Live Blogging: Noutățile Apple de la WWDC 2019: TV OS, watchOS, iOS 13, Mac PRO, macOS Catalina

WWDC 2019
WWDC 2019

WWDC este, prin tradiție, sezonul anunțurilor de tip software. Haideți să urmărim împreună ce aduce Ediția din iunie 2019.

20.03 – Tim Cook este pe scenă. Vorbește despre noutățile promise în toamna lui 2018 și primăvara lui 2019.

20.07 – Apple TV va avea multi-user suport. În plus, vedem și un trailer cu un nou film care va fi disponibil pe Apple TV Plus.

20.13 – watchOS 6 vine cu aplicații noi: Audio Books, Voice Recorder. Vine și cu native UI framework, fețe și sunete noi, aplicații care merg doar pe ceas și un AppStore doar pentru ceas.

20.21 – Noul sistem de operare pentru Apple Watch vine cu aplicații noi pentru femei (Cycle Tracking – pentru monitorizarea menstruației) sau pentru sportivi. Ai și o metodă prin care poți să vezi câți decibeli sunt în jurul tău. Asta e utilă atunci când vecinul dă muzicea prea tare dupa ora 1 noaptea.

20.27 – Noile fețe de ceas vin și cu brățări noi cum sunt cele din “Pride Collection”.

20.28 – Tim Cook este din nou pe scenă și vorbește despre iOS 12. Sistemul de operare pentru iPhone și iPad are o rată de adopție de 85%. Comparativ, Android are, pentru ultima versiune, o rată de adopție de 10%.

20.29 – Craig Federighi urcă pe scenă pentru a vorbi despre iOS 13. Aplicațiile vor fi de acum cu 50% mai mici, iar update-urile vor fi cu 60% mai mici.

20.32 – iOS 13 vine cu Dark Mode, Swipe Keyboard, noutăți legate de felul în care arată Safari, Mail și Notes. Reminders areu niște îmbunătățiri serioase. La fel și Apple Maps.

20.40 – Craig vorbește despre felul în care iOS 13 te ajută pe parte de siguranță personală. “Location” are limitări explicite. În loc de Sign In with Facebook sau Google vei putea să dai “Sign In with Apple” ca să nu mai dai informațiile tale la Facebook. Poți să îți creezi o adresă de email virtuală temporară în așa fel încât să nu mai primești spam de la toți developerii.

20.46 – Messages va avea o poză atașată numelui, la fel ca WhatsApp. Dacă nu ai un număr în agendă, vei putea să vezi numele setat de utilizator și poza lui.

20.51 – Photos vine cu noutăți legate de felul în care editezi pozele. Vei putea să și rotești video și să vezi clipurile și pozele organizate pe zile, luni sau ani.

20.56 – AirPods îți citesc, prin SIRI, mesajele pe care le primești. Poți să faci share la un cântec de pe un iPhone pe altul, dacă ai AirPods. Asta sună interesant.

Același schimb merge și cu HomePod. Siri va putea să dea PLAY la muzică de pe 100.000 posturi de radio.

21.00 – Siri merge, prin CarPlay cu aplicații care nu sunt făcute de Apple: Pandora sau Waze, de exemplu.

21.08 – iPadOS – un iOS 13 pentru iPad, vine cu noutăți pentru aplicația Files. Inclusiv capabilitatea de a importa documente direct de pe un stick USB.

21.13 – Se schimbă modul în care faci copy/paste pe iPad și Shake to Undo dispare și e înlocuit de un gest cu 3 degete. Pun pariu că nimeni nu își va aduce aminte de el.

21.19 – Mac Pro – arată ca vechiul Cheese Grater Mac. Este pentru prima dată, în istoria recentă, când Apple anunță un produs hardware la WWDC. Noul Mac Pro este cât se poate de modular. Vine cu 8 PCI Slots și un card care vine cu mufe externe. Poți să-i cumperi și rotițe, dacă vrei.

21.35 – Mac Pro poate fi însoțit de monitoare 6K – Pro Display XDR (Extreme Dynamic Range). Noul Mac Pro poate să ducă 6 asemenea monitoare 6K simultan.

21.42 – Mac Pro începe de la 5999 dolari. Pro Display XDR pornește de la 4999 dolari. Toate sunt disponibile din toamna lui 2019.

21.44 – macOS 10.15 se numește macOS Catalina. 

21.46 – iTunes se împarte în 3 aplicații: Apple Music, Podcasts și Apple TV.

21.49 – Sidecar – Poți să folosești un iPad ca un display secundar pentru Mac.

21.50 – Poți să controlezi computerul cu Voice Control. La fel și un iPhone.

21.53 – FindMy – aplicația care combină Find My Friends cu Find My iPhone. Poți să localizezi computerul, telefonul – chiar și atunci când e în Sleep Mode.

21.54 – ActivationLock – dacă ți se fură, hoțul nu poate să facă nimic cu el dacă nu are parola.

21.55 – Project Catalyst – un proiect care transformă aplcațiile de iPad în aplicații de Mac.

21.05 – O demonstrație pentru RealityKit și SwiftUI.

Cam astea sunt noutățile. Ce îți place?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*