Review: Google Chrome for Mac

Testez Google Chrome 5.03 de mai bine de zece zile. Stiu, in zece zile, vei spune, nu poti sa evaluezi un browser la adevarata lui valoare, dar daca il folosesti la nivelul meu, poti sa intelegi ce merge si ce nu.

Cind au luat decizia sa foloseasca Bara universala – pentru cautare si URL, Google a luat o decizie foarte buna. E clar ca asta e viitorul. Safari a incercat sa faca asta, dar modul Apple de abordare a problemei e total gresit. Daca tastezi in Chrome “Concerte Metallica” primesti o cautare pe Google pentru cuvintele in cauza. Daca le tastezi in Sfari, browserul incearca sa mearga pe “concertemetallica.com” si nu gaseste nimic.

In ultimele zece zile m-am obisnuit atit de mult cu “cmd+L” care ma duce in address bar, incit imi va fi greu sa folosesc un alt browser care are o casuta de cautare separata. Din pacate, Chrome mai uita uneori shortcut-urile si nu iti ia astfel de comenzi.

Imi place ca poti sa faci “PIN” la un Tab si ti-l considera aplicatie care ruleaza in browser. De multe ori, la restart de browser sau computer nu mi s-au deschis tab-urile dinainte, dar am primit acele Pinned Tabs. Il consider un bug care va fi rezolvat in curind. Sau cel putin sper ca o vor face repede.

Un mare Minus pentru Chrome este felul in care se comporta bookmark-urile. Daca incerci sa adaugi un link in Bookmark Bar te trezesti ca nu vrea sa stea acolo sau ca nu vrea sa intre intr-un folder sub nicio forma. Unele bookmark-uri raman in bar doar cu faviconul, altele cu tot cu numele tab-ului. Am ajuns sa apelez la Firefox de fiecare data cind vroiam sa pun deoparte un link si apoi le sincronizam cu Xmarks. Google Chrome stie sa-ti salveze pe undeva bookmarks, parole, tabs si alte chestii. Presupun ca ele ajung undeva in contul tau Google. Nu stiu de unde si cum le recuperezi daca reinstalezi totul de la Zero, dar pentru asta exista Xmarks.

E simpatic modul in care dispar bookmark-urile scoase din Bookmark Bar – acel “norisor de praf” din Mac OS X Finder. Oare pe Windows e la fel?

Imi place simplitatea Bookmark Managerului, Download-urilor si a Extensiilor si faptul ca se deschid automat in Tab-uri separate. Daca asezarea Bookmark-urilor este intuitiva, nu acelasi lucru pot sa spun si despre Downloads. Chrome are nevoie de o metoda mai avansata de management al download-urilor. Stiu, nici Firefox nu ofera asta by default, dar un add-on precum “DownThem All” este excelent.

Faptul ca acum ai extensions, face Chrome un browser extensibil, care ajunge la valoarea Firefox. Developerii de la Firefox s-au grabit sa adapteze extensiile si bine au facut. Mi-ar placea sa pot sa gasesc extensiile preferate de pe Firefox dispoinibile pentru Safari si Chrome. Dar mai am inca de asteptat…

In ultimele 10 zile am folosit AdBlock, Downloads, Google Quick Scroll, Lazarus, Webpage Screenshot si Xmarks si InvisibleHand.

AdBlock isi face treaba exact asa cum te astepti, la fel si Lazarus (form recovery) sau Xmarks. InvisibleHand e foarte bun pentru cei care cumpara de pe net pentru ca iti face o comparatie cu alte site-uri de vanzari si iti calculeaza pretul pentru acelasi produs, gasindu-l pe cel mai ieftin.

Meniul de “Preferences” e simplu. Dar poate ca nici nu ai nevoie de customizari complexe. Nu pot sa zic ca am simtit nevoia sa folosesc ceva ce au Safari sau Firefox.

Chrome are un meniu de “Report Bug”. Sunt curios cite mii de rapoarte primesc in fiecare ora. Nu m-am apucat sa trimit, dar poate ca ar fi cazul sa incep.

Chrome imparte procesele in mai multe, asa ca nu pare ca maninca multe resurse. Din cauza asta, coolerele de la MBP nu pornesc nici chiar atunci cind sunt deschise mai multe tab-uri sau cind se incarca un video mai mare in flash. Asta nu inseamna ca procesorul nu este solicitat.

Cele mai mari probleme apar atunci cind bug-urile isi fac de cap. In zece zile am primit cele mai ciudate erori. De la randari de pagini deosebit de ciudate, pina la refuzul browserului de a incarca o pagina. Stiu ca nu sunt singur: netul e plin de persoane care posteaza fraza de genul “is it just me sau pagina X nu merge pe Chrome…”. In plus, cursorul de mouse nu prea stie daca e pe link uneori, paginile se blocheaza in hover sau nu recunosc butoanele sub nicio forma.

Concluzia mea e simpla: Chrome e browserul ideal pentru cei care vor sa verifice repede un mail sau sa afle ceva de pe google. Incarca repede si nu pare sa solicite multe resurse. Atunci cind il folosesti zi de zi, ca si browser principal, Google Chrome are muulte bug-uri si lasa mult de dorit.

Abia astept momentul in care Chrome va avea update-uri si sper ca ele sa vina tot mai des si sa aduca functionalitate sporita interfetei elegante a browserului. Ma tem ca Firefox 4 ar putea sa-l intreaca.

Update 4 sept. 2010: la citeva zile dupa ce acest review a fost postat, Google a scos Chrome 6 beta, asa ca voi continua sa-l testez. Pina acum, o parte dintre bug-uri au fost rezolvate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Safari 5 – in teste | boio.ro
  2. Google Chrome for Mac- the Switch | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*