci inoveaza lucrurile deja inventate!

  4. Sa nu mai vorbim de trackpad. Nu Apple l-a inventat dar l-au facut inegalabil din orice punct de vedere!

  5. Pai Apple nu mi-a facut smartphone cu 2 Gb de RAM cu Quad Core, spatiu de 32 Gb la modelul de baza.

    De asemenea, nu mi-a facut slot pentru card extern sa pot copia mp3-uri din toate directiile, si nici stylus sa-mi semnez documentele electronice zilnice. Nici macar a 3a camera video nu mi-a adaugat ca sa pot da paginile din priviri cand citesc presa. Dar macar sa-mi fi dat camera de 20 megapixeli.

    Si nu l-a facut rezistent la nisip si apa ca sa pot filma in mare cu el. Si nici multitasking paralel nu mi-a dat, sa ma pot uita la video in timp ce scriu un mesaj. Macar daca avea un modul IR sa-l pot folosi pe post de telecomanda, ca demult imi doresc.

    Deci l-au facut doar mai mare si i-au pus NFC.

    Pfff, ce bataie de joc in comparatie cu Samsung care le are deja pe toate de ani de zile! :)

  6. The same ol` talk… Doar ca acum ai pus si-un editorial. Nu schimba cu nimic adevarul.

    Intrebai pe cineva mai sus ce a facut cu NFC. Folosesc foarte des NFC-ul din telefonul meu. Imi transfer cartea de vizita altor persoane sau le primesc pe ale lor, fac pairing intre telefoane fara sa bag pinuri si sa scanez atunci cand am nevoie sa transfer date. Acasa am un tag nfc la intrare care-mi seteaza telefonul pe modul de “acasa” (activeaza wifi, dezactiveaza 3g, schimba setarile launcherului etc). Alt tag am lipit pe suportul telefonului de masina, care-mi trece pe-un launcher cu butoane mari, imi deschide iGO pentru navigatie. Poti pune un nfc reader pe laptop si sa folosesti telefonul drept meotda de autentificare. Poti folosi NFC pentru ati usura foarte multe lucruri, nu doar sa platesti o sticla de lapte la supermarket. Dar daca nu-l aveti, nu stiti ce se poate face cu el.

    Ziceai de un produs de succes cu Android Wear. De unde vrei produse de succes cand ele inca nu sunt pe piata? Moto 360 si LG G Watch nu sunt lansate oficial. Asta se va intampla in cateva zile la IFA 2014. la Google IO a fost doar un preview si s-au dat gratuit celor prezenti, tot ca preview. La fel cum si Apple a scos versiunile publice de beta pentru iOS 8 si OS X.

    Si nu uita ca si Apple are in plan sa scoata un smartwatch pe care-l veti lauda la lansare de parca nu s-a gandit nimeni inaintea lor la asa ceva. Asa cum fac fanboy-ii Apple la orice.

    Cand a aparut Galaxy S cu ecran de 4 inch, Droid X de 4.3, Steve Jobs spunea despre ecrnaul de 3.5 inch folosit de la iPhone 4S in jos ca este la dimensiunea ideala. Ca telefoanele cu ecranele mari nu se vor vinde pentru ca nu le poti cuprinde cu degetul mare. Si toti fanii Apple au sustinut asta, au criticat utilizatorii de Android cu ecrane prea mari. Si a venit iPhone 5 cu ecran de 4 inch… Si toti fanii Apple l-au laudat, si l-au ridicat in slavi.

    iPhone 6 se spune ca va avea ecran de 4.7 inch, cu o versiune mai mare, posibil 6L, de 5.5 inch. Ce s-a intamplat? A crescut lungimea medie globala a degetului mare de la mana?

    Stii cum vad eu relatia asta dintre Apple si fanii lor infocati? Exact ca pe cea dintre pensionarii nostri si PSD. Ii urmaresc orbeste.

    Acum critici Google Glass, dar cand va scoate Apple un echivalent o sa-l faceti cel mai tare device creat vreodata. Si poti zice cate vrei, nu cred pe nimeni ca nu i-ar place un HUD. Sa ai o harta pentru navigare, sa folosesti Layar intr-o zona turistica, sa faci poze clipind, sa iti apara notificarile cu intrari in calendar, sa te uiti la cer noaptea si sa identifici usor constelatiile. Si toate astea fara sa-ti cobori ochii pe telefon. Si iarasi vorbesti de target la un device care nici nu e lansat oficial.

