Proiectul Facebook Journalism și Centrul European de Jurnalism lansează un fond pentru susținerea presei locale pe perioada crizei COVID-19

Facebook Like. FOTO Mizter_x94

Industria presei funcționează în condiții extraordinare pentru a-i ține pe oameni la curent cu informații actuale în timpul pandemidei de COVID-19. Pentru oameni de pretutindeni, jurnaliștii locali sunt o sursă esențială de informare pe subiecte ce privesc siguranța lor și a celor din jur, fie că este vorba despre prieteni, familie sau comunitățile din care fac parte. Iar criza economică actuală îi afectează puternic pe jurnaliști.

Proiectul Facebook Journalism (FJP) și Centrul European de Jurnalism (EJC), o organizație non-profit cu tradiție în susținerea publicațiilor de pe întregul continent, anunță astăzi Fondul de Sprijin “European Journalism COVID-19 Support”, prin care își propun să îi susțină pe jurnaliștii din Europa să poate acoperi în continuare cele mai importante știri, într-o perioadă în care avem cea mai mare nevoie de ele.

Centrul European de Jurnalism va direcționa fondurile de urgență, cele 3 milioane de dolari pe care Facebook le investește, către organizațiile de presă mici și medii și către jurnaliștii care au cel mai mult nevoie de acestea, din țările cel mai afectate din Europa, pentru a le sprijini afacerile și pentru a-i susține în relatarea știrilor despre COVID-19 în comunitățile locale.

EJC va decide cine va beneficia de fonduri, pe baza unui set de criterii stabilite de organizație, și va administra bursele independent de Facebook; acestea nu depind de utilizarea instrumentelor și produselor Facebook. Bursele pot fi folosite pentru inițiative precum lansarea unui newsletter dedicat COVID-19, renunțarea la abonamente pentru ca toți cititorii să aibă acces la conținut, angajarea mai multor jurnaliști independenți sau pentru crearea unor grupuri pentru comunități, raportarea de informații specifice unei anumite zone, evenimente online și multe altele.

„În toată Europa, redacțiile locale se confruntă cu o bătălie pentru supraviețuire”, spune Adam Thomas, Director al Centrului European de Jurnalism. „Grav afectați de impactul comercial al COVID-19, jurnaliștii continuă să acopere subiectele esențiale pentru fiecare dintre noi, dar cu resurse minime. Fără sprijin imediat, comunitatea media și presa locală nu vor putea să lupte cu dezinformarea și să continue informarea cetățenilor. Fondul de sprijin “European Journalism COVID-19 Support” a fost creat pentru pentru a proteja jurnaliștii care lucrează îndeaproape cu comunitățile lor pe parcursul acestei crize.”

Pentru a fi la curent cu noutățile despre când și cum va fi posibilă aplicarea pentru burse, vă puteți abona la europeanjournalism.fund. Pentru a afla mai multe despre această inițiativă pe măsură ce se dezvoltă, vă puteți abona la newsletter-ul Proiectului Facebook Journalism și veți primi noutăți despre această investiție și despre eforturile depuse de Facebook pentru a susține industria media în perioada crizei COVID-19.

Pe lângă această inițiativă, Facebok mai donat 100 millioane de dolari pentru susținerea presei pe parcursul crizei COVID-19, a 1 million de dolari pentru agențiile locale de presă, 1 million de dolari destinați burselor pentru organizațiile care se ocupă de verificarea informațiilor și 1 million de dolari către International Fact-Checking Network. FJP s-a angajat deja să pună la dispoziție 300 millioane de dolari jurnaliștilor din toată lumea printr-o serie de diverse programe și parteneriate cu presa.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*