O nouă rundă de alocare de licențe în banda DECT

O nouă rundă de alocare de licențe în banda DECT. FOTO ANCOM

ANCOM organizează o nouă procedură de acordare de licențe în banda DECT. Astfel, furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice interesați de instalarea și exploatarea unor rețele publice de comunicații electronice de acces pe suport radio, cu stații de bază funcționând în tehnologie DECT în banda 1880-1900 MHz, în localități situate într-unul sau mai multe județe, pot transmite ANCOM, până la data de 25 iunie 2021 inclusiv, solicitări ferme de emitere a licențelor pentru utilizarea frecvențelor radio prin intermediul rețelelor menționate. ANCOM a primit deja o cerere formală din partea unei persoane interesate în acest sens.

Procedura de obținere a licențelor în banda DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications – telecomunicații digitale avansate pe suport radio).

Acordarea licențelor se face conform Documentului de poziție privind utilizarea spectrului radio la nivel național în banda de frecvențe 1880-1900 MHz.

Conform prevederilor mecanismului de determinare a opțiunilor furnizorilor, orice persoana interesată care dorește să obțină licență în banda menționată are la dispoziție 10 zile, începând cu data de 16 iunie, pentru a depune o solicitare fermă în acest sens, în care trebuie să-și prezinte opțiunile pentru zonele geografice (localități și județe) în care dorește să obțină drepturi de utilizare în banda DECT. Alocările de spectru radio pentru întreaga bandă DECT, acordate prin licență, au statut neexclusiv la nivelul fiecărui județ (în cazul municipiului București, acesta este considerat împreună cu județul Ilfov), dar au caracter exclusiv la nivel de localitate.

ANCOM va publica lista preliminară cu opțiunile exprimate de persoanele interesate în termen de 3 zile de la finalizarea etapei menționate anterior, aceștia având la dispoziție alte 5 zile calendaristice pentru facilitatea de a-și modifica opțiunile inițiale, însă numai în cazul acelor localități pentru care s-au manifestat două sau mai multe opțiuni.

După încheierea celei de-a doua etape, Autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe județe și localități, cu opțiunile exprimate de persoanele interesate și va emite licențele de utilizare a frecvențelor radio pentru banda DECT.

Licențele în banda DECT se vor acorda prin încredințare directă în cazul localităților pentru care este exprimată numai o opțiune, iar în cazul localităților pentru care își anunță interesul mai multe persoane, se va organiza o procedură de selecție comparativă, cu respectarea prevederilor relevante ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr. 140/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*