    Alt punct era ca atunci cand Apple lansa iPhone si iOS Google nici nu visa la asa ceva. Ala era sistem de operare? Sa-ti readuc aminte ca pana la iOS 4 nu puteai pune wallpaper? Google nu visa la asa ceva, dar Nokia cu Symbian si Microsoft cu Windows Mobile ma lasau sa-mi pun o poza cu pisica drept wallpaper.

    Mai afirmai ca Google “se mai joaca si in domeniul hardware”. Daca asa ajung sa fie lansate jucarii precum Project Ara, atunci sa se tot joace!

    Si inainte de a va da cu fundul de pamant ca habar n-am ce face Apple va spun ca imi plac jucariile lor. Scriu comentariul asta de pe un Macbook Pro in spatele caruia se incarca telefonul secundar, un iPhone 5. Si nu as renuntat la nici unul din ele, asa cum nu as renunta la telefonul principal, un HTC One GPE.

  7. @Ovidiu: Ma bucur ca iti foloseste NFC si vad ca i-ai gasit o utilitate destul de buna. Problema e ca NFC nu e folosit la scara larga. Degeaba sunt persoane ca tine care stiu sa-l foloseasca pentru chestii personale. Eu ma refer la NFC folosit la scara industriala pentru plati mobile sau alte chestii similare.

    Si mie imi plac jucariile Google. Nu as putea sa lucrez fara Gmail, nu as castiga fara Google Adsense si nici nu am putut sa traiesc fara Google Reader timp de citiva ani buni. Si guess what? Acum exista un inlocuitor pentru Google Reader care este la fel de gratis si bun (Feedly). Gmail si Adsense, Feedburner, Analytics fac parte din viata mea si nu am motive sa le inlocuiesc.

    Atunci cind voi avea motive sa inlocuiesc MacBook Pro-ul sau iPhone / iPad-ul cu alte device-uri si alte sisteme de operare o voi face. Pina atunci iOS, OS X si hardware-ul de la Apple imi fac viata mai usoara, ma ajuta sa fiu mai productiv si, in concluzie, imi dau de mancare pentru ca munca mea depinde de ele.

    Google Glass si Android Wear nu m-ar ajuta mai mult decit o fac device-urile pe care le am in jur acum. Da, sunt inovative ca idee si cam atit. O masina din aia care se conduce singura de la Google m-ar ajuta, dar sa nu arate ca in desenele animate.

    Eu nu am nevoie de concepte si de versiuni beta ale unor produse. Da, ma joc cu ele si imi place sa stiu despre ele, dar vreau ca telefonul si computerul sa faca totul foarte bine si repede. Nu vreau sa instalez antivirus pe computer sau pe telefon, nu vreau sa ma gandesc ce aplicatii sterg de pe un terminal cu Android cind vine cu 30 preinstalate, nu vreau sa ma gandesc ce Mod sau ce Launcher sa pun pe el luna asta. Am nevoie sa nu stau cu firewall-ul si cu antivirusul pornit pe computer si sa reinstalez sistemul de operare la 3 luni.

    Critic Apple cind merita, dar ii si laud cind le fac bine. E vorba de nevoile personale pe care aceste device-uri mi le implinesc. Zici la inceputul comentariului tau de “Adevarul care nu se schimba”. Pentru mine, adevarul nu inseamna vaporware-ul anuntat de Google cu Android Wear in urma cu juma de an si care nici acum nu exista. Nu inseamna nici crapware-ul de pe telefoane si computere. Adevarul este un software care merge f bine pe un hardware fara cusur.

  8. Argumentul cu lungimea degetului e la fel de valabil ca si atunci cand as intreba de ce a schimbat Samsung carcasa de plastic cu una de metal.

    Batalia se da pe multe fronturi iar marketingul este un mijloc de a o sustine.

    Ipotetic vorbind, scoate azi LG smartphone-ul cu ecran curbat, maine Samsung scoate un studiu cum ca iti strica ochii, Apple ii da in judecata pentru patente iar Xiaomi banuim ce face.

