Frica de amprente

Au inceput sa apara tot felul de indivizi pe net care se tem ca amprentele lor folosite de Touch ID pe iPhone 5s ar ajunge la Apple si Apple ar putea sa le foloseasca in scopuri mai putin ortodoxe.

Acesta idee mi se pare aberanta din mai multe motive:

1. Apple a anuntat ca amprentele sunt stocate local, pe cip-ul A7.

2. Nu ai incredere in ce zice Apple? Atunci de ce ai incredere sa pui pe smartphone toate contactele tale, sa-ti trimiti email-urile cu el, sa-i dai datele cardului tau bancar sau sa vorbesti la telefon in prima faza? Nu iti e teama ca toate acestea vor ajunge pe serverele Apple si de acolo la guvernul nu stiu carei tari?

Hai sa nu fim paranoici. Tehnologia din jurul nostru ne ajuta. Daca nu vrem sa fim “monitorizati” sau avem ceva de ascuns atunci nu o folosim deloc. Nu ne lamentam ca folosim amprente pe telefon si asta ne deranjeaza.

Eu am o parola pentru contul de iTunes care are peste 10 caractere, cifre, semne si litere mari si mici. M-am plictisit sa o introduc de fiecare data cind cumpar ceva de pe AppStore si daca exista o metoda sigura sa fac asta doar cu o atingere, atunci o voi folosi.

Apropo, daca nu vrei ca Apple sau altcineva sa-ti foloseasca amprentele (citeste inca o data punctul 1 si 2 de mai sus.) atunci exista si alternative. Poti sa folosesti sfarcurile, nasul sau alte parti ale corpului pentru a debloca telefonul. Evident, dupa ce acele parti sunt scanate in prealabil si setate sub parola ca fiind metode valide de deblocare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

8 Comments

  1. Excelente argumente. Nu sunt terorist, nu mă deranjează dacă iau datele mele. Iar după ce a spus Apple, amprenta nu se poate extrage.

    Touch ID does not store any images of your fingerprint. It stores only a mathematical representation of your fingerprint. It isn’t possible for your actual fingerprint image to be reverse-engineered from this mathematical representation.

  2. Desi nu cred ca voi avea iPhone prea curand, as fi curios sa stiu daca se poate amprenta si cu “levierul”.
    Daca merge la sfarcuri…de ce nu?
    Daca ideea este proasta….luati-o ca pe o gluma.
    Dupa aceea sa nu ziceti ca v-ati bagat …. in el de iPhone.

  3. Tot Apple se batea cu pumnii in piept ca ei au cea mai mare securitate pe email cand au lansat @me.com Ta-tam ca i-a dat ala de la NSA in fapt ca pun baza de date online la dispozitita CIA. Si asta cu amprenta, ca si aia cu localizarea, ca si facebook sunt instrumente misto pentru noi, care usureaza munca pentru ei. Eu folosesc de cand ma stiu, iPhone, iPad, iMac, etc… dar nu ma imbat cu apa rece sa ii cred pe ei ca nu ma asculta, nu ma urmaresc sau nu imi citesc amprenta, DACA VOR. Ganditi-va ca amprenta aia e citita de un soft, care soft poate trimite scanul oricand catre o baza de date despre care vom afla peste alti cativa ani…. :)) sper ca nu suna prea paranoia ce zic, dar nu ma va convinge nimeni ca daca ei vor nu ma pot asculta, localiza, amprenta etc…. prin aceste idiviceuri.

  4. @Dan: nu te impiedica nimeni sa folosesti doar telefoanele publice (apropo, mai exista asa ceva?) dar chiar vrem asta? Un om care nu are nimic de ascuns (in sensul ca politia nu are nevoie de amprenta lui ca sa o compare cu una de la scena crimei) nu se teme de asa ceva.

    Eu vad problema foarte simplu: nu am facut nimic rau. Vor amprenta mea? O dau oricui are nevoie de ea pentru a demonstra ca nu ma simt cu musca pe caciucla. Cind mergeam in USA, la vama este obligatoriu sa scanezi amprentele inainte sa intri in tara. Daca un iPhone imi cere amprenta in loc de o parola de 15 caractere pentru a face cumparaturi sau pentru a debloca telefonul eu sunt multumit si ma simt mai in siguranta.

  5. Nu cred ca mi-ai citit cu atentie postul. Am scris explicit ca eu utilizez de cand ma stiu iPhone , iPad, iMac etc… deci nu am de ce sa folosesc telefoanele publice, pt ca nu ma feresc de nimic si nu asta e ideea. Eu tot ce vreau sa spun este ca statementul Apple cum ca nu se poate citi amprenta aia si transmite catre o baza de date mi se pare super bulshit ! Atat.

1 Trackback / Pingback

  1. Hotii de amprente | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*