Facturile platite online

Am inceput sa nu-i mai inteleg pe cei care stau la cozi pentru a plati o factura. Nu conteaza ca e cea de la ENEL sau chiar taxele anuale.

De ce sa astepti cite jumatate de ora la posta? De ce sa completezi formulare la banca sau sa tastezi informatii la un bancomat, in frig?

Eu imi platesc toate facturile online. Well, aproape toate pt ca Regia de Apa (RAJA) Constanta e o institutie careia nu-i plac transferurile bancare (Poate ca e mai usor sa faci mis-masuri asa…).

Povestea cu facturile electronice ma ajuta in doua feluri:

1. nu stau sa vina factura de hartie prin posta si sa vad daca ajunge sau nu la timp – totul e pe mail.

2. Am o evidenta a tuturor facturilor platite electronic – o tin in contul bancar sau cel de PayPal si o tin si pe mail. Facturile sau chitantele importante ajung si in Dropbox.

Zilele trecute am fost nevoit sa scot niste bani de la un bancomat si ma tot uitam la o doamna tanara (pina in 33 ani) care se chinuia sa plateasca factura ENEL. Femeia stia ca bancomatul poate sa citeasca coduri de bare (zice ea), asa ca incerca sa gaseasca o metoda de a arata factura pe hartie cu tot cu cod de bare bancomatului. Si nu prea ii iesea.

Dupa 5 minute de asteptare s-a intors confuza si a intrebat lumea din spate “cum se face”. Un domn in varsta a ridicat din umeri, iar eu i-am spus sa mearga cu factura la ghiseu pt ca e mai rapid asa sau sa o plateasca online.

Parea sa stie ce inseamna plata online si sunt convins ca avea toate ingredientele: factura, cod eneltel si card bancar asa ca nu am inteles ce o opreste sa plateasca factura din fotoliu de acasa.

Alte 10 minute mai tarziu, dupa ce toata lumea a terminat ce avea de facut la bancomat doamna a iesit din unitatea bancara cu un angajat dispus sa ii explice cum e cu codul de bare…

In timpul asta as fi platit toate facturile lunare si nu as fi asteptat la cozi, in frig.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

11 Comments

  1. Este mai greu pana o face prima data. Este valabil pentru oricine. Dar ca sa o faca trebuie ori sa-i arate cineva, ori sa-i garanteze ca-i 100% sigur, ori sa-i dea un premiu, etc, etc. Este foarte greu sa dezobisnuiesti oamenii invatati cu coada si feeling-ul banilor in mana/portofel. Indiferent ca fac o plata sau incaseaza.
    Solutia: comisioane (foarte) mari la plata facturilor la ghiseu/banca si 0 (zero) la plata pe internet.

  2. Offtopic dar legat de solutia din primul comentariu.
    In Germania colectarea gunoiului menajer costa foarte mult in timp ce colectarea gunoiului reciclabil nu costa. In felul acesta, populatia isi sorteaza “voluntar” gunoiul pentru ca prefera sa plateasca cat mai putin posibil pe gunoiul menajer.
    Concluzia: pentru a inpune populatiei o “cale de urmat” cel mai simplu este sa se elimine taxele de pe calea dorita CONCOMITENT cu cresterea mult a costurilor pentru celelalte cai.

  3. Apropo de asta cu bancomatul ce citeste coduri , la magazinele Vodafone au un astfel de aparat unde platesti si bagi tu bancnote il el .. desi exista acolo aparatul zeci de oameni prefera sa faca rand la cei 2-3 angajati VDF ce pot rezolva probleme reale (un aparat telefonic, o modificare pe contract ce necesita o stampila sau alte operatii specifice lor) astfel facand mai greu accesul serviciile acestora… Si nu doar odata am auzit conversatia “stiti ca puteti plati la acel aparat? Da. Si de ce nu o faceti ? Prefer sa va dau banii direct dumneavoastra. ” WTF ??
    PS: asta pe langa faptul ca VDF, Orange , Cosmote permit prin situl propriu plata facturilor direct cu cardul

  4. Daca tanti de la ghiseu i-ar fi spus “la mine va costa 2 lei in plus comision” sa vazi cum se ducea imediat la aparat. ;)

  5. Nu toata lumea e grabita :) Oamenii sunt “comozi” si nu au incredere in masini, daca mai aud si la stiri de fraude pe net – s-a terminat.

  6. eu platesc aproape toate facturile la bancomat. cand merg la cumparaturi, in general carrefour si kaufland. la intrare exista bancomat cu cititor pentru coduri de bare. crede-ma ca dureaza mult mai putin decat plata online. iti ia mai putin de 1 minut la bancomat daca stii ce faci. acum cu online bankingul exista posibilitatea sa faci platile astea automat in fiecare luna dar asta este alta poveste.

  7. @Ionut: 3 motive pentru care e mai usor sa platesti online:

    1. e mai comod sa stai in fotoliul tau decit in picioare, in fata unui bancomat. poate chiar sa stai sa astepti dupa altcineva.
    2. bancomatul poate ca nu merge in momentul ala, dar Internet vei avea acasa si peste o ora.
    3. nu trebuie sa ai grija facturilor pe hartie si a chitantelor.

    De curiozitate: ai incercat sa le platesti si online si nu a mers? Sau de ce alegi metoda asta?

  8. eu am cont deschis la electrica si la e-on gaz, si am optat pt optiunea sa imi scoata banii direct din cont, nu mai fac nimic…asta e cel mai simplu :))

  9. @adi pai pentru ca asa m-am obisnuit si nu simt necesara o schimbare. binenteles ca am platit si online si cum spune si ervin cel mai simplu este cu plata automata. mie personal nu mi s-a intamplat niciodata sa stau sa astept la bancomat.. ori cand intru in supermarket ori cand ies il gasesc liber. e vorba de cum s-a obisnuit fiecare persoana si cum simte el ca e mai sigur. nu cred ca ar trebui sa stam sa le plangem de mila alora care stau 2 ore la coada. pana la urma e timpul lor. adevarat ca uneori ne incurca si pe noi..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*