    E normal sa fie murdara lupta. De ce? Majoritatea covarsitoare a cumparatorilor aleg produsul in functie de te miri ce si folosesc sub 10% din functionalitatile oferite.

    O sa ziceti ca in domeniul asta 80% tine de PR.
    Asa e!

  9. Google Glass e, cum ai spus tu, un experiment. Dar mă aștept de la Apple să își prezinte și ea experimentele și planurile. Secretomania asta nu e bună pentru ei. Doar utilizatorul de rând va reacționa pozitiv sau nu, după ce vede un “experiment”, și va permite Apple să știe ce vrea defapt utilizatorul. Dacă se închid într-o cutie, pentru cine mai gândesc produsele pe care le fac?

    Nu e vina companiilor care bagă NFC în telefoane că în România infrastructura e cum e și nu îl pot folosi aproape nicăieri.
    Cât despre Android Wear, el a apărut de 2 luni. Și până acum nu a avut timp nici un produs bun să intre în vânzare. Dar îți dau un exemplu de produs cu Android Wear care cel puțin mie mi se pare extraordinar: Moto 360. Designul identic cu al unui ceas convențional, ecranul rotund…
    De asemenea, argumentul de mai sus al lui tzup este corect. Samsung îți oferă caracteristici hardware la un alt nivel. O să zici că telefoanele lor sunt de proastă calitate. Și Apple face piesele pentru iPhone în același loc, la aceleași fabrici. O parte din procesoare sunt făcute chiar de Samsung. O să zici că pe exterior, Samsung-ul e din plastic. Apple își permite să îl facă din materiale premium, să crească cu 30 de dolari costul de fabricație și încă să facă un profit uriaș, pentru că deja are cam 70% din profitul pe care-l obțin toate companiile producătoare de smartphone-uri, și odată cu mișcarea asta le-ar crește cota de piață destul cât să nu-i coste nimic. Și ar avea mai mulți utilizatori, toți mulțumiți. De ce nu vedem un iPhone cu 2GB de ram, ecran Full HD, cameră foto de 13 mp ( nu zic de 20 ) care să dea fotografii mai de calitate? Probabil că o să vedem pe 9. Dar pe 9 septembrie 2014 e prea târziu. Pentru că Samsung, LG, HTC și chiar și OnePlus, o firmă care a apărut anul ăsta și e la primul telefon, au scos deja aparate mai bune decât atât, de jumătate de an.
    Folosesc iPhone de când a apărut primul în România. Dar acum, după ce m-am familiarizat cu iOS atât, mi-am luat și Mac între timp și am vreo 300 de dolari în aplicații în iOS, mă simt prins în mecansimul ăsta și obligat să cumpăr un telefon cu caracteristici de anul trecut la preț de anul ăsta, dacă vreau să îmi meargă OS-ul fără lag.

  10. @Calin: eu ma feresc sa vorbesc despre produse care nu s-au lansat inca. Moto 360 are un display semirotund. Probabil ca numele corect ar fi fost Moto 270, pentru ca nu are 360 grade, ci ii lipseste o bucata de cerc in partea de jos.

    Cit despre povestea cu 2GB ram, ecran Full HD, camera foto de xyz megapixeli este doar marketing. iPhone a avut primul un ecran Retina, adica un ecran la care nu discerni pixelii. Cu ce e diferit un ecran Full HD? Se vede diferit la microscop? Sa fim seriosi. Daca ochiul uman nu vede diferenta intre unul si altul atunci ce rost are sa mareasca rezolutia? Peste 1-2 ani o sa apara ecrane 4K sau mai mari. Care e scopul lor pe un telefon si care va fi diferenta intre un 4K, Full HD si retina?

    RAM-ul e tot o poveste. Da, poti sa compari caracteristicile, dar conteaza cum foloseste acel sistem de operare acei 2GB de RAM. iPhone merge pe un procesor de 64bit. Zi-mi un telefon cu Android pe 64bit. Guess what? Nu exista inca. Nu spun ca nu o sa apara intr-un an-doi sau ca peste 4 ani o sa fie pe toate telefoanele, dar pina atunci are si Apple 4GB RAM.

    La un telefon nu conteaza numai RAM-ul, ci si rapiditatea sistemului de operare, compatibilitatea cu hardware-ul. Daca ajungi sa ai un telefon cu 2GB RAM dar tie nu iti merg suficient de bine jocurile sau o aplicatie precum Facebook se incarca greu, sau multitasking-ul si tab-urile din browser se pierd in background e tot degeaba.

    De ce se spune ca MacBook Pro-ul este cel mai bun computer pentru windows? Pentru ca Apple a stiut sa faca hardware de calitate si pentru ca atunci cind vine vorba despre compatibilitatea dintre hardware si software nu ii poate intrece Samsung, HTC sau altii. Crede-ma ca habar n-am ce frecventa are procesorul meu si cit ram are telefonu sau citi mAh are bateria. Nu ma intereseaza. Atunci cind iau un telefon in mana vreau sa am aplicatiile de care am nevoie, sa nu am griji de virusi/malware, sa le deschida repede si sa ma tina bateria.

    De ce Samsung se pregateste sa renunte la Android si lucreaza intens la Tizen si aplicatiile lor? Pentru ca stiu ca trebuie sa controlezi hardware si software ca sa te poti bate cu Apple pe piata asta.

  11. @wontar: nu vorbim de cineva cu vedere 20/20, ci de media generala.

    Avantajele procesorului de 64bit sunt aplicatiile care apar si beneficiaza de el. Uite citeva idei aici si aici.

    Apropo, bugetul de Marketing al Apple e muuuuuult mai mic decit cel al Samsung. Era pe undeva pe net un grafic in sensul asta.

  12. Când vorbim de 3.5-4 inch nu-i diferență. Dar de la 4.5 în sus, se simte nevoia de Full HD. Nu mai mult. Am pus în paralel un Nexus 4 și un Nexus 5 în aplicația de poze, apoi pe YouTube, și se simte diferența.

  13. @Calin: ti se pare ca Retina Display de la iPad nu este suficient de bun?

    Apple nu are o rezolutie fixa pentru toate dimensiunile de ecran. Ele se maresc de la unul la altul.

  14. Dacă ne mulțumim cu “suficient de bun” atunci și ecranul de pe iPhone-ul 3GS e bun.

    Ai dreptate că nu merită să ai Quad HD pe telefon. Dar am văzut și testat diferența dintre 318 și 445 ppi. Poate pentru unii nu e diferență. Pentru mine a fost. Și atunci de ce să nu facem încă un pas, până nu mai e diferență pentru nimeni? După mine Full HD pe telefon / tabletă până în 7 inch, și 2560×1600 pe tabletă de peste 7 inch e perfect. Și văzând Samsung că-și permite să producă în masă ecrane care mai nou sunt de calitate, la rezoluțiile astea, înseamnă că se poate.
    De asemenea, nu înțeleg de ce Apple alege rezoluții ciudate pentru iPhone 6. Se preconizează că va fi 960 x 1704. Mai era mult până la Full HD? Și ai fi găsit și multe wallpapere exact pe măsura asta, și aplicațiile cross-platform ar fi putut avea exact aceeași interfață cu cea de pe flagship-urile Android de anul ăsta și de anul trecut.

  15. Edit: Se aude și de un 750 x 1334. Care din nou e ciudat și e nepotrivit conținutului. Decât așa, prefer 720p. Intrii pe YouTube, conținutul e ori 720p ori 1080p. Wallpaper-uri, 720p sau 1080p. Faci mirroring pe Apple TV, din nou probleme…

  16. @Calin: o rezolutie mai mare apasa si mai mult pe baterie. Repet: eu nu vad justificarea unui ecran care are rezolutia mai mare decit Retina. Nu vreau un ecran de genul celui de la 3GS, dar nici nu vad diferenta intre un iPhone 4 si iPhone 5s sau intre un iPhone si Samsung.

  17. Între 4 și 5S nu vezi pentru că densitatea e aceeași. Între un iPhone și un Samsung din ultimii ani (adică nu S5 șau Note 4) nu vezi pentru că toate Samsungurile “fură” la rezoluție, având cu 33% mai puțini pixeli, datorită panoului PenTile. De aia ecranul de S3, deși e HD, e mult mai slab decât cel de iPhone 4.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*